Zacieranie z jedną długą przerwą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #1

    Zacieranie z jedną długą przerwą

    Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
    Krzysiu tak robi i nawet to opisywał na forum - poszukaj.

    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Przy ostatnich dwóch warkach tak zrobiłem. Trzymałem potem wszystko przez dwie godziny. Wyższa wydajność, a i smakowo jest inaczej. Wydaje mi się pełniejsze, ale mogę się mylić.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

        #4
        Jest to tak zwane zacieranie "po angielsku" - jak opisał to Krzysiu. Angole przy swoich ale właśnie tak robią, a efekty mają chyba nienajgorsze My osobiście nigdy nie stosowaliśmy jednej uśrednionej przerwy, ale trzeba będzie spróbować...
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Ja stosuję taką metode do wszystkich brytyjskich piwek. Scukrowanie ogiągam zwykle po ok. godzinie.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ze zwykłego wygodnictwa stosuję jedną przerwę, conajmniej półtorej godziny, a bywa i dłużej. Temperaturę wody ustalam w zależności od tego, jaka ma być wyjściowa temp. zacieru, zazwyczaj woda jest 3 - 4 stopnie cieplejsza, ale trzeba to sobie wypraktykować - zalezne jest to od użytych proporcji wody i słodu.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Ja odkad stosuje taki sposób zacierania to moje piwa nawet e-prezesowi bardziej smakują Choć nie zawsze pasuje piwo na słodko robić.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                Zacieram z jedną przerwą już od jakiegoś czasu i efekty są całkiem dobre. Temperaturę zacieru ustawiam na 67C w przypadku piw normalnych i 62C w przypadku piw mocnych. Trzymam całośc w tej temperaturze 3 godziny. Po ok 1.5 godizny trzeba dolać trochę (ok. 2l) wrzątku, żeby utrzymać temperaturę.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ART
                  Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                  ART
                  Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                  Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                  Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                  2023-07-09, 15:52
                • dadek
                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                  dadek
                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                  2024-11-19, 04:20
                • steelliras
                  Chorzów, ul. Długa 24, Sklep Impuls
                  steelliras
                  Sklep stacjonarny i internetowy. Mamy w ofercie ponad 1800 gatunków piwa, głównie krafty polskie a do tego piwa oryginalne czeskie i rosnący asortyment piw z krajów europejskich tj. Belgia, Niemcy, Holandia, Dania, Austria, itp. Staramy się utrzymywać stałą ofertę jeśli to tylko możliwe,...
                  2022-09-05, 11:49
                • OneTwoThreeBrew
                  Pomoc przy Pale Ale
                  OneTwoThreeBrew
                  Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                  Zasyp:

                  Słód pilzneński 4 kg
                  Słód monachijski 1 kg

                  Chmiele:

                  Lubelski 50 g
                  Marynka 50 g


                  Drożdże:

                  US-05

                  Zacieranie:

                  50*C...
                  2022-11-20, 22:40
                • darekd
                  Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
                  darekd
                  Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

                  https://www.braumanufaktur.de/

                  16,5% ekstr.
                  6% alk.

                  Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
                  Piana -...
                  2025-01-25, 22:36
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...