Mikrofalówka a zacieranie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #16
    prima aprilis to dopiero w kwietniu, hehe

    Comment

    • messer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.10
      • 80

      #17
      o stary jak mowisz powaznie to lepiej czegos takiego nie kombinuj

      Comment

      • Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Chcę przerobić na jedna dużą mikrofalowkę moja piwniczkę. Użyję do tego starego radzieckiego radaru z demobilu.

        To Ty lepiej chłopie zrób wielkiego hamburgera!
        Poszukuję

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika messer
          o stary jak mowisz powaznie to lepiej czegoś takiego nie kombinuj
          Całkiem poważnie zastanawiam się nad użyciem mikrofal do zacierania słodu. Byłoby to czystsze i być może tańsze. Razem z systemem High Gravity zrobiłoby to furorę w browarnictwie

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Chcę przerobić na jedna dużą mikrofalowkę moja piwniczkę. Użyję do tego starego radzieckiego radaru z demobilu.
            Może jakaś fotka?
            Zastanów sie nad opatentowaniem tego ustrojstwa, co by się np. za jakis czas nie okazało, że jakaś Kompania P. wywala swoje graty na złom i nie instaluje "tarczy brow-antyrakietowej" w swoich browarach.

            Comment

            • solik
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.11
              • 31

              #21
              Pomysł moze i genialny, ale poco to komu

              Pozatym mówią ze niezdrowe

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                Przebywanie przy działającej mikrofalówce jest niezdrowe, ale np. kotlet odgrzewany w ten sposób jest zdrowszy niż ten smażony na patelni.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #23
                  kolega sobie jaja robi a wy posty nabijacie. racjonalizacja racjonalizacją, ale czy nie można normalnie - tak bo bożemu?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-10-17, 20:35.

                  Comment

                  • solik
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.11
                    • 31

                    #24
                    moze


                    Ale jeżeli zbuduje mikrofalówke wielką do zacierania i bedzie "ciekła" (promienie bedą wydostawały sie na zewnątrz) to to zbyt zdrowe chyba niebedzie.

                    Comment

                    • solik
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.11
                      • 31

                      #25
                      Pobredzic zawsze każdy lubi

                      "po bożemu" chyba łatwiej, ładniej i przyjemniej

                      Comment

                      • mario123
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.01
                        • 250

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solik
                        Pomysł moze i genialny, ale poco to komu

                        Pozatym mówią ze niezdrowe
                        Cytat znaleziony kiedyś w internecie:

                        "... . Każdy produkt naturalny ma w swoim składzie białko - podstawowy budulec ... . Mikrofale powodują niszczenie zewnętrznej jak wewnętrznej struktury organicznej co prowadzi do zupełnej destrukcji wartości odżywczych poddanego temu procesowi produktu. Spożywana przez nas materia nie ulega całkowitemu procesowi trawienia, często odkładana przez organizm w postaci tłuszczu, ponieważ ten nie potrafi poprawnie spalić. Jemy więc więcej, bo mniej trafia składników odżywczych, więcej pojawia się pozostałości. ..."

                        Comment

                        • reeb
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.09
                          • 25

                          #27
                          pomysl, calkiem fajny,
                          problem w tym, ze urzadzenia mikrofalowe maja kiepska sprawnosc w granicach 65%... czyli ze z 1kWh dostarczonej energii elektrycznej uzyskamy jedynie jakies 0,65kWh ciepla, reszta idzie w 'kosmos' pewnie w postaci ciepla, ale samej maszynerii.
                          ...

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • darekd
                            Jadrníček, Náměšťák 12%
                            darekd
                            Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

                            Więcej o browarze:
                            https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
                            2024-11-02, 00:06
                          • nuker44
                            Zacieranie - Kolor Zacieru
                            nuker44
                            Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

                            Składniki: ...
                            2016-08-29, 21:02
                          • e-prezes
                            Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                            e-prezes
                            Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                            2023-09-11, 16:15
                          • Anahan89
                            Pszeniczne a zacieranie na lenia
                            Anahan89
                            Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
                            2018-01-23, 09:20
                          • kurek93
                            Pszenica z błędami.
                            kurek93
                            Witam.
                            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                            • słód Weyermann®
                            ...
                            2023-01-13, 10:28
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...