Czy mogę domielić śrutę w malakserze?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #16
    Dziękuję wszystkim za uwagi,
    Wczorajsze zacieranie zakończyło się umiarkowanym sukcesem, uzyskałem z 4.3 kg słodu monachijskiego 20 litrów brzeczki 12 Blg, co nie jest wynikiem powalającym, ale mnie satysfakcjonuje (poprzednio miałem 10 Blg).

    Z proponowanych usprawnień zastosowałem:

    - wydłużone przerwy - o 10 min, a ostatnia o 1/2 h
    - uważne i dogłebne wysładzanie
    no i słód miałem Wayermanna a nie strzegomski

    Nie stosowałem:
    - drobnieszego domielenia słodu - wskutek zgodnych protestów dyskutantów
    - rezygnacji z podbicia - bo nie zadziałało. Bez podbicia nie chciała scieknąć ani kropelka, pomimo mieszania itp. Dopiero jak zrobiłem prawidłowe podbicie, poszło.

    Wysładzanie robiłem 4 * po 4 litry wody 80 st.
    Po nalaniu wody młóto mieszałem dość głęboko, zostawiałem na 10 min i spuszczałem filtrat powolutku.

    Drugie wysładzanie miało 10 Blg
    Trzecie 6 Blg
    Czwarte 4 Blg

    Jeszcze jedną przyczyną moich niepowodzeń były źle wyskalowane przyrządy z BA. Fermentor pokazywał o 3/4 litra mniej niż było faktycznie - robiłem warki na prawie 21 litrów. Areometr na czystej wodzie ma 1 Blg. Termometr o dziwo chyba pokazuje dobrze. Myślę, że powinni dodawać ostrzeżenie, że przyrządy wymagają kalibracji.

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      (...)

      Jeszcze jedną przyczyną moich niepowodzeń były źle wyskalowane przyrządy z BA. Fermentor pokazywał o 3/4 litra mniej niż było faktycznie - robiłem warki na prawie 21 litrów. Areometr na czystej wodzie ma 1 Blg. Termometr o dziwo chyba pokazuje dobrze. Myślę, że powinni dodawać ostrzeżenie, że przyrządy wymagają kalibracji.
      Nie bądźmy aż tak szczegółowi, nie sądzę aby to 3/4 litra miało jakiś wpływ na cały proces.
      Czy areometr sprawdzałeś w 20 stopniach?
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        ... uzyskałem z 4.3 kg słodu monachijskiego 20 litrów brzeczki 12 Blg, co nie jest wynikiem powalającym, ale mnie satysfakcjonuje ...
        TO jest dobry wynik, można go nazwać prawidłowym. Więcej nie wyciągniesz.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        ... no i słód miałem Wayermanna a nie strzegomski ...
        Chyba nie ma znaczenia. Ja używam tylko strzegomskiego i nigdy nie miałem problemów z wydajnością.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        ... Po nalaniu wody młóto mieszałem dość głęboko, zostawiałem na 10 min i spuszczałem filtrat powolutku ...
        Ja wysładzam bez mieszania, a wodę dolewam, gdy jej poziom w filtratorze zaczyna odsłaniać młóto. Staram się nie dopuścić do zassania powietrza.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
          Czy areometr sprawdzałeś w 20 stopniach?
          Tak, 20 stopni, na kranówce pokazuje ok. 1.1 Blg. Chętnie bym go jakoś skalibrował, ale nie mam pomysłu jak.

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            Tak, 20 stopni, na kranówce pokazuje ok. 1.1 Blg. Chętnie bym go jakoś skalibrował, ale nie mam pomysłu jak.
            Może coś Ci pomoże:

            A tutaj napewno znajdziesz pomocne informacje
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #21
              Niestety, pomimo udanego zacierania nie nacieszę się mocnym piwkiem; tym zazem zawiodła fermentacja - na burzliwej zeszło raptem do 5 Blg. Kolejne 2 skrzynki 3.5 % sikacza

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #22
                to zrób piwo o blg. początkowym 18 to będziesz miał mocne.

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #23
                  Jak ci na alkoholu zależy to sypnij do warki powiedzmy 0,5 kg cukru. Wzmocni to piwo a smaku nie zmieni zbytnio.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Jak ci na alkoholu zależy to sypnij do warki powiedzmy 0,5 kg cukru. Wzmocni to piwo a smaku nie zmieni zbytnio.
                    A czy mogę to zrobić jeszcze teraz - stoi już ósmy dzień na burzliwej?
                    Ew. mogę dolać cukru do cichej?

                    Comment

                    • Qboland
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.04
                      • 242

                      #25
                      Możesz

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #26
                        spokojnie możesz to zrobić na cichej, choć pewnie znów stanie się fermentacją burzliwą

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X