Pytanie początkującego o temperaturę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mct
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 6

    Pytanie początkującego o temperaturę

    Witam serdecznie forowiczów!
    Kolega ostro wkręca mnie w robienie własnego piwa. Ponieważ bardzo lubie piwa typu stout czy pszeniczne chciałbym kiedyś docelowo zająć się właśnie nimi. Czytam forum, sprawdzam strony o tym mówiące i mam jedno pytanie. Chodzi mi o temperaturę. W zależności od źródeł podane jest, że temperatura fermentacji powinna wynosić 18-24 stopnie C. Niestety w domu nie mam możliwości uzyskania stałej temperatury w przeciągu 24 godzin, nie mówiąc już o dłuższym okresie. Nagrzewanie tez nie wchodzi w grę z różnych względów Mam jednak jedno pomieszczenie w którym temperatura wynosi około 10-15 stopni w zależności od pory roku i praktycznie się nie zmienia (zimą około 10-12) w ciągu doby. Czy w tak niskich temperaturach jest możliwa fermentacja??
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Jeśli temperatura powinna wynosić 18-24 C a masz 10-15 to odpowiedź nasuwa się sama.
    Zajmij się lagerami, też są dobre.
    Last edited by darko; 2006-11-16, 12:50.

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      #3
      Jest możliwa tzw. dolna fermentacja. A jakie masz przedziały temperatur w tych innych pomieszczeniach?
      Last edited by zbysia; 2006-11-16, 12:51.
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mct
        (...)
        Mam jednak jedno pomieszczenie w którym temperatura wynosi około 10-15 stopni w zależności od pory roku i praktycznie się nie zmienia (zimą około 10-12) w ciągu doby. Czy w tak niskich temperaturach jest możliwa fermentacja??
        Łatwo i bezpiecznie można podnieść temperaturę fermentacji za pomocą pasa grzejnego zapinanego na zewnątrz fermentora. Jest dostępny np. w Browamatorze.

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #5
          Pomocne wskazówki można znaleźć
          w dziale opracowania-> "utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji"

          rowarek esoła

          Comment

          • mct
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 6

            #6
            W tej chwili mam w tym pomieszczeniu jakieś 14 stopni, jak przyjdą mrozy to pod koniec zimy może spaść do 10.

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mct
              W tej chwili mam w tym pomieszczeniu jakieś 14 stopni, jak przyjdą mrozy to pod koniec zimy może spaść do 10.
              Przestań!!! Wiesz ile osób na forum by tak chciało mieć?! Zaczekaj do zimy i lagery warz. Górnofermentacyjne trzymaj raczej w domu/mieszkaniu.

              Comment

              • mct
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.08
                • 6

                #8
                Czytałem to opracowanie i jeden z użytkowników wspomina tam o pszenicznych fermentujących w niskich temperaturach <18, czytałem także o drożdżach dolnej fermentacji, które mogą pracować w temperaturze 10-15 stopni. Podobno na niektórych pudełkach drożdży też jest podany zakres temperatur. Bardziej chodzi mi uwagi doświadczonych piwowarów, którzy celowo lub przypadkiem uzyskali piwo które fermentowało w niskich temperaturach (poniżej 15 stopni)

                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mct
                  Czytałem to opracowanie i jeden z użytkowników wspomina tam o pszenicznych fermentujących w niskich temperaturach <18, czytałem także o drożdżach dolnej fermentacji, które mogą pracować w temperaturze 10-15 stopni. Podobno na niektórych pudełkach drożdży też jest podany zakres temperatur. Bardziej chodzi mi uwagi doświadczonych piwowarów, którzy celowo lub przypadkiem uzyskali piwo które fermentowało w niskich temperaturach (poniżej 15 stopni)
                  Wszystkie "dolniaki" fermentują poniżej 15stopni. Może poza Californialager. Min temp to zazwyczaj 9stopni.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Stouty i pszeniczne, które chcesz robić= drożdże górnej fermentacji = 18-24 stopnie
                    Lagery = drożdże dolnej fermentacji = 7-14 stopni

                    Drożdże górnej fermentacji nie będą pracowały poniżej 18 stopni, no, powiedzmy, w 16 jeszcze dadzą jako tako radę, ale fermentacja będzie baaaardzo powolna.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Łatwo i bezpiecznie można podnieść temperaturę fermentacji za pomocą pasa grzejnego zapinanego na zewnątrz fermentora. Jest dostępny np. w Browamatorze.
                      Coś mi się wydaje, że skoro ktoś zaczyna przygodę z piwowarstwem to nie chce zbytnio popadać koszty a jak sam wiesz taki pas nie należy do najtańczych udogodnień piwowara.
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Ktoś na forum pisał o wykorzystaniu elementów do ogrzewania terrarium. Poszukaj.

                        Comment

                        • peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

                          #13
                          A jeśli już się nie ma takiego sprzętu to czy nie na jedno wyjdzie?
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Co nie wyjdzie na jedno?

                            Comment

                            • peter007
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.06
                              • 2820

                              #15
                              Cena rzecz jasna
                              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X