Przepis warzenia Brown Ale z Browamatora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sheriffxx
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.04
    • 41

    Przepis warzenia Brown Ale z Browamatora

    Witam wszystkich piwowarów.

    Jutro zamierzam uwarzyć piwo Brown Ale z Browamatora.

    Skład:
    - słód pilzneński 3,4 kg
    - słód karmelowy jasny 0,4 kg
    - słód czekoladowy 0,2 kg
    - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat)
    - drożdże Safale S-04 11,5g

    Niestety nie posiadam przepisu jak zacierać i chmielić ten zestaw.
    Proszę o pomoc !!

    Jeszcze jedno pytanie:
    Czy drożdże wystartować dzisiaj ??
    Czy można wystartować drożdże w wodzie z glukozą nie mając brzeczki ??

    Pozdrawiam
    Pif paf !!!
    www.plexidas.com
    www.plexidas.pl
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
    Witam wszystkich piwowarów.

    Jutro zamierzam uwarzyć piwo Brown Ale z Browamatora.

    Skład:
    - słód pilzneński 3,4 kg
    - słód karmelowy jasny 0,4 kg
    - słód czekoladowy 0,2 kg
    - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat)
    - drożdże Safale S-04 11,5g

    Niestety nie posiadam przepisu jak zacierać i chmielić ten zestaw.
    Proszę o pomoc !!

    Jeszcze jedno pytanie:
    Czy drożdże wystartować dzisiaj ??
    Czy można wystartować drożdże w wodzie z glukozą nie mając brzeczki ??

    Pozdrawiam
    Oczywiście że do rozpropagowania drożdży można użyć glukozy, i możesz to zrobić jeszcze dzisiaj.
    Natomiast jeżeli to ma być Twoja pierwsza warka zacierana, to chyba lepiej nie komplikować sobie życia i zrobić jedną przerwę pośrednią w temperaturze około 65*

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #3
      Powinien być przepis

      Z doświadczenia (małego) zrobiłbym tak: ok 15 l wody podgrzać do 68`C, wsypać ześrutowany słód, trzymać w temp ok. 65`C przez 90-120min. ew. korygując temperaturę.
      Następnie podgrzewać do 75`C, przelać do filtratora (uwaga na 'podbicie'!, no zależy jaki filtrator) po ok 20-30 min. filtrować (należy 'zawrócić' pierwszą część mętnej brzeczki)
      Wysładzać zanim pokaże się młóto tzn. jak spłynie 'wszystko' to filtracja stanie! Trzeba lać gorącą wodę jak w kadzi filtracyjnej jest jeszcze brzeczka (paniał o co biega?)
      No jak jużź będziesz miał ze 22-24 l brzeczki to na piec i gotować z 90 min. w między czasie dodaj chmiel: goryczkowy hdzieś w dziesiątej minucie gotowania, aromat na pięć minut przd końcem.

      Drożdże (suche) wsyp podczas zacierania do połowy wystydzonej przegotowanej wody, uwaga - przykryj szklankę z gorącą wodą folią (folia się też wysterylizuje).

      Powodzenia! Marek
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
        Powinien być przepis


        Drożdże (suche) wsyp podczas zacierania do połowy wystydzonej przegotowanej wody, uwaga - przykryj szklankę z gorącą wodą folią (folia się też wysterylizuje).

        Powodzenia! Marek
        szklanki
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Zamieszczam przepis na brown ale ze sklepu www.piwowar.biz skład trochę inny ale sposób wykonania może być spokojnie taki sam
          Attached Files

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            Jak masz pytania to pisz - odpowiem

            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • sheriffxx
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.04
              • 41

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
              Oczywiście że do rozpropagowania drożdży można użyć glukozy, i możesz to zrobić jeszcze dzisiaj.
              Natomiast jeżeli to ma być Twoja pierwsza warka zacierana, to chyba lepiej nie komplikować sobie życia i zrobić jedną przerwę pośrednią w temperaturze około 65*

              Nie jestem może zaawansowanym piwowarem, ale to będzie moja 5 warka ze słodów.
              Wcześniej robiłem już Portera, Pszeniczne, Pilsa i Pilsa super mocnego

              Pozdrawiam.
              Pif paf !!!
              www.plexidas.com
              www.plexidas.pl

              Comment

              • sheriffxx
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.04
                • 41

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Zamieszczam przepis na brown ale ze sklepu www.piwowar.biz skład trochę inny ale sposób wykonania może być spokojnie taki sam

                Witam.

                Właśnie o taki przepis mi chodziło. Dziękuję bardzo. Jutro to będzie dłuuga noc

                Pozdrawiam.
                Pif paf !!!
                www.plexidas.com
                www.plexidas.pl

                Comment

                • fellix-f1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 157

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
                  Nie jestem może zaawansowanym piwowarem, ale to będzie moja 5 warka ze słodów.
                  Wcześniej robiłem już Portera, Pszeniczne, Pilsa i Pilsa super mocnego

                  Pozdrawiam.
                  Sorry! Ja po prostu zasugerowałem się tym co napisałeś w profilu.

                  Comment

                  • sheriffxx
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.04
                    • 41

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    Powinien być przepis
                    No jak jużź będziesz miał ze 22-24 l brzeczki to na piec i gotować z 90 min. w między czasie dodaj chmiel: goryczkowy hdzieś w dziesiątej minucie gotowania, aromat na pięć minut przd końcem.

                    Jeśli dajemy jako pierwszy chmiel goryczkowy, to czy wrzucając później chmiel
                    aromatyczny trzeba ten goryczkowy wyjąć ? Czy zostaje on do końca chmielenia
                    razem z aromatycznym ?

                    Pozdrawiam.

                    Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.
                    Pif paf !!!
                    www.plexidas.com
                    www.plexidas.pl

                    Comment

                    • sheriffxx
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.04
                      • 41

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                      Sorry! Ja po prostu zasugerowałem się tym co napisałeś w profilu.

                      Faktycznie, masz rację. Nie było czasu zaglądać a tym bardziej pisać na forum, bo na temat warzenia wiem tylko tyle, że piwo czasami jest potem zdatne do picia
                      Pif paf !!!
                      www.plexidas.com
                      www.plexidas.pl

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
                        Jeśli dajemy jako pierwszy chmiel goryczkowy, to czy wrzucając później chmiel
                        aromatyczny trzeba ten goryczkowy wyjąć ? Czy zostaje on do końca chmielenia
                        razem z aromatycznym ?
                        Chmieli się je razem do samego końca. Rzadkie są receptury, w których wyciąga się jeden chmiel po włożeniu kolejnego.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • sheriffxx
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.04
                          • 41

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Chmieli się je razem do samego końca. Rzadkie są receptury, w których wyciąga się jeden chmiel po włożeniu kolejnego.
                          Dziękuję.
                          Twoje zdrowie
                          Pif paf !!!
                          www.plexidas.com
                          www.plexidas.pl

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X