Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Nagazowanie w butelkach.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderi jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy - może używasz miękkich kapsli? One czasem puszczają gaz.
Tego typu przyczyny można by się doszukiwać przy max kilku butelkach, bo nie sądzę, żeby kapsle zawiniły przy całej partii (bo uznałem, że skoro porusza się jakiś problem to nie dotyczy on jednej butelki).Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Wygląda to na piwo niemal bez drożdży. Trochę to dziwne..., jakbyś dodatkowo klarował to piwo np. żelatyną, co, przy niewątpliwej mocy tego Belga, mogło być zabójcze dla komórek drożdżowych, którym pozostawiłeś rolę gazownika.
W tej sytuacji dodawanie kolejnych cukrów nie ma sensu - wszak w piwie jest ich juz odpowiednio wydozowana ilość. Proponuję więc czekać kolejny miesiąc - te resztkowe komórki drożdżowe, które z pewnością w każdej z butelek pozostały, w końcu zrobią swoje..Comment
-
Niedawno miałem podobną sytuację.
Idealnie klarowne piwo zlane do butelek miał poważne problemy z refermentacją. Zwykle wystarczy 7-10 dni w ciepłym i piwo ma już odpowiednią ilość CO2. W tym przypadku po miesiącu jest go jeszcze za mało. Na szczęście z moich obserwacji wynika, że wszytsko idzie w dobrym kierunku.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Chciałbym odnowić pytanie - bo mam podobny problem.
I jeszcze jedno pytanie: aby było więcej gazu w butelce, należy nalać piwka tak aby cała szyjka była z powietrzem, czy też tak aby powietrza było mniej?
Jak to w końcu jest?Comment
-
Aby było więcej gazu należy dodać wiecej środka refermentujacego czyli np. cukru.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
tez gdzieś czytałem że ok 1- 1,5 cala czyli 2,5-3,75cm
ae to chyba zalezy od butelki - ogólnie jest zalecenie że lepiej mniej ze wzgledu na to aby piwo nie miało za bardzo styczności z powietrzem.Comment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
-
Channel: Niemcy
-
-
Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...-
Channel: Niemcy
-
-
To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
-
Channel: Czechy
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
-
Channel: Festiwale piwne
2024-07-07, 17:28 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment