Witam,
Bezskutecznie próbuję znaleźć jakieś podstawowe informacje na temat cichej fermentacji. Chodzi o to kiedy i po co się ją stosuje oraz w jakich warunkach?
Rozsądek podpowiada, że chodzi o lepsze przefermentowanie i wyklarowanie brzeczki.
Ale dokładniej?
Ponieważ cała brzeczka nie zmieściła mi się w butelkach - pozostałe 2.5l przelałem do małego balona i zatkałem korkiem z rurką. Stoi to teraz w temp. pokojowej (drożdże górnej fermentacji). Jak długo mogę to tak trzymać i czy później normalnie przelać do butelek i dodać glukozy/cukru?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Kamil
Bezskutecznie próbuję znaleźć jakieś podstawowe informacje na temat cichej fermentacji. Chodzi o to kiedy i po co się ją stosuje oraz w jakich warunkach?
Rozsądek podpowiada, że chodzi o lepsze przefermentowanie i wyklarowanie brzeczki.
Ale dokładniej?
Ponieważ cała brzeczka nie zmieściła mi się w butelkach - pozostałe 2.5l przelałem do małego balona i zatkałem korkiem z rurką. Stoi to teraz w temp. pokojowej (drożdże górnej fermentacji). Jak długo mogę to tak trzymać i czy później normalnie przelać do butelek i dodać glukozy/cukru?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Kamil
Comment