Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
niskie odfermentowanie [ ratujta! ]
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieChcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieOk, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.
Comment
-
-
W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
Comment
-
Comment