Kleikowanie płatków pszennych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Kleikowanie płatków pszennych

    Udało mie się nie bez trudu nabyć płatki pszenne, ale nie błyskawiczne - czy muszę je skleikować przed zacieraniem Witbier-a?
    I jak się rzeczone kleikowanie robi? Wyobrażam to sobie tak: wrzucam 1 kg płatków do 3 litrów wody, podgrzewam do powiedzmy 60*, trzymam z kwadrans i przegotowuję. Całość wlewam razem z zasypem - czy tak?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej nie różni się istotnie od temperatury kleikowania skrobi słodu jęczmiennego, tak więc nie musisz nic specjalnego robić.

    W dużej skali jednak stwierdza się istotnie gorszą wydajność zacierania bez wstępnego kleikowania pszenicy.
    I wtedy np.: do ciepłej wody wprowadza się pszenicę z dodatkiem 10 % słodu jęczmiennego, trzyma taką mieszaninę w temp. 48 *C przez 30' (chodzi o degradację beta-glukanu), podgrzewa do 66 *C na kolejne 20', podgrzewa prawie do wrzenia i dodaje do zacieru głównego.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      Człowiek wymyślna coś na nowo a tu już dawno to wymyślili.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja żadnego spadku wydajności nie zaobserwowałam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 03:52
        • darekd
          Loncium [Next Level Brewing], Urban Legend
          darekd
          Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.

          "Modern Pale Ale"
          12,6% ekstr.
          5,4% alk.
          45 IBU

          Chmiele: Columbus, Citra, Idaho 7

          Aromat - owoce tropikalne, lekka brzoskwinia, znikome cytrusy, se...
          2024-12-14, 00:07
        • ART
          Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
          ART
          Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

          Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
          2024-12-07, 17:48
        • darekd
          ? [Švabin], Walter Raleigh
          darekd
          Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
          2024-06-28, 23:01
        • darekd
          Carlow, O’Hara’s Stormburst IPA
          darekd
          Ekstr. 18%
          Alk. 7,2
          IBU 13

          Chmiel to m.in. El Dorado i Azacca

          https://www.carlowbrewing.com/our-beers/stormburst-ipa/

          Aromat - wyraźne owoce (przede wszystkim słodkie owoce tropikalne, łagodniejsze cytrusy), słodowy biszkopt
          Piana - wyższa,...
          2024-06-16, 21:06
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...