Zamknąłem fermentor i stoi w mojej lodóweczce styropianowej. Co do chłodzenia to trzymałem w wannie ale niestety rano trzeba wstać do pracy więc nie mogłem zbyt długo czekać.
Wydajność do kitu
Collapse
X
-
Góra była uchylona żeby zimne powietrze które jest cięższe było na dole a to ciepłe unosiło się przez "uchylenie". Chłodzenie: około 10 wkładów chłodzących do lodówek turystycznych. Na początku temperatura w połowie wysokości lodówki dochodziła do 51 stopni Rano było 24 ale brzeczka miała nadal ponad 30 więc czekam do "po fajrancie"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceMierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG.
Comment
-
-
Ok, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOk, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?
(ze studzeniem próbki) żeby nie przegiąć w drugą stronę ile jeszcze można wysładzać.
Zawsze wysładzam 1,5 do 2 blg poniżej zamierzonej gęstości do np. 10blg, po chmieleniu i odparowaniu około 2-3 litrów mam zamierzone 12 blg.
Co do wydajności liczę tak:
Litry brzeczki x 1,05(poprawka na gęstość przy 12blg) x blg /zasyp w kg = 75%
10x1.05x14,5blg/4=38%
20x1.05x14,5blg/4=76,125% całkiem normalna dobra wydajność.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceCzyli jednym slowem powinno wyjsc jak w przepisie...
To ja juz nie wiem gdzie popelniam błąd...
Coś kaszanię przy zacieraniu - może za dużo mieszam?
Tak na serio, błąd wyniknął z pomiaru blg (było dużo wyższe), jeżeli nie masz doświadczenia musisz mierzyć blg.
Czy studzić do 20*C próbki pomiarowe - polecam przeliczanie gorącej brzeczki , później ostudzenie i ponowny pomiar już w 20*C, nabierzesz pewności co do przeliczników.
Kolejna sprawa to wysładzanie, zacierać należy w możliwie małej ilości wody (1do3) 1 część to słody na 3 częsci wody ( u mnie 20 litrowy gar -zasyp do 7 kg). Wszystko po to, żeby później solidnie wysłodzić zacier ( z czego Ty praktycznie zrezygnowałeś).
Ja wysładzam do 2 blg przy nastawie na 12blg.Last edited by mark33; 2006-10-23, 20:19.
Comment
-
-
Oj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.
Pisałeś ze zrobiłeś 12 litrów piwa a powinno być 20 lub jeszcze więcej. Gęstość sama nic nie wskazuje dopierw w odpowiedniej ilości brzeczki mówi o wydajności.
Odnosiłem się do tych słów:
"Efekt jest taki że przerwałem wysładzanie przy ok 12 litrach brzeczki bo BLG już było na poziomie 12 a przepis mówił o 23 litrach gęstości 14,5... Mierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG."
Comment
-
-
No ale tak teraz patrząc na całość z perspektywy brzeczki już dochmielonej i odstawionej to jednak można powiedzieć że moja wydajność jednak jest słaba ponieważ otrzymałem 12 litrów 18 BLG a miało być 23 o BLG 16. Wydaje mi się że nawet dalsze wysładzanie by nie pomogło. Mógłbym pewnie uzyskać ok 15 litrów z tym BLG... czy coś pokręciłem?
Wygląda na to że na siłę chcę sam się zgnębić za słabą wydajność ))))
Comment
-
Comment