Drożdże raz jeszcze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sheriffxx
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.04
    • 41

    Drożdże raz jeszcze

    Witam Brać Piwną.

    Jutro mam zamiar zrobić pierwszy bank drożdżowy. W tej chwili mam przygotowane 5 próbówek. Od dwóch dni co 12 godzin zalewałem je wrzątkiem. Drożdże są w fermentorze z piwem. Teraz kilka pytań

    - pobrać drożdże z góry (piany) w fermentorze ??
    - glicerynę mam 86%, czy rozcieńczyć ją wodą, czy lepiej brzeczką z fermentora ?
    - czy pobranie jałową strzykawką drożdży nie zaszkodzi im ?

    To chyba wszystko

    Pozdrawiam
    Z uwagi na dzisiejszy dzień 2x
    Pif paf !!!
    www.plexidas.com
    www.plexidas.pl
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
    Witam Brać Piwną.

    Jutro mam zamiar zrobić pierwszy bank drożdżowy. W tej chwili mam przygotowane 5 próbówek. Od dwóch dni co 12 godzin zalewałem je wrzątkiem. Drożdże są w fermentorze z piwem. Teraz kilka pytań

    - pobrać drożdże z góry (piany) w fermentorze ??
    - glicerynę mam 86%, czy rozcieńczyć ją wodą, czy lepiej brzeczką z fermentora ?
    - czy pobranie jałową strzykawką drożdży nie zaszkodzi im ?

    To chyba wszystko

    Pozdrawiam
    Z uwagi na dzisiejszy dzień 2x
    1) Mój drożdżowy bank tworzony jest tylko na czystych kulturach drożdży - odlewam dwie porcje ze "spuchniętej" saszetki drożdży płynnych. W Twoim przypadku zebrałbym je z góry, o ile jest co zbierać.

    2) Kiedy wlewam do pojemniczka rozrzedzone drożdże z saszetki, to już nie rozcieńczam tego wodą, tylko od razu zalewam gliceryną.

    3) Zastanawiam się, jak chcesz w praktyce pobrać drożdże strzykawką z powierzchni piany. Zdezynfekowana mała chochelka wydaje się lepsza.

    PS. Wszystko przechowuję w zdezynfekowanych pojemniczkach na... kał.

    Comment

    • sheriffxx
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.04
      • 41

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B

      3) Zastanawiam się, jak chcesz w praktyce pobrać drożdże strzykawką z powierzchni piany. Zdezynfekowana mała chochelka wydaje się lepsza.

      PS. Wszystko przechowuję w zdezynfekowanych pojemniczkach na... kał.

      Po kilku próbach udało mi się nabrać trochę drożdży w strzykawkę. Myślę, że wystarczyło by to do zrobienia startera na następna warkę. Chcę zrobić 5 próbówek, i do namnożenia wyciągać zawsze 2 sztuki. Piata jako rezerwa.

      Oczywiście wcześniej rozrabiam glicerynę.

      Pozdrawiam
      Pif paf !!!
      www.plexidas.com
      www.plexidas.pl

      Comment

      • sheriffxx
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.04
        • 41

        #4
        Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Szkoda tylko, że nie mam 5000 postów. Wtedy bym miał pewnie więcej odpowiedzi.


        Pozdrawiam.
        Pif paf !!!
        www.plexidas.com
        www.plexidas.pl

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
          Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Szkoda tylko, że nie mam 5000 postów. Wtedy bym miał pewnie więcej odpowiedzi.


          Pozdrawiam.
          mogę dopisać Tobie 50 przed liczbą postów (teraz 25) - przekonamy się czy w ciągu kolejnych 40 minut będziesz miał chmarę odpowiedzi
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            O rany, właśnie przekonałem się, że jest ktoś niecierpliwszy od mojej kobietki.

            Comment

            • wojtomasz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 135

              #7
              Chcę po raz pierwszy użyć i rozmnażać drożdże płynne WYEAST. Mam takie oto pytania:
              1. Czy starter aktywuje się w tym samym czasie jak podaje instrukcja?
              2. Gdzie kupić agar i/lub glicerynę?
              3. Przy użyciu gliceryny - jakie proporcje gliceryna / brzeczka?

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                Chcę po raz pierwszy użyć i rozmnażać drożdże płynne WYEAST. Mam takie oto pytania:
                1. Czy starter aktywuje się w tym samym czasie jak podaje instrukcja?
                2. Gdzie kupić agar i/lub glicerynę?
                3. Przy użyciu gliceryny - jakie proporcje gliceryna / brzeczka?
                1. Starter z saszetki, zgodnie z instrukcją, może aktywować się w ciągu 1 doby (a nawet w ciągu kilku godzin), lub w ciągu 12 dni - w zależności od daty produkcji.

                2. Glicerynę można kupic w aptece; nie w każdej mają.

                3. Jesli chcesz zamrażać drożdże w glicerynie, to nie dodajesz brzeczki.

                Ja dodaję glicerynę, bez rozcieńczania, do wodnej zawiesiny z drożdżami.

                Comment

                • wojtomasz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 135

                  #9
                  Dzięki, zwykle warzę w sobotę, widać, że jest loteria czy drożdże ruszą na czas, czy nie
                  Ile dać gliceryny do jednej porcji?

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                    Ile dać gliceryny do jednej porcji?
                    Ja daję pół na pół: pierwsza połowa to wodna zawiesina drożdży z saszetki.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Dzisiaj przeniosłem z zamrazalnika do lodówki drożdżyki w glicerynie. Co dalej robiliście? Rozbudzenie w temp. pokojowej? Dać im szamać od razu? Ruszą do soboty? HELP!

                      Comment

                      • gerdzio
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 27

                        #12
                        Po uzyskaniu temp pokojowej dać im szamać. Jestem w trakcie rozbudzania drożdży, ruszyły po dwuch dobach.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Jaką ilość zaleca się hibernować, gęstwy będę miał dużo ale nie wiem ile zachować.
                          100ml drożdży wystarczy? Czy może mniej a kilka próbek?

                          Comment

                          • gerdzio
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 27

                            #14
                            Gęstwy nigdy nie mroziłem ale płynne po aktywacji rozdzielam strzykawką do małych buteleczek po alkoholu 50g , zalewam gliceryną i do zamrażarki. Zjednej saszetki 5-6 porcji.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gerdzio Wyświetlenie odpowiedzi
                              Gęstwy nigdy nie mroziłem ale płynne po aktywacji rozdzielam strzykawką do małych buteleczek po alkoholu 50g , zalewam gliceryną i do zamrażarki. Zjednej saszetki 5-6 porcji.
                              W tym sęk, że mam fajną gęstwę ejlową a od następnej warki będę robił lagery
                              Myślę, że czysta gęstwa powinna się hibernować z powodzeniem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X