Po raz pierwszy stosuję drożdże US56, nastawiłem burzliwą i po 9 dniach zacząłem się niepokoić, że piana nie chce zejść z lustra brzeczki, a wygląda to tak:
Opisałem ten wygląd koledze, twierdzi, że to są drożdze które zaległy na powierzchni, mam je zebrać i zlewać na cichą. Piana jest rzeczywiście 'drożdżowa', gruba i kleista, jak zakwas do chleba. Ponieważ konsultacja była 'na odległość', zamieszczam zdjęcie i proszę o opinię.
Założyłem z ciekawości rurkę na fermentor - i bulgocze. Odfermentowało z 12 do 4 Blg.
Opisałem ten wygląd koledze, twierdzi, że to są drożdze które zaległy na powierzchni, mam je zebrać i zlewać na cichą. Piana jest rzeczywiście 'drożdżowa', gruba i kleista, jak zakwas do chleba. Ponieważ konsultacja była 'na odległość', zamieszczam zdjęcie i proszę o opinię.
Założyłem z ciekawości rurkę na fermentor - i bulgocze. Odfermentowało z 12 do 4 Blg.
Comment