Mikrofalówka a zacieranie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Mikrofalówka a zacieranie

    Mam pytanie do doświadczonych biotechnologów i innych mądrali

    Czy można by tak słód zalać wodą i umieścić w mikrofalówce na 62*C na 60 minut - czy enzymy będą działać wtedy ??

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • bommbel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 22

    #2
    Cóż na mikrofalówkach raczej się nie znam i chyba nie pomogę za bardzo, ale nurtuje mnie jedno pytanie. Czy masz mikrofalówkę operującą na stopniach ?? Bo wg mojej wiedzy mikrofalówki operują na watach. I nie jestem pewien czy można utrzymać stałą temperaturę. (oczywiście mogę się mylić). I trzeba by mięć specjalne naczynie do mikrofalówek w którym by się to robiło bo nie polecam wkładać nic metalowego (np. garnka) do mikrofalówki (ale to akurat chyba wszyscy wiedzą).

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Ja nie mam mikrowalówki ze stopniami ale moja znaloma ma taką.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bommbel
        ... ale to akurat chyba wszyscy wiedzą.
        ja akurat nie. w życiu nie miałem do czyniena z tym urządzeniem, ale mam takie niedyskretne pytanie: co ty Shlangie kombinujesz?
        Last edited by e-prezes; 2006-10-14, 22:22.

        Comment

        • Cez
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1789

          #5
          Shlangie chyba chce zrobić koleżance fajerwerki
          Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            hehe, a może popcorn ze słodu?

            Comment

            • Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

              #7
              a to już wyższa szkoła jazdy
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                co ty Shlangie kombinujesz?
                jak to co, wpadam na genialny pomysł

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Fale mikrofalowe wnikają tylko na kilka cm wgłąb ogrzewanego przedmiotu. Jeśli nie będziesz mieszał cały czas ogrzewanego zacieru, przy ściankach naczynia temeratura może gwałtownie wzrosnąć, co spowoduje inaktywację enzymów.
                  To pisałem ja - mądrala

                  Comment

                  • messer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.10
                    • 80

                    #10
                    Hmmm. Z tego co pamietam z fizyki fale mikrofalowe sa na takiej samej czestotliwosci jak drgania czasteczek wody, stad wszystko co zawiera wode jest w jakis sposob ogrzewane. Nie wiem jak z ta wnikalnoscia ale ja zawsze podgrzewam sobie wode w mikrofali. Wprawdzie woda, kawa, herba to nie zacier ale jesli tylko udaloby ci sie utrzymac odpowiednia temperature to moglbys zobaczyc jak to jest z aktywnoscia enzymow

                    Comment

                    • Titus_Fox
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.10
                      • 400

                      #11
                      sprawa wyszła po tym jak poinformowałem Shlangiego, iż z powodu przestrzelenia ilości wody w głównym garze, byłem zmuszony przenieść część zacieru w mniejszy garnek, a ten wstawić na 70* do piekarnika. Po 45 minutach miałem negatywną próbę jodową, więc raczej zadziałało. Nie wiem tylko skąd w tej opowieści pojawiła się mikrofalówka...
                      Last edited by Titus_Fox; 2006-10-15, 11:15.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
                        Nie wiem tylko skąd w tej opowieści pojawiła się mikrofalówka...
                        Bo chciałem udoskonalić Twój pomysł.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • messer
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.10
                          • 80

                          #13
                          moim zdaniem da sie to zrobic.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #14
                            Mnie zastanawia jedno. Mikrofalówki to dość małe urządzenia. Jak chcecie zmieścić tam wielki gar z zacierem?

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                              Mnie zastanawia jedno. Mikrofalówki to dość małe urządzenia. Jak chcecie zmieścić tam wielki gar z zacierem?
                              Chcę przerobić na jedna dużą mikrofalowkę moja piwniczkę. Użyję do tego starego radzieckiego radaru z demobilu.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X