Burzliwa fermentacja - jak burzliwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zypher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.10
    • 14

    Burzliwa fermentacja - jak burzliwa?

    Witam,
    Od 4 dni fermentuje mi powoli brzeczka. No właśnie POWOLI!
    Zestaw John Bull Masterclass Bavarian Lager. Mam pojemnik i plastikową rurkę z Browamatora (myślę, że ta rurka jest "wolniejsza" od szklanych). Bąbelki wydobywają się mniej więcej 2 razy na minutę. Temperatura brzeczki to 21st. C (zgodnie z instrukcją). Od zamknięcia pojemnika nic nie ruszałem (dwa razy zamieszałem bez otwierania). Przed zalaniem pojemnik przepłukałem Chemipro OXI (zastanawiam się, czy to nie przytruło drożdży).
    A może wszystko jest ok?
    Z góry dzięki za wsparcie.
    Pozdrawiam,
    Kamil
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
    Witam,
    Od 4 dni fermentuje mi powoli brzeczka. No właśnie POWOLI!
    Zestaw John Bull Masterclass Bavarian Lager. Mam pojemnik i plastikową rurkę z Browamatora (myślę, że ta rurka jest "wolniejsza" od szklanych). Bąbelki wydobywają się mniej więcej 2 razy na minutę. Temperatura brzeczki to 21st. C (zgodnie z instrukcją). Od zamknięcia pojemnika nic nie ruszałem (dwa razy zamieszałem bez otwierania). Przed zalaniem pojemnik przepłukałem Chemipro OXI (zastanawiam się, czy to nie przytruło drożdży).
    A może wszystko jest ok?
    Z góry dzięki za wsparcie.
    Pozdrawiam,
    Kamil

    Nic się nie martw, rurka nie jest dobrym wskaźnikiem przebiegu fermentacji wystarczy drobna nieszczelność i bąblować nie będzie. Najlepiej zmierzyć BLG przed fermentacją i np po 5 dniach.

    Comment

    • michalh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 284

      #3
      Zrób prosty test: zmierz Blg, oczywiście pobierając piwo zdezyfekowaną łychą. U mnie po 4 dniach z 12/14 Blg zostałoby 3-6 Blg. Jeżeli tak jest, to się nie martw, czekaj jeszcze na zupełne zakończenie fermentacji (brak objawów i Blg niskie i nie zmieniające się w ciągu 24h). Z reguły jest to 6-9 dni. Powodzenia

      Comment

      • zypher
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.10
        • 14

        #4
        Rzeczywiście chyba przesadziłem - po prostu fermentacja nie była tak burzliwa jak to sobie wyobrażałem. Wcześniej robiłem kilka razy wino i zdarzało się, że pęd gazu wyrzucał całą wodę z rurki, a piana osiągała 20cm i wychodziła z baniaka.
        Zmierzyłem ilość cukru i wyszło jakieś 2-3st Blg (na początku było 18st. Blg w 24st. C).
        Jak obliczyć stężenie alkoholu? Blg_pocz - Blg_kon/1,938=alk? (Dużo!)
        Czy do pomiaru ilości cukru w winie i piwie stosuje się taki sam areometr?
        Pozdrawiam,
        Kamil

        Comment

        • Sherman
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.09
          • 305

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
          Czy do pomiaru ilości cukru w winie i piwie stosuje się taki sam areometr?
          Tak jest to ten sam aerometr(wskazuje on zawartość cukrów w rostworze) wyskalowany w stopniach Balinga.
          Takie pytanie było już kiedyś na forum

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            1. Areometr możesz używać ten sam, w obu przypadkach mierzymy przecież gęstość roztworu.
            2. 20 cm piany to wcale nie jest rzadkość także przy piwie
            Ale nie piana jest tu najważniejsza, powodzenia
            ot ale nam się odpowiedzi nałożyły
            Last edited by kangurpl; 2006-11-13, 18:36.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • zypher
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.10
              • 14

              #7
              Pytałem bo pomyślałem, że może są jakieś specjalne areometry piwowarskie z poprawką na niecukry w brzeczce. Jak obliczyć moc tego piwa? (początkowo 18Blg - teraz 3Blg, brzeczka: 19l wody + 2,4l/3kg brewkita)

              Znalazłem wzory:
              zawartość alk. w % wag. = (BN - EP) x 0,405
              zawartość alk. w % obj. = (BN - EP) x 0,516

              Z pierwszego wzoru wynika, że moje piwo ma wag. 7,5% alk. Czy to prawidłowy wynik czy raczej coś źle zmierzyłem - w brzeczce czuć alkohol ale nie jakoś uderzająco...
              Zastanawiam się czy jej nie rozcieńczyć tak do 5% (czyli dodać 20% wody)?

              Pozdrawiam,
              Kamil

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                18 Blg to duzo jak na Lagera, chyba za dużo, robiłes wszystko według przepisu?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  a ile masz w fermentorze brzeczki? z 3 kg ekstraktu raczej uzyskać trudno dwadzieściaparę litrów brzeczki o blg 18.

                  Comment

                  • zypher
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.10
                    • 14

                    #10
                    Tzn. pewnie źle się wyraziłem - to mój pierwszy raz i robię wszystko mniej więcej tak jak w instrukcji. Zawartość 3kg puszki (JB MasterClass Bavarian Lager) wymieszałem w garnku z 2.5 litra wrzątku i wlałem wszystko do 16.5 litra zimnej wody. To wszystko
                    W sumie mam 21.5 litra brzeczki - specjalnie dałem trochę mniej wody bo wyczytałem na forum, że komuś wyszło piwo zbyt wodniste a poza tym chyba kilka osób miało problemy z zejściem poniżej 5Blg.
                    Pozdrawiam,
                    Kamil

                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                      (...) Jak obliczyć moc tego piwa? (początkowo 18Blg - teraz 3Blg, brzeczka: 19l wody + 2,4l/3kg brewkita)

                      Znalazłem wzory:
                      zawartość alk. w % wag. = (BN - EP) x 0,405
                      zawartość alk. w % obj. = (BN - EP) x 0,516

                      (...)
                      Ja korzystam z takiego wzoru:
                      (BLG początkowe - BLG końcowe)/1.938=potencjalna obj. alk.

                      np. (18-3)/1.938=15/1.938=7,74
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        To widocznie coś źle zmierzyłeś, albo cukromierz jest walnięty. W jakiej temperaturze mierzyłeś na początku?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • zypher
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.10
                          • 14

                          #13
                          Za pierwszym razem wg wskazań termometru na fermentatorze było 23-24st. C (możliwe, że jeszcze odrobinę więcej bo termometr jest 10 cm od spodu a brzeczkę brałem pewnie z góry). Za drugim 21st. C.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                            (początkowo 18Blg - teraz 3Blg, brzeczka: 19l wody + 2,4l/3kg brewkita)
                            takie rzeczy to tylko w Erze
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • puszka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 204

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                              Za pierwszym razem wg wskazań termometru na fermentatorze było 23-24st. C (możliwe, że jeszcze odrobinę więcej bo termometr jest 10 cm od spodu a brzeczkę brałem pewnie z góry). Za drugim 21st. C.

                              Ja wczoraj nastawilem swoja pierwsza warke z tego samego gotowca.
                              Mi wyszlo 10 Blg przed dodaniem drozdzy w 22 litrach o temp 22 C

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X