Chciałbym sobie uwarzyć piwo pszeniczne, takie proste, żeby było szybko zdatne do picia. Ale mam gęstwę WLP 400 Witbier którą chciałbym użyć zanim zmarnieje - czy mogę jej użyć do Hefe Weizen? Jako alternatywę mam zastartowanie saszetki Wyeast Wiechenstephan - czy efekt będzie dużo lepszy?
drożdże Witbier do Hefe Weizen?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderChciałbym sobie uwarzyć piwo pszeniczne, takie proste, żeby było szybko zdatne do picia. Ale mam gęstwę WLP 400 Witbier którą chciałbym użyć zanim zmarnieje - czy mogę jej użyć do Hefe Weizen? Jako alternatywę mam zastartowanie saszetki Wyeast Wiechenstephan - czy efekt będzie dużo lepszy?
Jeśli saszetki masz już zastartowane, to nie unikniesz ich wykorzystania. Jeśli to ma być Hefe Weizen, to Wyeasty 3068 są jak najbardziej na miejscu przy warzeniu pszeniczniaka.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) -
Jako piwowar domowy możesz wszystko
Nie powinieneś jednak oczekiwać, że brzeczka z zasypu jak dla bawarskiego Weizena, sfermentowana drożdżami do belgijskiego Wita da klasyczne piwo. Nie oczekuj np. "banana i goździka".
Zrób to jednak, może efekt będzie ci odpowiadał - przecież preferencje smakowe to indywidualna sprawa.
Zabawa w piwowarstwo domowe w dużej mierze polega właśnie na eksperymentowaniu.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesJako piwowar domowy możesz wszystko
Nie powinieneś jednak oczekiwać, że brzeczka z zasypu jak dla bawarskiego Weizena, sfermentowana drożdżami do belgijskiego Wita da klasyczne piwo. Nie oczekuj np. "banana i goździka".Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklazJak chcesz to mogę wysłać gęstwe 3068 Weihenstephan w zamian za gęstwę Witbier, mam dokładnie odwrotną sytuację mam surowce na Witbiera a gęstwę z poprzedniej warki czyli z pszeniczniaka ( wczoraj ściągnięta)Comment
-
Jak już pracują to bardzo dobrze, ja jakoś sobie poradzę z tym Witbierem a jak nie to się jeszcze odezwę. Co do pszeniczniaka to ciekawą sprawę zaobserwowałem, prowadziłem fermentację w skrajnie niskiej temp. 18 C i wyszło piwko bogatsze w estry bananowe niż goździkowe jak kiedyś robiłem pszeniczniaki to raczej w temperaturach pokojowych czyli ponad 20 C a wtedy dominowały goździki. Ciekawe jakie bukiety dominują w twoim pszeniczniaku i czy obserwujesz może temperaturę?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklazCiekawe jakie bukiety dominują w twoim pszeniczniaku i czy obserwujesz może temperaturę?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklazCo do pszeniczniaka to ciekawą sprawę zaobserwowałem, prowadziłem fermentację w skrajnie niskiej temp. 18 C i wyszło piwko bogatsze w estry bananowe niż goździkowe jak kiedyś robiłem pszeniczniaki to raczej w temperaturach pokojowych czyli ponad 20 C a wtedy dominowały goździki.
Na razie znalazłem charakterystykę temperaturową dla drożdży Whitelab dla szczepów "belgijskich" http://www.whitelabs.com/beer/belgianchart.pdf i nie jestem w stanie poprzeć moich obserwacji żadnymi dowodami.Comment
-
To co jest napisane o Belgian Saison I potwierdzam. Całe szczęście, że zapomniałem do piwa dodać goździków i jałowca, bo teraz bym sobie w brodę pluł, takie fajne posmaczki dają te drożdże. Aż nie mogę się doczekać momentu kiedy imbirek na nich robiony dojrzeje.
A brak doświadczenia można nadrobićSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,9%, IBU 20.
Kolor żółciutki, całkowicie mętne piwo.
Piana bielutka, gęsta lecz dość poszarpana, bąbelki różnej wielkości. Ściele nierównomierne plamy, utrzymuje warstewką aż do dna.
Pachnie wyraźnie, klasyczną pszenicą ale do tego sporo...-
Channel: Czechy
2021-10-31, 23:21 -
-
Pszenica z bawarskiej Górnej Frankonii
https://moenchsambacher.de/
5,8% alk.
Aromat - dominuje banan, ciut korzenności, cytrus prawie niewyczuwalny
Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto-pomarańczowa,...-
Channel: Niemcy
2021-07-27, 21:02 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Alko 4,5%. Chmiel Huell Melon.
Piana - więcej na początku potem warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
Aromat - banan, melon.
Smak - lekko wodniste, gorzkawa cytrusowość, gorzkawy banan. Goryczka mała ale...-
Channel: Francja
2021-01-17, 16:30 -
-
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment