Witam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
Zacieranie z jedną długą przerwą
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MakaronWitam drogich forumowiczow. Do tej pory zacieralem infuzyjnie z dwoma przerwami scukrzajacymi. Ale w chwili obecnej nie mam sprzetu i mozliwosci na takie rozwiazanie. Dlatego szukam innego sposobu zacieraia. Mianowicie czy ktos probowal zacierac dodajac slod do wody o temp np 70st C? Nie bede mial mozliwosci podgrzewania zacieru. Czy jest to technicznie mozliwe?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód... -
Przy ostatnich dwóch warkach tak zrobiłem. Trzymałem potem wszystko przez dwie godziny. Wyższa wydajność, a i smakowo jest inaczej. Wydaje mi się pełniejsze, ale mogę się mylić.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Jest to tak zwane zacieranie "po angielsku" - jak opisał to Krzysiu. Angole przy swoich ale właśnie tak robią, a efekty mają chyba nienajgorszeMy osobiście nigdy nie stosowaliśmy jednej uśrednionej przerwy, ale trzeba będzie spróbować...
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Ze zwykłego wygodnictwa stosuję jedną przerwę, conajmniej półtorej godziny, a bywa i dłużej. Temperaturę wody ustalam w zależności od tego, jaka ma być wyjściowa temp. zacieru, zazwyczaj woda jest 3 - 4 stopnie cieplejsza, ale trzeba to sobie wypraktykować - zalezne jest to od użytych proporcji wody i słodu.Comment
-
Ja odkad stosuje taki sposób zacierania to moje piwa nawet e-prezesowi bardziej smakująChoć nie zawsze pasuje piwo na słodko robić.
Comment
-
Zacieram z jedną przerwą już od jakiegoś czasu i efekty są całkiem dobre. Temperaturę zacieru ustawiam na 67C w przypadku piw normalnych i 62C w przypadku piw mocnych. Trzymam całośc w tej temperaturze 3 godziny. Po ok 1.5 godizny trzeba dolać trochę (ok. 2l) wrzątku, żeby utrzymać temperaturę.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Sklep stacjonarny i internetowy. Mamy w ofercie ponad 1800 gatunków piwa, głównie krafty polskie a do tego piwa oryginalne czeskie i rosnący asortyment piw z krajów europejskich tj. Belgia, Niemcy, Holandia, Dania, Austria, itp. Staramy się utrzymywać stałą ofertę jeśli to tylko możliwe,...
-
Channel: Śląskie
2022-09-05, 11:49 -
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Rzemieślniczy browar z Poczdamu.
https://www.braumanufaktur.de/
16,5% ekstr.
6% alk.
Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
Piana -...-
Channel: Niemcy
2025-01-25, 22:36 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment