Witam serdecznie forowiczów!
Kolega ostro wkręca mnie w robienie własnego piwa. Ponieważ bardzo lubie piwa typu stout czy pszeniczne chciałbym kiedyś docelowo zająć się właśnie nimi. Czytam forum, sprawdzam strony o tym mówiące i mam jedno pytanie. Chodzi mi o temperaturę. W zależności od źródeł podane jest, że temperatura fermentacji powinna wynosić 18-24 stopnie C. Niestety w domu nie mam możliwości uzyskania stałej temperatury w przeciągu 24 godzin, nie mówiąc już o dłuższym okresie. Nagrzewanie tez nie wchodzi w grę z różnych względów
Mam jednak jedno pomieszczenie w którym temperatura wynosi około 10-15 stopni w zależności od pory roku i praktycznie się nie zmienia (zimą około 10-12) w ciągu doby. Czy w tak niskich temperaturach jest możliwa fermentacja??
Kolega ostro wkręca mnie w robienie własnego piwa. Ponieważ bardzo lubie piwa typu stout czy pszeniczne chciałbym kiedyś docelowo zająć się właśnie nimi. Czytam forum, sprawdzam strony o tym mówiące i mam jedno pytanie. Chodzi mi o temperaturę. W zależności od źródeł podane jest, że temperatura fermentacji powinna wynosić 18-24 stopnie C. Niestety w domu nie mam możliwości uzyskania stałej temperatury w przeciągu 24 godzin, nie mówiąc już o dłuższym okresie. Nagrzewanie tez nie wchodzi w grę z różnych względów

Comment