Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
Wydajność do kitu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo poprzednie warki zacierałem jakoś w stosunku 1 do 3 i wychodziło bez rewelacji.
Może po prostu dłużej będę zacierał? No ale próba jodowa chyba nie kłamie... Druga sprawa do jakość słodu (kruchość), trzecia to jakość śrutowania (browary mielą na mąkę , my mysimy wybrać kompromis pomiędzy wygodną filtracją a trochę niższą wydajnością)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo właśnie! To chyba jedyny z czynników przez Ciebie wymienionych, na który mam wpływ dlatego pokombinuję z nim.Następnym razem będę zacierał jakieś 2-3 godziny.
W końcu uwarzę tego strong ale
zacieranie infuzyjne zstępujące to moszesz przetrzymać 2 godziny.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33przeliczenia zrobiłem sobie na programie Pro Mash co 5*C, oczywiście można też próbkę schłodzić do przepisowych 20*C tylko po co.Comment
-
Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach.
Nastepnie w Utilities -Hydrometer - Temperature Correction Calculator - Wpisujesz kalibracje na 20*C i uzupełniasz poniższe okienka wg wskazań termometru i balingomierza = Plato .Comment
-
Pomiary goracej brzeczki, wyciąg z PW , może się komuś przyda:
Moje wyliczanki na podstawie programu PROMASH:
20*C = 12,5 blg
25 + 0,22 =12,72
30 + 0,59
35 + 0,97
40 + 1,39
45 + 1,86
50 + 2,38
55 + 2,93
60 + 3,52
65 + 4,14
70 + 4,8 = 17,3
75 + 5,48
80 + 6,18
85 + 6,91
90 + 7,65
95 + 8,41
Polecam sprawdzić też poprzez studzenie do 20*C, dla nabrania zaufania
Wartości wzrosu Blg poprzez odparowanie przy chmieleniu można obliczyć z wzoru na wydajność warzenia dobierając parametry zmierzone przed chmieleniem i pomniejszając liczbę litrów na odparowanie z zachowaniem wydajności warzenia.
Trochę to zamotane więc przykładzik może rozjaśni.
Wydajność warzelni% = objętośc brzeczki x 1,05 x BLG/ zasyp
% 75,6 = 30 x 1,05 x 12 / 5 kg całkiem realne dane
% 75,6 = 27 x 1,05 x 13,34 / 5 kg po odparowaniu 3 litrów
Tyle teoretycznie w praktyce należy wiedzieć ile odparowywuje podczas chmielenia.Comment
-
Zapomniałem napisać nastawy kalibracji.
Po pierwsze ustaw w Option -System Setting- Measurments, sizes,precisions = miary na metryczne i temperature w Celcjuszach oraz Instrument Calibration na 20*C. później już się nie da ustawić tego w okienku przeliczającym BLG/Temp.Comment
-
Mam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.Pozdrawiam
djComment
-
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiMam małe wątpliwości, co do przeliczania gęstości w programie ProMash. W temperaturze 70 stopni gęstość brzeczki wg. ProMash wynosić u mnie powinna 15,9 blg. Wraz ze spadkiem temperatury brzeczki spadała jednocześne rzeczywista gęstość wg. ProMash. Przy temperaturze brzeczki 20'C wyszło, że baling wynosi nie 15,9 (jak sugerował program, wprowadzając temperature gęstość brzeczki mierzoną w menzurce) a 15. Nie wiem gdzie jest błąd. Pomiary temperatur wykonywałem elektronicznym termometrem z sondą na kabelku. ProMasha skonfigurowałem odpowiednio. Szkoda, że nie zapisałem sobie dokładnych danych, mógłbym je teraz przedstawić.
Z drugiej strony patrząc moje wyliczenia są dla brzeczki 12,5 BLG + korekta temperaturowa, dla innej gęstości korekta może być trochę inna (muszę sprawdzić).Comment
-
Tak myślełem, że zakręciłem
To może podam przykład:
1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem
2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
3. wprowadzam te dane do promash
4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37
W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał
Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdkaPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiTak myślełem, że zakręciłem
To może podam przykład:
1. mierze gestość brzeczki balingometrem i temperature termometrem
2. wychodzi mi gęstość 11blg i temperatura 70'C
3. wprowadzam te dane do promash
4. promash pokazuje mi, że rzeczywista gęstość brzeczki to 15,85
5. mierze jeszcze raz po jakimś czasie, temperatura spadła do 50'C a gęstość wzrosła do 13blg
6. wprowadzam dane do promash ktory pokazuje mi, że rzeczywistą gęstość 15, 37
W punkcie 4 i 6 powinien pokazać taką samą gęstość, a nie pokazał
Dzisiaj rano popatrzyłem na balingometr (w temp pokojowej - ok 20'C) - skazuje 15 blg. Ot zagwozdka
Prowdopodobnie błąd tkwił w Twoim pomiarze, przeprowadziłem kilka sumulacji teoretycznych przy zimnej pszenicy, wyniki:
..........................pomiar w 70*C..............pomiar w 50*C................pomiar w 30*C
przy 10BLG.........+4,88 BLG.........................+2,42................. .................+0,6
przy 12BLG.........+4,81............................... .+2,38...................................+0,59
przy 15BLG.........+4,71............................... .+2,33...................................+0,58
przy 20BLG.........+4,53............................... .+2,24...................................+0,55
Różnica wykazana w twoim pomiarze nie mieści się w granicach wzrostu gęstości brzeczki
i spadku temperatury. (chybatylko teoretycznie).
Comment
-
Też tak myślę. Musiałem złe odczytać wskazanie balingometru. Kurcze... powinni je robić elektroniczne
Przy następnym warzeniu zwroce na to jeszcze raz uwagę, postaram się mierzyć i odczytywać dokładniej. Dam znać i ewentualnie odszczekam zarzuty pod adresem ProMashPozdrawiam
djComment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Mam dwa pytania.
1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...-
Channel: Szwecja
2024-08-07, 16:46 -
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment