Chcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
niskie odfermentowanie [ ratujta! ]
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieChcialem nawarzyc piwa - 6kg extraktu, mialo byc dolnej fermentacji - to moje pierwsze dolnej fermentacji. Drozdze wyeast pilsen lager. Po 3 dniowej aktywacji postalo sobie piwo zadane drozdzami w 18* potem postawilem w ok. 14. Od poczatkowych 21Blg zeszlo po dwoch tygodniach do 13Blg... i dalej nie chce schodzic! Wiem nawet po smaku, ze piwo jest za malo odfermentowane, ale nie wiem co z tym zrobic? Wstawic do cieplejszego pomieszczenia? Ratowac drozdzawi Saflager? z gory dzieki za ratunek.
Spróbuj wymieszać zawartość fermentora, drożdże powinny ruszyć i dofermentować piwo. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieOk, dzsiaj to zrobie. Czy przy okazji warto przeniesc na jakis czas do cieplejszego pomieszczenia, by wspomoc ruszenie fermentacji? Dzieki za pomoc!
Jak już dobrze ruszą z fermentacją możesz znowu obniżyć temperaturę.Comment
-
W takiej sytuacji, zwłaszcza przy piwach mocnych, niezawodne jest przygotowanie drugiego fermentora i przelanie doń niemal całej zawartości (bez osadów z dna) z wysokości ok. 1 metra. Taka dawka tlenu zmusi drożdże do rozmnażania i produkcji alkoholu.
Miałem tak ostatnio z porterem bałtyckim - kiedy zmierzyłem mu balling po dwóch tygodniach, okazało się, że z 21,6 Blg zjechał jedynie do 14 Blg.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbieNa cale szczescie metoda z zamieszaniem pomogla. A tak przy przelewaniu z wysokosci 1m to nie ma ryzyka, ze sie duzo rozmaitego syfu z powietrza dostanie do piwka?Comment
Related Topics
Collapse
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 21:15 -
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.
https://www.erl-braeu.de/
5,5% alk.
Aromat - banan, trochę podpieczonych tonów słodowych, niska korzenność, cytrusów prawie nic
Piana - wyższa, umiarkowanie trwała, prawie nic nie zostawia
Barwa...-
Channel: Niemcy
2025-04-12, 21:37 -
-
Jeszcze z któregoś 4+4 czy 12-8 czy co tam Lidl wymyślił. Nostalgicznie i świątecznie, bo dziś wiadomo, a nostalgicznie, bo przecież się grało, a właściwie skakało. Każdy miał tę grę, przynosiło się co trzeba i hajda na mamucią. 30 blg i 11vol, laktoza ( po ch...), migdały (j.w.),...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browar z Kreuzwertheim z bawarskiej Dolnej Frankonii.
https://spessart-brauerei.de/
Nie ma tam jednak w rozpisce tego piwa. Być może jest ono sprzedawane pod tą nazwą tylko do znanej sieci napojowej Hoffmann, której punkty możne znaleźć w Brandenburgii, też blisko...-
Channel: Niemcy
2025-03-09, 00:37 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment