Fermentacja cicha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zypher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.10
    • 14

    Fermentacja cicha

    Witam,
    Bezskutecznie próbuję znaleźć jakieś podstawowe informacje na temat cichej fermentacji. Chodzi o to kiedy i po co się ją stosuje oraz w jakich warunkach?
    Rozsądek podpowiada, że chodzi o lepsze przefermentowanie i wyklarowanie brzeczki.
    Ale dokładniej?

    Ponieważ cała brzeczka nie zmieściła mi się w butelkach - pozostałe 2.5l przelałem do małego balona i zatkałem korkiem z rurką. Stoi to teraz w temp. pokojowej (drożdże górnej fermentacji). Jak długo mogę to tak trzymać i czy później normalnie przelać do butelek i dodać glukozy/cukru?

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Kamil
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Chodzi głównie o wyklarowanie się piwa. Stosuje się ją w temperaturze ciut niższej lub takiej samej jak burzliwą fementację. Podczas fermentacji cichej należy postarać się by między lustrem piwa a wylotem naczynia fermentacyjnego była jak najmniejsza wolna przestrzeń.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Ja np. f. cichą stosuje zawsze, nawet do piw pszenicznych typu bawarskiego. Jej celem jest oddzielenie klarującej sie brzeczki od osadów i obumierających drożdży, które mogą nadać niechcianych posmaków gotowemu piwu.
      Kiedy przelać? - Najprościej, ale i najpraktyczniej ujmując, wtedy, kiedy na powierzchni piana zaniknie na tyle, że będzie widoczne "lustro" brzeczki.
      Dobrze jest stopniowo zbijać temp.

      Comment

      • rimi
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.11
        • 6

        #4
        Dodam jeszcze , że jeśli gąsior masz prawie pełny ( mało powietrza nad brzeczką ) i korek jest szczelny a w rurce woda .....to możesz śmiało trzymac miesiąc i dłużej . Ja trzymałem tak kiedyś przez 2 miesiące -- a potem po dodatniu glukozy refermentacja ruszyła .
        Myślę jednak , że wcześniej zwolnisz te kilka butelek. Zapewne będziesz juz za kilka dni sprawdzał regularnie czy aby nagazowuje sie prawidłowo ))
        Pozdrawiam

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Kiedy przelać? - Najprościej, ale i najpraktyczniej ujmując, wtedy, kiedy na powierzchni piana zaniknie na tyle, że będzie widoczne "lustro" brzeczki.
          Czy tu autor miał na myśli przelewanie z burzliwej do cichej?
          Robiłem niedawno piwo ze słodu monachijskiego (drożdże S33), które ten warunek spełniło po niecałych 2 dniach (odfermentowało z 12 do 5 Blg) - mogłem już wtedy zlewać?

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            Czy tu autor miał na myśli przelewanie z burzliwej do cichej?
            Robiłem niedawno piwo ze słodu monachijskiego (drożdże S33), które ten warunek spełniło po niecałych 2 dniach (odfermentowało z 12 do 5 Blg) - mogłem już wtedy zlewać?
            Zgadza się, przy zejściu do 5 blg spokojnie można przelać.

            Comment

            • zypher
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.10
              • 14

              #7
              Myślałem, że wytrzymam z próbowaniem do Nowego Roku, a butelki zorganizuję jakieś dodatkowe. Ale jeśli jest sens sprawdzać nagazowanie, to będę sprawdzał - tylko jak???

              Comment

              • damiano70
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 306

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                Ale jeśli jest sens sprawdzać nagazowanie, to będę sprawdzał - tylko jak???
                otwierając butelkę i wypijając piwo
                Tato nie pij - zostaw dla syna

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                  Myślałem, że wytrzymam z próbowaniem do Nowego Roku, a butelki zorganizuję jakieś dodatkowe. Ale jeśli jest sens sprawdzać nagazowanie, to będę sprawdzał - tylko jak???
                  Prostym sposobem jest butelkowanie w Peta np. 0,5 litra, najlepiej po wodzie mineralnej gazowanej. Naduszasz taką flachę paluchem i wiesz jak mocno nagazowane jest piwo.

                  Comment

                  • zypher
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.10
                    • 14

                    #10
                    Dobra - załóżmy, że jest kilka piw w PETach i naciskając butelkę czuję, że jest mocno twarda. I co? Odkorkować wszystkie piwa i zakorkować ponownie?

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zypher
                      Dobra - załóżmy, że jest kilka piw w PETach i naciskając butelkę czuję, że jest mocno twarda. I co? Odkorkować wszystkie piwa i zakorkować ponownie?
                      Nie, wypić puki butelki nie eksplodują . Wliczając w to oczywiście ryzyko wybuchu przed samymi oczami
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • MegaTheKarol
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.02
                        • 3

                        #12
                        Witam,

                        Chciałbym podrążyć temat. Posłużę się przykładem. mam obecnie na cichej stouta od tygodnia, ale chętnie potrymałbym go jeszcze z tydzień. oraz IPA na burzliwej od tygodnia, i widać że piana zniknie całkowicie lada dzień. jednak żeby przelać na cichą muszę zabutelkować wspomnianego stouta, żeby zwolnic fermentor. co robić? skrócić cichą stouta, czy przetrzymać IPA po burzliwej? Czy można przetrzymywać piwo nad osadem drożdżowym? Jeśli tak to jak długo?

                        Pozdrawiam

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Jak wygląda blg w tej IPE i po co chcesz stouta trzymać tydzień dłużej?

                          Comment

                          • MegaTheKarol
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.02
                            • 3

                            #14
                            IPA zeszło z 14 na 4 drożdże S-04
                            Stout, jest troszeczke mętny i ciągle coś z niego opada. Chmieliłem go na zimno i większośc opadła ale jest jeszcze delikatny korzuch. Po pytaniach pewnie domyślasz się że to jedna z pierwszych warek

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Co do pytanie, czy można przetrzymywać piwo nad osadem, to można.

                              Sam musisz podjąć decyzję, ale jeśli stout nie jest jeszcze klarowny, to ja bym obydwa zostawił jak są i za tydzień zabutelkował.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X