Wydajność do kitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    #16
    Zamknąłem fermentor i stoi w mojej lodóweczce styropianowej. Co do chłodzenia to trzymałem w wannie ale niestety rano trzeba wstać do pracy więc nie mogłem zbyt długo czekać.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Tyle, że jak trzymasz ciepłe w lodówce styropianowej to ona też izoluje i szybciej Ci dzięki temu nie ostygnie

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • semplice
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 89

        #18
        Góra była uchylona żeby zimne powietrze które jest cięższe było na dole a to ciepłe unosiło się przez "uchylenie". Chłodzenie: około 10 wkładów chłodzących do lodówek turystycznych. Na początku temperatura w połowie wysokości lodówki dochodziła do 51 stopni Rano było 24 ale brzeczka miała nadal ponad 30 więc czekam do "po fajrancie"

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #19
          Znacznie szybciej i wygodniej było chlodzić zimną wodą w wannie.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
            Mierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG.
            Znaczenie ma ogromne, pomiar goracej brzeczki powiedzmy 75*C błąd pomiaru na balingometrze wynosi -5,48 blg , dopiero jak dodasz tę wartość do pomiaru wychodzi tyle co w 20*C , przeliczenia zrobiłem sobie na programie Pro Mash co 5*C, oczywiście można też próbkę schłodzić do przepisowych 20*C tylko po co.

            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #21
              Tylko ciezko namowic wspollokatorow zeby sie nie kapali...no ale jak ten etap sie pokona to juz z gorki :-)))

              Comment

              • semplice
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.07
                • 89

                #22
                Ok, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
                Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                  Ok, sluszna uwaga.Dzisiaj przy zadawaniu drozdzy wykonalem pomiar i wyszlo 18 BLG - dodalem jednak o 50 g wiecej cukru kandyzowanego i zrobilem o 10 litrow mniej wiec chyba jednak wydajnosc zacierania byla o wiele nizsza...
                  Ten przelicznik z ProMasha potwierdzony w praktyce?
                  Pomiar jeszcze mnie nie zawiódł (przy wysładzaniu) mierzę gorącą brzeczkę, wysładzam do 2 blg. Pod koniec wysładzania gdy mam już prawie tyle litrów co trzeba sprawdzam dokładnie
                  (ze studzeniem próbki) żeby nie przegiąć w drugą stronę ile jeszcze można wysładzać.
                  Zawsze wysładzam 1,5 do 2 blg poniżej zamierzonej gęstości do np. 10blg, po chmieleniu i odparowaniu około 2-3 litrów mam zamierzone 12 blg.

                  Co do wydajności liczę tak:

                  Litry brzeczki x 1,05(poprawka na gęstość przy 12blg) x blg /zasyp w kg = 75%

                  10x1.05x14,5blg/4=38%

                  20x1.05x14,5blg/4=76,125% całkiem normalna dobra wydajność.

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #24
                    Czyli jednym slowem powinno wyjsc jak w przepisie...
                    To ja juz nie wiem gdzie popelniam błąd...
                    Coś kaszanię przy zacieraniu - może za dużo mieszam?

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                      Czyli jednym slowem powinno wyjsc jak w przepisie...
                      To ja juz nie wiem gdzie popelniam błąd...
                      Coś kaszanię przy zacieraniu - może za dużo mieszam?
                      Mieszania nigdy za wiele, prawdopodobnie mieszałeś w złą stronę

                      Tak na serio, błąd wyniknął z pomiaru blg (było dużo wyższe), jeżeli nie masz doświadczenia musisz mierzyć blg.

                      Czy studzić do 20*C próbki pomiarowe - polecam przeliczanie gorącej brzeczki , później ostudzenie i ponowny pomiar już w 20*C, nabierzesz pewności co do przeliczników.

                      Kolejna sprawa to wysładzanie, zacierać należy w możliwie małej ilości wody (1do3) 1 część to słody na 3 częsci wody ( u mnie 20 litrowy gar -zasyp do 7 kg). Wszystko po to, żeby później solidnie wysłodzić zacier ( z czego Ty praktycznie zrezygnowałeś).
                      Ja wysładzam do 2 blg przy nastawie na 12blg.
                      Last edited by mark33; 2006-10-23, 20:19.

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #26
                        Oj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
                        Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
                        Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                          Oj, chyba nie przeczytałeś całego posta - zacierałem 4 kg w 10 litrach po czym wysładzałem do uzyskania 10 BLG w temp ok 65 stopni (ok 8-10 litrów)
                          Z tego co piszesz to powinno byc jakies 15 BLG w wystudzonej brzeczce.
                          Dokładnie tak wyszło bo cukier dodał jakieś 2-3 i mam w efekcie 18.

                          Pisałeś ze zrobiłeś 12 litrów piwa a powinno być 20 lub jeszcze więcej. Gęstość sama nic nie wskazuje dopierw w odpowiedniej ilości brzeczki mówi o wydajności.
                          Odnosiłem się do tych słów:

                          "Efekt jest taki że przerwałem wysładzanie przy ok 12 litrach brzeczki bo BLG już było na poziomie 12 a przepis mówił o 23 litrach gęstości 14,5... Mierzyłem na gorącej brzeczce ale to chyba bez większego znaczenia biorąc pod uwagę fakt iż z kadzi leciała już w zasadzie woda a schłodzenie do 20 stopni pewnie by dało jakieś 2 stopnie BLG."

                          Comment

                          • semplice
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.07
                            • 89

                            #28
                            No ale tak teraz patrząc na całość z perspektywy brzeczki już dochmielonej i odstawionej to jednak można powiedzieć że moja wydajność jednak jest słaba ponieważ otrzymałem 12 litrów 18 BLG a miało być 23 o BLG 16. Wydaje mi się że nawet dalsze wysładzanie by nie pomogło. Mógłbym pewnie uzyskać ok 15 litrów z tym BLG... czy coś pokręciłem?

                            Wygląda na to że na siłę chcę sam się zgnębić za słabą wydajność ))))

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #29
                              Coś rzeczywiście nie tak. Ja za podstawę przyjmuję 20l o blg.=12 z 4kg słodu i zazwyczaj otrzymuję lepszy wynik. Jedyny raz gdy poszło coś nie tak wynikł ze zbyt małej ilości wody w trakcie zacierania. Może tu trzeba szukać przyczyny.

                              Comment

                              • semplice
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.07
                                • 89

                                #30
                                No poprzednie warki zacierałem jakoś w stosunku 1 do 3 i wychodziło bez rewelacji.
                                Może po prostu dłużej będę zacierał? No ale próba jodowa chyba nie kłamie..

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X