Dziękuję wszystkim za uwagi,
Wczorajsze zacieranie zakończyło się umiarkowanym sukcesem, uzyskałem z 4.3 kg słodu monachijskiego 20 litrów brzeczki 12 Blg, co nie jest wynikiem powalającym, ale mnie satysfakcjonuje (poprzednio miałem 10 Blg).
Z proponowanych usprawnień zastosowałem:
- wydłużone przerwy - o 10 min, a ostatnia o 1/2 h
- uważne i dogłebne wysładzanie
no i słód miałem Wayermanna a nie strzegomski
Nie stosowałem:
- drobnieszego domielenia słodu - wskutek zgodnych protestów dyskutantów
- rezygnacji z podbicia - bo nie zadziałało. Bez podbicia nie chciała scieknąć ani kropelka, pomimo mieszania itp. Dopiero jak zrobiłem prawidłowe podbicie, poszło.
Wysładzanie robiłem 4 * po 4 litry wody 80 st.
Po nalaniu wody młóto mieszałem dość głęboko, zostawiałem na 10 min i spuszczałem filtrat powolutku.
Drugie wysładzanie miało 10 Blg
Trzecie 6 Blg
Czwarte 4 Blg
Jeszcze jedną przyczyną moich niepowodzeń były źle wyskalowane przyrządy z BA. Fermentor pokazywał o 3/4 litra mniej niż było faktycznie - robiłem warki na prawie 21 litrów. Areometr na czystej wodzie ma 1 Blg. Termometr o dziwo chyba pokazuje dobrze. Myślę, że powinni dodawać ostrzeżenie, że przyrządy wymagają kalibracji.
Wczorajsze zacieranie zakończyło się umiarkowanym sukcesem, uzyskałem z 4.3 kg słodu monachijskiego 20 litrów brzeczki 12 Blg, co nie jest wynikiem powalającym, ale mnie satysfakcjonuje (poprzednio miałem 10 Blg).
Z proponowanych usprawnień zastosowałem:
- wydłużone przerwy - o 10 min, a ostatnia o 1/2 h
- uważne i dogłebne wysładzanie
no i słód miałem Wayermanna a nie strzegomski
Nie stosowałem:
- drobnieszego domielenia słodu - wskutek zgodnych protestów dyskutantów
- rezygnacji z podbicia - bo nie zadziałało. Bez podbicia nie chciała scieknąć ani kropelka, pomimo mieszania itp. Dopiero jak zrobiłem prawidłowe podbicie, poszło.
Wysładzanie robiłem 4 * po 4 litry wody 80 st.
Po nalaniu wody młóto mieszałem dość głęboko, zostawiałem na 10 min i spuszczałem filtrat powolutku.
Drugie wysładzanie miało 10 Blg
Trzecie 6 Blg
Czwarte 4 Blg
Jeszcze jedną przyczyną moich niepowodzeń były źle wyskalowane przyrządy z BA. Fermentor pokazywał o 3/4 litra mniej niż było faktycznie - robiłem warki na prawie 21 litrów. Areometr na czystej wodzie ma 1 Blg. Termometr o dziwo chyba pokazuje dobrze. Myślę, że powinni dodawać ostrzeżenie, że przyrządy wymagają kalibracji.
Comment