Wydajność do kitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
    No poprzednie warki zacierałem jakoś w stosunku 1 do 3 i wychodziło bez rewelacji.
    Może po prostu dłużej będę zacierał? No ale próba jodowa chyba nie kłamie..
    Stosuje proporcje 3,5 do 1 i sobie chwalę. Za to nie stosuje próby jodowej.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
      No poprzednie warki zacierałem jakoś w stosunku 1 do 3 i wychodziło bez rewelacji.
      Może po prostu dłużej będę zacierał? No ale próba jodowa chyba nie kłamie..
      Próba jodowa wskazuje totalne minimum przy zacieraniu, krócej już nie można. W książce Browarnictwo, przemysł fermentacyjny podają 3 godziny przy infuzyjnym sposobie zacierania . Druga sprawa do jakość słodu (kruchość), trzecia to jakość śrutowania (browary mielą na mąkę , my mysimy wybrać kompromis pomiędzy wygodną filtracją a trochę niższą wydajnością)

      Comment

      • semplice
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 89

        #33
        No właśnie! To chyba jedyny z czynników przez Ciebie wymienionych, na który mam wpływ dlatego pokombinuję z nim.Następnym razem będę zacierał jakieś 2-3 godziny.
        W końcu uwarzę tego strong ale

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
          No właśnie! To chyba jedyny z czynników przez Ciebie wymienionych, na który mam wpływ dlatego pokombinuję z nim.Następnym razem będę zacierał jakieś 2-3 godziny.
          W końcu uwarzę tego strong ale
          W domowych warunkach wystarczą przerwy o łącznej długości 80 - 90 minut, chyba że robisz
          zacieranie infuzyjne zstępujące to moszesz przetrzymać 2 godziny.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            przeliczenia zrobiłem sobie na programie Pro Mash co 5*C, oczywiście można też próbkę schłodzić do przepisowych 20*C tylko po co.
            W której funkcji ProMash jest to przeliczanie Blg w funkcji temperatury, bo nie mogę się rozeznać

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach.

              Nastepnie w Utilities -Hydrometer - Temperature Correction Calculator - Wpisujesz kalibracje na 20*C i uzupełniasz poniższe okienka wg wskazań termometru i balingomierza = Plato .
              Attached Files

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #37
                Pomiary goracej brzeczki, wyciąg z PW , może się komuś przyda:

                Moje wyliczanki na podstawie programu PROMASH:

                20*C = 12,5 blg
                25 + 0,22 =12,72
                30 + 0,59
                35 + 0,97
                40 + 1,39
                45 + 1,86
                50 + 2,38
                55 + 2,93
                60 + 3,52
                65 + 4,14
                70 + 4,8 = 17,3
                75 + 5,48
                80 + 6,18
                85 + 6,91
                90 + 7,65
                95 + 8,41

                Polecam sprawdzić też poprzez studzenie do 20*C, dla nabrania zaufania

                Wartości wzrosu Blg poprzez odparowanie przy chmieleniu można obliczyć z wzoru na wydajność warzenia dobierając parametry zmierzone przed chmieleniem i pomniejszając liczbę litrów na odparowanie z zachowaniem wydajności warzenia.
                Trochę to zamotane więc przykładzik może rozjaśni.

                Wydajność warzelni% = objętośc brzeczki x 1,05 x BLG/ zasyp
                % 75,6 = 30 x 1,05 x 12 / 5 kg całkiem realne dane
                % 75,6 = 27 x 1,05 x 13,34 / 5 kg po odparowaniu 3 litrów

                Tyle teoretycznie w praktyce należy wiedzieć ile odparowywuje podczas chmielenia.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Jak już się rozpisałem to daję dalej, podręczny kalkulator piwowara czyli microCalc w komórce
                  Attached Files

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Zapomniałem napisać nastawy kalibracji.

                    Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach oraz Instrument Calibration na 20*C. później już się nie da ustawić tego w okienku przeliczającym BLG/Temp.

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #40
                      Mam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #41
                        Przy następnym warzeniu, zapisze wyliczenia ProMash i przedstawie je w tym wątku.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          Mam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.
                          Trochę zawile to napisałeś, ważne jest ile pokazuje balingomierz w np. 70*C. Z Twojej wypowiedzi wynika, że mierzy ProMash

                          Z drugiej strony patrząc moje wyliczenia są dla brzeczki 12,5 BLG + korekta temperaturowa, dla innej gęstości korekta może być trochę inna (muszę sprawdzić).

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #43
                            Tak myślełem, że zakręciłem

                            To może podam przykład:

                            1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem
                            2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
                            3. wprowadzam te dane do promash
                            4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
                            5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
                            6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37

                            W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał
                            Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdka
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                              Tak myślełem, że zakręciłem

                              To może podam przykład:

                              1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem
                              2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
                              3. wprowadzam te dane do promash
                              4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
                              5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
                              6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37

                              W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał
                              Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdka

                              Prowdopodobnie błąd tkwił w Twoim pomiarze, przeprowadziłem kilka sumulacji teoretycznych przy zimnej pszenicy , wyniki:


                              ..........................pomiar w 70*C..............pomiar w 50*C................pomiar w 30*C

                              przy 10BLG.........+4,88 BLG.........................+2,42................. .................+0,6

                              przy 12BLG.........+4,81............................... .+2,38...................................+0,59

                              przy 15BLG.........+4,71............................... .+2,33...................................+0,58

                              przy 20BLG.........+4,53............................... .+2,24...................................+0,55

                              Różnica wykazana w twoim pomiarze nie mieści się w granicach wzrostu gęstości brzeczki
                              i spadku temperatury. (chyba tylko teoretycznie).

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #45
                                Też tak myślę. Musiałem złe odczytać wskazanie balingometru. Kurcze... powinni je robić elektroniczne
                                Przy następnym warzeniu zwroce na to jeszcze raz uwagę, postaram się mierzyć i odczytywać dokładniej. Dam znać i ewentualnie odszczekam zarzuty pod adresem ProMash
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X