Fermentacja burzliwa i cicha w tym samym gąsiorze?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piter71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.10
    • 2

    Fermentacja burzliwa i cicha w tym samym gąsiorze?

    Witam
    przymierzam się do pierwszej warki, póki co z gotowca WES-a (pszeniczne). po przejrzeniu forum doczytałem, że do fermentacji cichej mogę uzyć szklanego gąsiora, co więcej również i do burzliwej się toto nadaje - jest tylko mały problem - przy burzliwej gąsior powinien byc zapełniony brzeczką w jakiś 2/3, a przy cichej z kolei prawie do oporu - mam więc pytanie czy będzie jakiś problem jesli użyje gąsior (25 litrów) do wstawienia 15-18 litrów brzeczki na burzliwą, a nastepnie pozostawie wszystko w tym samym gąsiorze na fermentacje cichą? teoretycznie po burzliwej pszeniczne mógłbym odrazu rozlewać do butelek, ale zapewne potem przyjdzie pora na warkę jęczmienną i tu chyba jednak cicha powinna być...
    pozdrawiam
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Przy korzystaniu z gotowca możesz spokojenie pofermentować dłużej w tym samym naczyniu. Klarowanie jest przy gotowcu mniej istotne bo pewnie nie masz w fermentującej brzeczce jakichś większych 'śmieci'.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Polecam jednak zlac piwo znad osadu do garnka(garnków) wczesniej umytych i wyparzonych wrzątkiem, wylanie osadu drozdzowego wymycie i wyparzenie balona i ponowne wlanie piwa na fermentacje cichą. Pozostawianie na cicha razem z osadami z fermentacji burzliwej mija sie z celem a nawet grozi zepsuciem piwa. Przy odrobinie pracy przeprowadzanie fermentacji burzliwej oraz cichej mając 1 naczynie jet mozliwe, wszak gdzies piwo warzymy a wiec mamy garnek albo garnki o łącznej pojemnosci brzęczki, jest tylko wiecej bałaganu i troche bardziej trzeba zwracac uwage na sterylnosc

      Comment

      • Piter71
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.10
        • 2

        #4
        ok, dzięki serdecznie za porady

        Comment

        Przetwarzanie...
        X