Zamknąłem fermentor i stoi w mojej lodóweczce styropianowej. Co do chłodzenia to trzymałem w wannie ale niestety rano trzeba wstać do pracy więc nie mogłem zbyt długo czekać.
Wydajność do kitu
Collapse
X
-
Tyle, że jak trzymasz ciepłe w lodówce styropianowej to ona też izoluje i szybciej Ci dzięki temu nie ostygnieComment
-
Góra była uchylona żeby zimne powietrze które jest cięższe było na dole a to ciepłe unosiło się przez "uchylenie". Chłodzenie: około 10 wkładów chłodzących do lodówek turystycznych. Na początku temperatura w połowie wysokości lodówki dochodziła do 51 stopniRano było 24 ale brzeczka miała nadal ponad 30 więc czekam do "po fajrancie"
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceMierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG.Comment
-
Ok, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOk, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?
(ze studzeniem próbki) żeby nie przegiąć w drugą stronę ile jeszcze można wysładzać.
Zawsze wysładzam 1,5 do 2 blg poniżej zamierzonej gęstości do np. 10blg, po chmieleniu i odparowaniu około 2-3 litrów mam zamierzone 12 blg.
Co do wydajności liczę tak:
Litry brzeczki x 1,05(poprawka na gęstość przy 12blg) x blg /zasyp w kg = 75%
10x1.05x14,5blg/4=38%
20x1.05x14,5blg/4=76,125% całkiem normalna dobra wydajność.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceCzyli jednym slowem powinno wyjsc jak w przepisie...
To ja juz nie wiem gdzie popelniam błąd...
Coś kaszanię przy zacieraniu - może za dużo mieszam?
Tak na serio, błąd wyniknął z pomiaru blg (było dużo wyższe), jeżeli nie masz doświadczenia musisz mierzyć blg.
Czy studzić do 20*C próbki pomiarowe - polecam przeliczanie gorącej brzeczki , później ostudzenie i ponowny pomiar już w 20*C, nabierzesz pewności co do przeliczników.
Kolejna sprawa to wysładzanie, zacierać należy w możliwie małej ilości wody (1do3) 1 część to słody na 3 częsci wody ( u mnie 20 litrowy gar -zasyp do 7 kg). Wszystko po to, żeby później solidnie wysłodzić zacier ( z czego Ty praktycznie zrezygnowałeś).
Ja wysładzam do 2 blg przy nastawie na 12blg.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2006-10-23, 20:19.Comment
-
Oj, chyba nie przeczytałeś całego posta- zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOj, chyba nie przeczytałeś całego posta- zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.
Pisałeś ze zrobiłeś 12 litrów piwa a powinno być 20 lub jeszcze więcej. Gęstość sama nic nie wskazuje dopierw w odpowiedniej ilości brzeczki mówi o wydajności.
Odnosiłem się do tych słów:
"Efekt jest taki że przerwałem wysładzanie przy ok 12 litrach brzeczki bo BLG już było na poziomie 12 a przepis mówił o 23 litrach gęstości 14,5... Mierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG."Comment
-
No ale tak teraz patrząc na całość z perspektywy brzeczki już dochmielonej i odstawionej to jednak można powiedzieć że moja wydajność jednak jest słaba ponieważ otrzymałem 12 litrów 18 BLG a miało być 23 o BLG 16. Wydaje mi się że nawet dalsze wysładzanie by nie pomogło. Mógłbym pewnie uzyskać ok 15 litrów z tym BLG... czy coś pokręciłem?
Wygląda na to że na siłę chcę sam się zgnębić za słabą wydajność))))
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Mam dwa pytania.
1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...-
Channel: Szwecja
2024-08-07, 16:46 -
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment