niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
    Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
    Tak gęste piwo należy fermentować silną gęstwą drożdży z poprzedniej warki.
    Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo.

Comment

• macbie
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 33

Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?

Comment

• mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?
        Łychą. Dobrze byłoby trochę przy okazji dotlenić np. poprzez intensywne mieszanie.

Comment

• macbie
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 33

Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!

Comment

• mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
            Tak, możesz przenieść. Piwu to nie zaszkodzi a drożdżom pomoże.
            Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.

Comment

• Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
              Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.

Comment

• macbie
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.02
                • 33

Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?

Comment

• kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
                  Właśnie dlatego niektórzy nie warzą latem bo wtedy ryzyko największe.

Comment

• Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

Jesienno-zimową porą ryzyko praktycznie nie istnieje. Poza tym zdecydowanie bardziej niebezpieczne jest dla brzeczki np. chłodzenie jej bez przykrycia, ale też dotyczy to pory letniej.

Comment

Przetwarzanie...
                    X