Czy moczycie słód przed śrutowaniem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arsen99
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.10
    • 101

    Czy moczycie słód przed śrutowaniem?

    Witam
    Postanowiłem dziś ześrutować sobie trochę słodu na następną warkę. Nauczony doświadczeniem postanowiłem podzielić tą czynność na kilka dni, żeby nie odczuć upływu czasu.
    Pierwszy raz śrutowałem słód po lekkim zroszeniu go. Natomiast teraz zabrałem sie za suchy. I odkryłem olbrzymią różnice. Wcześniej słód jakby sie wałkował i miażdżył, obecnie ulega on skruszeniu, a całość zabiera mniej więcej trzy razy mniej czasu, podejrzewam że z obecnym tempem ześrutuje 7 kilo w 1,5 godziny (na maszynce do maku)
    Chciałem się dowiedzieć jaki jest wasz sposób, czy moczycie słód przed śrutowaniem, czy zdarzyło się wam zacierać śrut namoczony i nie namoczony, jakie są tego efekty?
    Wcześniej zmoczyłem słód żeby zachować lepszą łuskę, i rzeczywiście była większa niż ta teraz.
    Pozdrawiam
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Moim zdaniem w domowym browarze nie warto zwilżać ziarna przed śrutowaniem. Szkoda zachodu.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Używam żarnowego młynka do kawy, jadę na sucho.

      Comment

      • arsen99
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.10
        • 101

        #4
        Zauważyłem że śruta różni się jakościowo. Po pierwsze w namoczonej jest więcej całych łusek ale za to nie ma tak dużo kulek ze słodu które powstają w znaczniej mierze podczas jego kruszenia na sucho. Z tego można było by wywnioskować że z słodu namoczonego dostanie się większą wydajność. Ale nie wiem czy taki tok rozumowania jest poprwny

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Ale macie problem. Co ja mam powiedzieć, kiedy klient zamawia u mnie 12-15 kg ześrutowanego słodu Masakra

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            Powinieneś powiedzieć: "o jak fajnie, zarobię trochę"
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              Powinieneś powiedzieć: "o jak fajnie, zarobię trochę"
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Ale macie problem. Co ja mam powiedzieć, kiedy klient zamawia u mnie 12-15 kg ześrutowanego słodu Masakra

                A to nie będe u Ciebie zamawiać, zadbam o Twoje zdrowie
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  A to nie będe u Ciebie zamawiać, zadbam o Twoje zdrowie
                  No i żeś wyjęczał Shlangie. Oj tak działać na szkodę naszej współpracy, nieładnie
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    Shlangi! Piłeś?! Trzymaj się z daleka od geszeftu!

                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Ale macie problem. Co ja mam powiedzieć, kiedy klient zamawia u mnie 12-15 kg ześrutowanego słodu Masakra

                      Ja myslę że Taki przedsiębiorca to ma co najmniej Maltmilla za 975 zł , jak masz młynek do maku to faktycznie współczuję.
                      Przy okazji pozdrawiam i zapewniam nadal kupować nieśrutowany słód.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Spoko. Na szczęście klienci sporadycznie zamawiają śrutowane zestawy. Nie narzekam, tylko jestem na świeżo po takim jednym Poruszyło mnie to dogłębnie i będę chciał nową partię śrutowników na tę okazję sprowadzić

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Spoko. Na szczęście klienci sporadycznie zamawiają śrutowane zestawy. Nie narzekam, tylko jestem na świeżo po takim jednym Poruszyło mnie to dogłębnie i będę chciał nową partię śrutowników na tę okazję sprowadzić
                          Dla siebie weź dwa! Będziesz mógł jechać na dwie mańki! Ale też i dwa razy szybciej będzie!
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Ale macie problem. Co ja mam powiedzieć, kiedy klient zamawia u mnie 12-15 kg ześrutowanego słodu Masakra
                            Ja tam pożyczam od kolegi co jakiś czas Maltmilla i śrutuje na 3-5 warek, czyli 60-100kg słodu.
                            Na początku jak trzeba było kręcić korbą to było co robić. Teraz po zmechanizowaniu (silnik od wyciągarki) otwieram piwko i patrzę jak sie śrutuje...
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • fellix-f1
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 157

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
                              Witam
                              Postanowiłem dziś ześrutować sobie trochę słodu na następną warkę. Nauczony doświadczeniem postanowiłem podzielić tą czynność na kilka dni, żeby nie odczuć upływu czasu.
                              Pierwszy raz śrutowałem słód po lekkim zroszeniu go. Natomiast teraz zabrałem sie za suchy. I odkryłem olbrzymią różnice. Wcześniej słód jakby sie wałkował i miażdżył, obecnie ulega on skruszeniu, a całość zabiera mniej więcej trzy razy mniej czasu, podejrzewam że z obecnym tempem ześrutuje 7 kilo w 1,5 godziny (na maszynce do maku)
                              Chciałem się dowiedzieć jaki jest wasz sposób, czy moczycie słód przed śrutowaniem, czy zdarzyło się wam zacierać śrut namoczony i nie namoczony, jakie są tego efekty?
                              Wcześniej zmoczyłem słód żeby zachować lepszą łuskę, i rzeczywiście była większa niż ta teraz.
                              Pozdrawiam
                              Ja śrutowałem na mokro młynkiem do maku. Nikomu nie polecam! Zaletą takiego śrutowania jest dobrze zachowana łuska przy drobno zmielonym ziarnie, zero mąki!
                              A więc, lepsza wydajność i lepsza filtracja.
                              Gdybym miał Maltmilla poszło by zapewne łatwiej, natomiast młynkiem do maku nigdy tego nie powtórzę.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X