Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Nagazowanie w butelkach.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderi jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy - może używasz miękkich kapsli? One czasem puszczają gaz.
Tego typu przyczyny można by się doszukiwać przy max kilku butelkach, bo nie sądzę, żeby kapsle zawiniły przy całej partii (bo uznałem, że skoro porusza się jakiś problem to nie dotyczy on jednej butelki).Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Wygląda to na piwo niemal bez drożdży. Trochę to dziwne..., jakbyś dodatkowo klarował to piwo np. żelatyną, co, przy niewątpliwej mocy tego Belga, mogło być zabójcze dla komórek drożdżowych, którym pozostawiłeś rolę gazownika.
W tej sytuacji dodawanie kolejnych cukrów nie ma sensu - wszak w piwie jest ich juz odpowiednio wydozowana ilość. Proponuję więc czekać kolejny miesiąc - te resztkowe komórki drożdżowe, które z pewnością w każdej z butelek pozostały, w końcu zrobią swoje..
Comment
-
-
Niedawno miałem podobną sytuację.
Idealnie klarowne piwo zlane do butelek miał poważne problemy z refermentacją. Zwykle wystarczy 7-10 dni w ciepłym i piwo ma już odpowiednią ilość CO2. W tym przypadku po miesiącu jest go jeszcze za mało. Na szczęście z moich obserwacji wynika, że wszytsko idzie w dobrym kierunku.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
A co mogło być przyczyną braku nagazowania?
I jeszcze jedno pytanie: aby było więcej gazu w butelce, należy nalać piwka tak aby cała szyjka była z powietrzem, czy też tak aby powietrza było mniej?
Jak to w końcu jest?
Comment
-
-
Aby było więcej gazu należy dodać wiecej środka refermentujacego czyli np. cukru.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziOczywiście powietrze w szyjce również powinno być.
Uczeni w piśmie zalecają by było to ok 5 cm.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo wszystko zależy od butelki, ale 5 cm, to chyba tylko w bardzo wysokich. Ja bym powiedział, że 2-3 cm są optymalne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziHłe, hłe, ale jak zrobisz 5 cm zamiast 3, to masz na warce o jedną butelkę więcej
Więcej jest również wtedy jak się przejdzie na butelki 0,33l. Znacznie więcej
Comment
-
Comment