Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
niskie odfermentowanie [ ratujta! ]
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieChcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieOk, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.Comment
-
W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
Related Topics
Collapse
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.
https://www.erl-braeu.de/
Jasny koźlak dubeltowy, dwa razy złoto w swojej kategorii na European Beer Star (2016, 2018). Na dodatek niepasteryzowany. Cztery rodzaje chmielu z rodziny Hallertau.
Alk. 8,5%
Aromat –...-
Channel: Niemcy
-
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
-
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,
Piana...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment