Woda oligoceńska

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zypher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.10
    • 14

    Woda oligoceńska

    Witam,
    Ponieważ to moje pierwsze pytanie - pozdawiam wszystkich czytelników forum.
    Zabieram się właśnie za pierwszą warkę i zastanawiam się jaką wodę wybrać.
    Mam do dyspozycji:
    - kranówę (raczej marną - Warszawa-Ursynów),
    - wodę z działki (woda z II poziomu, też bez rewelacji),
    - wodę oligoceńską ze studni (jest ich sporo w Warszawie - emeryci uwielbiają Powsin)
    - wodę z PET'a (tu nie mam żadnych doświadczeń - czasem kupuję 5l Żywiecki Kryształ)

    Dodatkowo mogę wodę przefiltrować przez filtr Brita i zagotować.

    Pytanie czy warto - tzn. czy woda inna niż z baniaka lub z kranu nie będzie zbyt "mineralna". Czytałem, że woda przegotowana ma mało tlenu (trzeba ją napowietrzać). Zastanawiam się też czy woda z Brity nie jest jakoś "aktywna" - tzn. czy nie podtruje drożdży.

    Czy macie na tym polu jakieś doświadczenia? Czy moglibyście coś doradzić?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Jeszcze raz pozdrawiam,
    Kamil
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Zacznę może od końca, wiesz jak wygotujesz brzeczkę to także musisz ją napowietrzyć, więc to akurat nie jest żaden wskaźnik. Kranówki nie dotykaj, marna ona nie jest, jest zupełnie daremna. Oligoceńskiej nie próbowałem, bo nie chce mi się z baniakami latać. Nota bene, jedno ujęcia masz także na Belgradzkiej. Sam korzystam z 5-litrowych baniaków Żywca Zdrój i jestem zadowolony.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Kranówki nie dotykaj, marna ona nie jest, jest zupełnie daremna.
      Rozumiem, że piszesz o warszawskiej, bo wrocławska jest niczego sobie, innej nie używam

      Oligoceńską stosuje Małażonka i Iron, a piwka robią wyśmienite, więc nie ma potrzeby kupowania wody w petach
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • zypher
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.10
        • 14

        #4
        Zatem spróbuję z wodą oligoceńską.
        Pomyślałem, że od razu zatankuję do czystego, zdezyfekowanego pojemnika fermentacyjnego. Odleję później trochę do przygotowania brzeczki (z brew-kita).
        Czy to napowietrzanie sprowadza się do przelewania brzeczki z wysoka, czy są jakieś lepsze metody?
        Pozdrawiam,
        Kamil

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #5
          Oczywiście, że o warszawskiej piszę. Ledwo co się do mycia nadaje. Możesz zanabyć to akwarystyczne ustrojstwo do napowietrzania jak nie chce Ci się przelewać. Ja przelewam tyle razy ile piana jeszcze się mieści.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X