Fermentacja burzliwa i cicha w tym samym gąsiorze?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piter71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.10
    • 2

    #1

    Fermentacja burzliwa i cicha w tym samym gąsiorze?

    Witam
    przymierzam się do pierwszej warki, póki co z gotowca WES-a (pszeniczne). po przejrzeniu forum doczytałem, że do fermentacji cichej mogę uzyć szklanego gąsiora, co więcej również i do burzliwej się toto nadaje - jest tylko mały problem - przy burzliwej gąsior powinien byc zapełniony brzeczką w jakiś 2/3, a przy cichej z kolei prawie do oporu - mam więc pytanie czy będzie jakiś problem jesli użyje gąsior (25 litrów) do wstawienia 15-18 litrów brzeczki na burzliwą, a nastepnie pozostawie wszystko w tym samym gąsiorze na fermentacje cichą? teoretycznie po burzliwej pszeniczne mógłbym odrazu rozlewać do butelek, ale zapewne potem przyjdzie pora na warkę jęczmienną i tu chyba jednak cicha powinna być...
    pozdrawiam
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Przy korzystaniu z gotowca możesz spokojenie pofermentować dłużej w tym samym naczyniu. Klarowanie jest przy gotowcu mniej istotne bo pewnie nie masz w fermentującej brzeczce jakichś większych 'śmieci'.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Polecam jednak zlac piwo znad osadu do garnka(garnków) wczesniej umytych i wyparzonych wrzątkiem, wylanie osadu drozdzowego wymycie i wyparzenie balona i ponowne wlanie piwa na fermentacje cichą. Pozostawianie na cicha razem z osadami z fermentacji burzliwej mija sie z celem a nawet grozi zepsuciem piwa. Przy odrobinie pracy przeprowadzanie fermentacji burzliwej oraz cichej mając 1 naczynie jet mozliwe, wszak gdzies piwo warzymy a wiec mamy garnek albo garnki o łącznej pojemnosci brzęczki, jest tylko wiecej bałaganu i troche bardziej trzeba zwracac uwage na sterylnosc

      Comment

      • Piter71
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.10
        • 2

        #4
        ok, dzięki serdecznie za porady

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • Charlie44
          Pierwsze zlewanie na cichą.
          Charlie44
          Cześć wszystkim,

          Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

          1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
          2018-10-22, 11:08
        • fligiert
          Drożdże na cichą?
          fligiert
          Witam
          Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
          Pozdrawiam

          Sent from my...
          2019-06-24, 18:34
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...