Nagazowanie w butelkach.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
    A co mogło być przyczyną braku nagazowania?
    i jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy - może używasz miękkich kapsli? One czasem puszczają gaz.

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      i jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy - może używasz miękkich kapsli? One czasem puszczają gaz.
      No ale chyba nie do tego stopnia?
      Tego typu przyczyny można by się doszukiwać przy max kilku butelkach, bo nie sądzę, żeby kapsle zawiniły przy całej partii (bo uznałem, że skoro porusza się jakiś problem to nie dotyczy on jednej butelki).
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #33
        Wygląda to na piwo niemal bez drożdży. Trochę to dziwne..., jakbyś dodatkowo klarował to piwo np. żelatyną, co, przy niewątpliwej mocy tego Belga, mogło być zabójcze dla komórek drożdżowych, którym pozostawiłeś rolę gazownika.
        W tej sytuacji dodawanie kolejnych cukrów nie ma sensu - wszak w piwie jest ich juz odpowiednio wydozowana ilość. Proponuję więc czekać kolejny miesiąc - te resztkowe komórki drożdżowe, które z pewnością w każdej z butelek pozostały, w końcu zrobią swoje..

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #34
          Niedawno miałem podobną sytuację.
          Idealnie klarowne piwo zlane do butelek miał poważne problemy z refermentacją. Zwykle wystarczy 7-10 dni w ciepłym i piwo ma już odpowiednią ilość CO2. W tym przypadku po miesiącu jest go jeszcze za mało. Na szczęście z moich obserwacji wynika, że wszytsko idzie w dobrym kierunku.
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • dzidzi41
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.01
            • 28

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi



            A co mogło być przyczyną braku nagazowania?
            Chciałbym odnowić pytanie - bo mam podobny problem.

            I jeszcze jedno pytanie: aby było więcej gazu w butelce, należy nalać piwka tak aby cała szyjka była z powietrzem, czy też tak aby powietrza było mniej?
            Jak to w końcu jest?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Aby było więcej gazu należy dodać wiecej środka refermentujacego czyli np. cukru.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #37
                Oczywiście powietrze w szyjce również powinno być.
                Uczeni w piśmie zalecają by było to ok 5 cm.
                Last edited by angasc; 2007-11-22, 23:42.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Oczywiście powietrze w szyjce również powinno być.
                  Uczeni w piśmie zalecają by było to ok 5 cm.
                  No wszystko zależy od butelki, ale 5 cm, to chyba tylko w bardzo wysokich. Ja bym powiedział, że 2-3 cm są optymalne.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #39
                    tez gdzieś czytałem że ok 1- 1,5 cala czyli 2,5-3,75cm

                    ae to chyba zalezy od butelki - ogólnie jest zalecenie że lepiej mniej ze wzgledu na to aby piwo nie miało za bardzo styczności z powietrzem.
                    Last edited by piotry; 2007-11-23, 21:56. Powód: pomyłka w obliczneniach :)

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      No wszystko zależy od butelki, ale 5 cm, to chyba tylko w bardzo wysokich. Ja bym powiedział, że 2-3 cm są optymalne.
                      Hłe, hłe, ale jak zrobisz 5 cm zamiast 3, to masz na warce o jedną butelkę więcej

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hłe, hłe, ale jak zrobisz 5 cm zamiast 3, to masz na warce o jedną butelkę więcej
                        A co ja koncern jestem
                        Więcej jest również wtedy jak się przejdzie na butelki 0,33l. Znacznie więcej
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X