drożdże Witbier do Hefe Weizen?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    drożdże Witbier do Hefe Weizen?

    Chciałbym sobie uwarzyć piwo pszeniczne, takie proste, żeby było szybko zdatne do picia. Ale mam gęstwę WLP 400 Witbier którą chciałbym użyć zanim zmarnieje - czy mogę jej użyć do Hefe Weizen? Jako alternatywę mam zastartowanie saszetki Wyeast Wiechenstephan - czy efekt będzie dużo lepszy?
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Chciałbym sobie uwarzyć piwo pszeniczne, takie proste, żeby było szybko zdatne do picia. Ale mam gęstwę WLP 400 Witbier którą chciałbym użyć zanim zmarnieje - czy mogę jej użyć do Hefe Weizen? Jako alternatywę mam zastartowanie saszetki Wyeast Wiechenstephan - czy efekt będzie dużo lepszy?
    Temat wałkowany już wielokrotnie
    Jeśli saszetki masz już zastartowane, to nie unikniesz ich wykorzystania. Jeśli to ma być Hefe Weizen, to Wyeasty 3068 są jak najbardziej na miejscu przy warzeniu pszeniczniaka.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Jako piwowar domowy możesz wszystko
      Nie powinieneś jednak oczekiwać, że brzeczka z zasypu jak dla bawarskiego Weizena, sfermentowana drożdżami do belgijskiego Wita da klasyczne piwo. Nie oczekuj np. "banana i goździka".
      Zrób to jednak, może efekt będzie ci odpowiadał - przecież preferencje smakowe to indywidualna sprawa.
      Zabawa w piwowarstwo domowe w dużej mierze polega właśnie na eksperymentowaniu.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
        Jako piwowar domowy możesz wszystko
        Nie powinieneś jednak oczekiwać, że brzeczka z zasypu jak dla bawarskiego Weizena, sfermentowana drożdżami do belgijskiego Wita da klasyczne piwo. Nie oczekuj np. "banana i goździka".
        To rozstrzyga sprawę, zastartuję Weihenstephana. Eksperymentować nie chcę, dopóki mam pustą piwniczkę

        Comment

        • luklaz
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.11
          • 121

          #5
          Jak chcesz to mogę wysłać gęstwe 3068 Weihenstephan w zamian za gęstwę Witbier, mam dokładnie odwrotną sytuację mam surowce na Witbiera a gęstwę z poprzedniej warki czyli z pszeniczniaka ( wczoraj ściągnięta)

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz
            Jak chcesz to mogę wysłać gęstwe 3068 Weihenstephan w zamian za gęstwę Witbier, mam dokładnie odwrotną sytuację mam surowce na Witbiera a gęstwę z poprzedniej warki czyli z pszeniczniaka ( wczoraj ściągnięta)
            Mam 3068 z saszetki, już zresztą pracuje ciężko w fermentorze, ale mogę Ci uzyczyć Witbiera, tylko napisz, jak.

            Comment

            • luklaz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.11
              • 121

              #7
              Jak już pracują to bardzo dobrze, ja jakoś sobie poradzę z tym Witbierem a jak nie to się jeszcze odezwę. Co do pszeniczniaka to ciekawą sprawę zaobserwowałem, prowadziłem fermentację w skrajnie niskiej temp. 18 C i wyszło piwko bogatsze w estry bananowe niż goździkowe jak kiedyś robiłem pszeniczniaki to raczej w temperaturach pokojowych czyli ponad 20 C a wtedy dominowały goździki. Ciekawe jakie bukiety dominują w twoim pszeniczniaku i czy obserwujesz może temperaturę?

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz
                Ciekawe jakie bukiety dominują w twoim pszeniczniaku i czy obserwujesz może temperaturę?
                Ano zobaczymy, to dopiero mój drugi pszeniczniak, pierwszy wyszedł.... średnio, drugi jeszcze się burzy. Drożdże zadałem w 24*, ale już na drugi dzień spadło do 19. Piana jest ładna 4 dzień, więc nie podgrzewam, co wyjdzie, zobaczymy.

                Comment

                • biziel
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.10
                  • 53

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz
                  Co do pszeniczniaka to ciekawą sprawę zaobserwowałem, prowadziłem fermentację w skrajnie niskiej temp. 18 C i wyszło piwko bogatsze w estry bananowe niż goździkowe jak kiedyś robiłem pszeniczniaki to raczej w temperaturach pokojowych czyli ponad 20 C a wtedy dominowały goździki.
                  Osobiście mam doświadczenia odwrotne do Twoich. Do 20 stopni dominowały goździki, a przy fermentacji powyżej 20 stopni piwo było bogate w estry bananowe.
                  Na razie znalazłem charakterystykę temperaturową dla drożdży Whitelab dla szczepów "belgijskich" http://www.whitelabs.com/beer/belgianchart.pdf i nie jestem w stanie poprzeć moich obserwacji żadnymi dowodami.

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    To co jest napisane o Belgian Saison I potwierdzam. Całe szczęście, że zapomniałem do piwa dodać goździków i jałowca, bo teraz bym sobie w brodę pluł, takie fajne posmaczki dają te drożdże. Aż nie mogę się doczekać momentu kiedy imbirek na nich robiony dojrzeje.

                    A brak doświadczenia można nadrobić
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Libertas, Hefe Weizen
                      dadek
                      Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,9%, IBU 20.
                      Kolor żółciutki, całkowicie mętne piwo.
                      Piana bielutka, gęsta lecz dość poszarpana, bąbelki różnej wielkości. Ściele nierównomierne plamy, utrzymuje warstewką aż do dna.
                      Pachnie wyraźnie, klasyczną pszenicą ale do tego sporo...
                      2021-10-31, 23:21
                    • darekd
                      Zehendner, Mönchsambacher Hefe-Weizen
                      darekd
                      Pszenica z bawarskiej Górnej Frankonii

                      https://moenchsambacher.de/

                      5,8% alk.

                      Aromat - dominuje banan, ciut korzenności, cytrus prawie niewyczuwalny
                      Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
                      Barwa - złoto-pomarańczowa,...
                      2021-07-27, 21:02
                    • chmielakikrasnystaw
                      Chmielaki Krasnostawskie 2019
                      chmielakikrasnystaw
                      KONSUMENCKI KONKURS PIW
                      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                      PIWA ZGŁOSZONE

                      Piwa dolnej fermentacji:
                      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                      1. Primator Pumpa – Pivovar...
                      2019-08-07, 12:51
                    • Javox
                      Ninkasi Fabriques, Hefe-Weizen
                      Javox
                      Alko 4,5%. Chmiel Huell Melon.

                      Piana - więcej na początku potem warstewka.
                      Lacing - nie za dużo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
                      Aromat - banan, melon.
                      Smak - lekko wodniste, gorzkawa cytrusowość, gorzkawy banan. Goryczka mała ale...
                      2021-01-17, 16:30
                    • dadek
                      Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                      dadek
                      Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                      2024-09-19, 02:44
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...