Kombinacje z drożdżami.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #1

    Kombinacje z drożdżami.

    Witajcie.
    Jak zwykle naszły mnie chętki na kombinacje z warzeniem piwa. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wykonania warki na drożdzach pozyskanych z ziarna.
    Otóż w dawnych czasach, w latach zbliżonych do stanu wojennego mój ojciec, jak chyba 90% dorosłych i normalnych facetów w tym kraju, pędził bimberek na potrzeby okołodomowe. Zwykle była to bitwa pod Grunwaldem: 1410. 1 kg cukru, 4 dkg drożdzy , 10 litrów wody. Aż kiedyś ktoś znacznie bardziej doświadczony i do tego wybitny znawca w temacie trunków księżycowych polecił mu zastosowanie do zacieru skiełkowanego ziarna. Nabyliśmy więc kilka kilo żyta, rozsypaliśmy w kilku naczyniach warstwą ok 1,5 - 2 cm i zalaliśmy wodą do wysokości ziaren. Po kilku dniach zboże skiełkowało i zostało dodane do zacieru. Co z tego wyszło nie pamiętam, ale utkwił mi w pamięci pewien szczegól. Otóż na dnie naczyń utworzyła się dość znaczna warstwa drożdzy. Robotne były jak diabli, bo to tegoż zacieru nie dawaliśmy już zadnych innych i znakomicie sobie poradziły z przerobieniem zacieru. Musiały to być jakieś dzikie drożdze, rezydujące sobie na ziarnach.
    I tu pojawia się moje pytanie do Was: Czy ktoś z Was próbował takie drożdze, wychodowane samodzielnie wykorzystać do warzenia piwa? Jeśłi tak, to będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Jakie były efekty? Czy warto próbować?
    Poproszę również o komentarze na ten temat.
    Pozdróweczki dla wszystkich
    Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2006-12-13, 23:23.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

    #2
    Browarnictwo amatorskie ma to do siebie, że różnego autoramentu eksperymenty można i należy uskuteczniać. Pytanie tylko po co? Ci którzy mieli okazję słodować w domu wiedzą, że nie ma to najmniejszego sensu. Przy tych cenach drożdży i właściwym ich przechowywaniu można mieć je praktycznie na darmo. Zatem po co się zastanawiać czy można w inny sposób?

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Browarnictwo amatorskie ma to do siebie, że różnego autoramentu eksperymenty można i należy uskuteczniać. Pytanie tylko po co? Ci którzy mieli okazję słodować w domu wiedzą, że nie ma to najmniejszego sensu. Przy tych cenach drożdży i właściwym ich przechowywaniu można mieć je praktycznie na darmo. Zatem po co się zastanawiać czy można w inny sposób?
      A po co robisz piwo sam, zamiast kupić je w sklepie? Po co eksperymentujesz z różnymi składami zasypu, temperaturą itp? Po co obmyślasz nowe sposoby filtracji, po co myślisz jak by tu wykonać RIMS-a itp. Tego typu " po ców " można wymyślić tysiące. Gdy odpowiesz sam sobie na chociaż kilka z nich, to nie będziesz musiał się pytać.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Próbuj, ale wyjdzie Ci na 100% coś w stylu lambica (żeby nie powiedzieć: kwasiiżur) Ja wolę zrobić na 100% dobre piwo, a z tego dobre nie wyjdzie - takie jest moje przekonanie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19306

          #5
          Ja akurat jestem eksperymentatorem, ale po fakcie stwierdzam, że nie było warto. Nadal mam w planie kilka eksperymentów i pewnie je mimo to zrobię... i znów pada pytanie "po co?" ANO nie wiem po co, ale chce czego i tobie życzę.

          Comment

          • angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Ja akurat jestem eksperymentatorem, ale po fakcie stwierdzam, że nie było warto. Nadal mam w planie kilka eksperymentów i pewnie je mimo to zrobię... i znów pada pytanie "po co?" ANO nie wiem po co, ale chce czego i tobie życzę.
            No właśnie Prezesie
            Twoje zdrowie i powodzenia

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • Piotr7
              drożdże dla początkującego
              Piotr7
              Witam!
              Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
              Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
              2024-12-09, 14:24
            • etman
              Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
              etman
              Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
              White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

              Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
              2024-11-23, 19:56
            • etman
              Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
              etman
              Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
              Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

              Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
              2024-10-29, 22:38
            • SwinskiRyjek
              Bobik słodowany
              SwinskiRyjek
              Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

              To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
              2025-02-13, 19:23
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...