Dotychczas zacierałem piwo z przygotowanych zestawów BA, teraz chcę zacząć robić własne piwo z dostępnych surowców. Chciałbym dostać 20 l piwa jasnego, nie za gorzkiego o pełnym smaku i mocy 12-13 Blg.
Pogrzebałem w forum i skleciłem taką recepturę:
3,5 kg słodu pilzneńskiego,
1 kg monachijskiego.
Zacieranie:
40 min w 60-62 st,
40 min w 70-72 st.
Chmielenie
Marynka granulat 50 g - 60 min
Lubelski granulat 25 g - 15 min
Drożdże Salale US-56
Mogę ew. zebrać gęstwę S-33, ale czytałem, że z suchych drożdży nie zaleca się robić odzysku.
Proszę o ew. uwagi i ulepszenia ww. receptury, tylko surowce muszą zostać jak wyżej, bo to akurat mam.
Pogrzebałem w forum i skleciłem taką recepturę:
3,5 kg słodu pilzneńskiego,
1 kg monachijskiego.
Zacieranie:
40 min w 60-62 st,
40 min w 70-72 st.
Chmielenie
Marynka granulat 50 g - 60 min
Lubelski granulat 25 g - 15 min
Drożdże Salale US-56
Mogę ew. zebrać gęstwę S-33, ale czytałem, że z suchych drożdży nie zaleca się robić odzysku.
Proszę o ew. uwagi i ulepszenia ww. receptury, tylko surowce muszą zostać jak wyżej, bo to akurat mam.
Comment