niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

    niskie odfermentowanie [ ratujta! ]

    Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
    Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
    Tak gęste piwo należy fermentować silną gęstwą drożdży z poprzedniej warki.
    Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo.

    Comment

    • macbie
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 33

      #3
      Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
        Musze otwierac i zdezynfekowana lycha to robic czy powinno wystarczyc, jak pokrece fermentorem?
        Łychą. Dobrze byłoby trochę przy okazji dotlenić np. poprzez intensywne mieszanie.

        Comment

        • macbie
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 33

          #5
          Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
            Ok, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
            Tak, możesz przenieść. Piwu to nie zaszkodzi a drożdżom pomoże.
            Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
              Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.

              Comment

              • macbie
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.02
                • 33

                #8
                Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?

                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
                  Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
                  Właśnie dlatego niektórzy nie warzą latem bo wtedy ryzyko największe.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
                    Na cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?
                    Jesienno-zimową porą ryzyko praktycznie nie istnieje. Poza tym zdecydowanie bardziej niebezpieczne jest dla brzeczki np. chłodzenie jej bez przykrycia, ale też dotyczy to pory letniej.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X