Na burzliwej - to piana czy drożdże?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

Na burzliwej - to piana czy drożdże?

Po raz pierwszy stosuję drożdże US56, nastawiłem burzliwą i po 9 dniach zacząłem się niepokoić, że piana nie chce zejść z lustra brzeczki, a wygląda to tak:
    Click image for larger version

Name:	aa.bmp
Views:	1
Size:	76,1 KB
ID:	2077251
    Opisałem ten wygląd koledze, twierdzi, że to są drożdze które zaległy na powierzchni, mam je zebrać i zlewać na cichą. Piana jest rzeczywiście 'drożdżowa', gruba i kleista, jak zakwas do chleba. Ponieważ konsultacja była 'na odległość', zamieszczam zdjęcie i proszę o opinię.
    Założyłem z ciekawości rurkę na fermentor - i bulgocze. Odfermentowało z 12 do 4 Blg.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Wygląda na drożdże. Fermentacja główna skończona. Zlej na cichą.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      Po raz pierwszy stosuję drożdże US56, nastawiłem burzliwą i po 9 dniach zacząłem się niepokoić, że piana nie chce zejść z lustra brzeczki, a wygląda to tak:
      [ATTACH]24922[/ATTACH]
      Opisałem ten wygląd koledze, twierdzi, że to są drożdze które zaległy na powierzchni, mam je zebrać i zlewać na cichą. Piana jest rzeczywiście 'drożdżowa', gruba i kleista, jak zakwas do chleba. Ponieważ konsultacja była 'na odległość', zamieszczam zdjęcie i proszę o opinię.
      Założyłem z ciekawości rurkę na fermentor - i bulgocze. Odfermentowało z 12 do 4 Blg.
      Też tak miałem na US56, czekałem, czekałem, a potem zorientowałem się, że to kożuch z drożdży. Potem na cichej pojawił się ten felerny film jak to określił Czes.
      blog.kopyra.com

Comment

• coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Też tak miałem na US56, czekałem, czekałem, a potem zorientowałem się, że to kożuch z drożdży. Potem na cichej pojawił się ten felerny film jak to określił Czes.
        Oh la,la, niedobrze. Czy mogę cos zrobić aby temu zapobiec? Np. skrócic cichą albo trzymać ja w chłodzie? A Ty ile dni trzymałeś na burzliwej?

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

10 dni na burzliwej, 8 na cichej. Proponowałbym temp. ok. 18C, max 20C. Ja cichą miałem pod koniec września, akurat jak lato wróciło, no i miałem dość ciepło, chyba 24C. z długością bym też nie przesadzał - 7 dni i starczy.
          blog.kopyra.com

Comment

• coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

Piana na cichej

Po 4 dniach cichej zajrzałem, i wygląda tak:

Click image for larger version

Name:	1.bmp
Views:	1
Size:	76,1 KB
ID:	2021991

Piana chyba ma prawo być, wygląda zdrowo, tylko niepokoją mnie te białe kłaczki, czy to aby nie pleśń. Zebrać to łychą?
            W rurce już nie bulgoce, może już mógłbym rozlewać?

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

[ATTACH]24939[/ATTACH]

Piana chyba ma prawo być, wygląda zdrowo, tylko niepokoją mnie te białe kłaczki, czy to aby nie pleśń. Zebrać to łychą?

Jeżeli możesz zrób zooma na tę miejmy nadzieję piankę, z tego co widać na zdjęciu to tylko mało piwa w fermentorze. U mnie takie skupiska były pianką .

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

[ATTACH]24939[/ATTACH]

Nieładnie to wygląda, nieładnie. No ale rzeczywiście zrób zbliżenie, albo sam obejrzyj i opisz.
                blog.kopyra.com

Comment

• mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Jeżeli możesz zrób zooma na tę miejmy nadzieję piankę, z tego co widać na zdjęciu to tylko mało piwa w fermentorze. U mnie takie skupiska były pianką .

Przy zmianie wielkości obrazka zrób konwersję w np. Irfanwiev ->Filtr Lanczos (wolno), zniekształcenia mogą wpłynąć na ocenę pianki .

Comment

• fellix-f1
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 157

[ATTACH]24939[/ATTACH]

Te białe kłaczki i ten szary nalot to pleśń. Piwo nadaje się tylko do kibla!

Comment

• DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

Przede wszystkim, na zdjęciu są zniekształcone kolory. Zrób jeszcze raz i zapisz w .jpg a nie w bmp (do tego chyba w 16 kolorach). Na tej fotce drożdze są srebne, a tak szlachetnych drożdzy chyba nie posiadasz
                      Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2006-11-30, 21:44.
                      Pozdrawiam
                      dj

Comment

• endrio
                        • 2004.10
                        • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                        Te białe kłaczki i ten szary nalot to pleśń. Piwo nadaje się tylko do kibla!
                        Mam nadzieję, że swoich warek tak łatwo nie wylewasz.
                        No chyba, że byłeś na miejscu i widziałeś jak to wygląda.

Comment

• mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio

Wylać zawsze się zdąży, i nie ma pośpiechu w tak drastycznymi środkami - nad czym będziemy debatować jak każdą podejrzaną pianę wylejemy w kibel.

Comment

• fellix-f1
                            • 2005.12
                            • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                            Nie wylewam, ponieważ żadna mi nie spleśniała, jak do tej pory.
                            Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na pleśń, ponad to, Coder wspomniał o białych kłaczkach.
                            Więc sprawa wydaje się być przesądzona.

Comment

• endrio
                              • 2004.10
                              • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                              Nie wylewam, ponieważ żadna mi nie spleśniała, jak do tej pory.

Czego Ci dalej życzę.

Wydaje mi się, że Coder niepotrzebnie pisał o kłaczkach, co mogłoby sugerować plesń, a według mnie to będzie po prostu trochę piany i drożdży.
                              Poprostu musi odczekać spokojnie na to co wyjdzie z tego- albo wspaniałe piwo lub naprawdę kibel, ale ja jednak obstawiam dobry browar

Comment

Przetwarzanie...
                              X