Dodatnia próba jodowa-co o tym sądzicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    Dodatnia próba jodowa-co o tym sądzicie?

    Pils-2kg
    Monach-2kg
    Czekoladowy-0.1kg
    Karmel jasny-0,2kg
    Karmel ciemny-0,2k
    Płatki owsiane błysk-0,5kg
    Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
    Zacieranie
    62* do 72* w ciągu 50 minut
    72* przez 30 minut
    74* przez 10 minut
    Filtrowanie-i wtedy mnie tkło!!!zrobiłem próbę a tu DODATNIA
    Po odfiltrowaniu temp okło 57*-podjechaem do 65* i potrzymałem 20* ,podjechałem do 72*,potrzymałem 20 minut i ciągle dodatnia,podjazd do 75* postało 15 minut i zacząłem gotować (chmielenie).
    W końcu poszło do fermentacji takie jak było,ciągle skrobia była lekko widoczna!!
    Co o tym sądzicie?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    #2
    Moim zdaniem, zbyt duży udział w zasypie dodatków nieczynnych enzymatycznie.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Co o tym sądzicie?
      Nie przejmuj się tym.

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
        Moim zdaniem, zbyt duży udział w zasypie dodatków nieczynnych enzymatycznie.
        Ale może nie koniecznie, 4 kg czynnych słodów, to więcej niż potrzeba dla 1 kg mało, lub w ogóle nieczynnych słodów i dodatków. Sporo warek miałem w podobnych proporcjach. Może próbę jodową robiłeś niepoprawnie lub wysłodziłeś wrzątkiem uwalniając trochę nieprzerobionej skrobii?

        Pozdr.
        Raf
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          zrobiłem próbę a tu DODATNIA
          Nie rób tego więcej - nie będziesz miał dodatniego wyniku i dodatkowego stresu
          MM961
          4:-)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
            Nie rób tego więcej - nie będziesz miał dodatniego wyniku i dodatkowego stresu
            Normalnie z ust mi to wyjąłeś
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • fellix-f1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
              Ale może nie koniecznie, 4 kg czynnych słodów, to więcej niż potrzeba dla 1 kg mało, lub w ogóle nieczynnych słodów i dodatków. Sporo warek miałem w podobnych proporcjach. Może próbę jodową robiłeś niepoprawnie lub wysłodziłeś wrzątkiem uwalniając trochę nieprzerobionej skrobii?

              Pozdr.
              Raf
              Aktywność enzymów słodu monachijskiego jest w znacznym stopniu obniżona w porównaniu ze słodem pilzneńskim. A więc, to nie to samo co 4kg pilsa.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                Ale może nie koniecznie, 4 kg czynnych słodów, to więcej niż potrzeba dla 1 kg mało, lub w ogóle nieczynnych słodów i dodatków. Sporo warek miałem w podobnych proporcjach. Może próbę jodową robiłeś niepoprawnie lub wysłodziłeś wrzątkiem uwalniając trochę nieprzerobionej skrobii?
                Pozdr.
                Raf
                No co by nie mówić : to co zrobiłem po filtrowaniu powinno sprawę załatwić na amen a nie załatwiło, a co do robienia próby "niepoprawnie" to raczej w coś takiego nie wierzę

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Nie przejmuj się tym.
                Ta wypowiedż jest tą której oczekiwałem dzięki.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Będzie witbier "Na skróty":

                2 kg pilzneński
                1 kg pszeniczny
                2 kg płatki pszenne

                Zacieranie: 70 min. 62 st.
                20 min. 72 st.
                Się nie dziwię,że koleżanka woli nie robić próby jodowej jak ćóś takiego wyczynia
                A konkretnie to jak ta wareczka wyszła?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  A konkretnie to jak ta wareczka wyszła?
                  W smaku dobra, ale śmierdzi
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X