konserwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    To zwykły objaw. Pamiętam ze szkoły taki schemat opisany w koło:

    -->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->



    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
      no wiem, wiem, ale ona mnie po prostu przeraża. mam za to inne pytanie do panów ekspertów. minęło już chyba z 1.5 tygodnia po zabutelkowaniu i jak dzisiaj sprawdziłem sytuację na froncie to zauważyłem, że w środku na szyjce butelki pojawiły się kropelki, chyba piwa ale czy to normalne reakcja na zachodzące w środku procesy drożdżowo-glukozowo-powietrzne??
      A otwórz to piwo i spróbuj! - Jestes pierwszą osobą, sposród początkujących, którą do tego trzeba namawiać.
      A z Krzysiem się trochę mądrujemy i tyle!
      Sam nie bardzo kapuję, co robi glina w ekstrakcie Wg mnie są to w ok. 80 proc. grube frakcje białek, reszta to jakieś śmieci z chmielu.

      Co by jednak nie powiedzieć, to Krzysiu poruszył ciekawy dla mnie temat dotyczący produkcji ekstraktów słodowych, które czasami dodaję do mocniejszych piw. Z poruszonego przez niego problemu może wynikać moment, w którym taki ekstrakt należałoby dodać do wrzącej brzeczki, aby zdązyła wytrącić sie "glina".

      Comment

      • wkrys
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.01
        • 21

        #18
        uffff a już się bałem, że to skraplanie to od parowania ale skoro to normalne to spoko
        cieszę sie że wszystko dobrze się rozwija
        pozdrawiam, krzysztof

        Comment

        • wkrys
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 21

          #19
          oj przyjacielu nie złamiesz mnie!! poczekam jeszcze trochę
          jak wcześniej pisałem to chory jestem i tylko to mnie powstrzymuję
          apropos powyższeg, to z pewnością jest to ciekawe pytani. jak się produkuje ekstrakt??
          pozdrawiam, krzysztof

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Zajrzyj tu i pomyśł chwilę.

            Comment

            • wkrys
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.01
              • 21

              #21
              dziękuję za ciekawą stronę. ale już od teściowej dowiedziałemsię jak się robi karmel za młodego pamiętam jak mama robiła cukierki
              pozdrawiam, krzysztof

              Comment

              • wkrys
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 21

                #22
                a który gotowiec jest najlepszy, jakiego polecaja??
                pozdrawiam, krzysztof

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #23
                  Różnych się używa. Zasadniczo patrz na to, jakiego typu chcesz piwo a potem na cenę. Warto również zakupić przy okazji suchy ekstrakt do refermentacji i dodatkowy płynny ekstrakt zamiast cukru - wtedy piwo z gotowców wychodzi dobre i z lepszą pianą.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • wkrys
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.01
                    • 21

                    #24
                    no tak, ale cały czas proszę kogoś o opinie kto jakie uważa za najlepsze. chodzi mi o jasne piwo.
                    pozdrawiam, krzysztof

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #25
                      No to ja stawiam na Muntons Pilsner. Patrz na oceny piwa z Muntonsa Pilsnera

                      Ten brewkit powinien pojawić się w sklepie www.piwowar.biz do 10 dni.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • wkrys
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.01
                        • 21

                        #26
                        Otworzyłem!!! - po 6 dniach w butelkach.
                        Zaskoczony jestem ilością gazu, nawet po przelaniu do kufelka pięknie gazolinki śmigają w górę Piana ładniutka. Tylko ten smak taki dziwny, taki kwaskowaty Ale...... Od ludzi dobrego serca dostałem skrzynkę niemieckiego Detmolder Weizen (w ładnych patentowych butelkach), na porównanie jak smakują takie piwa. I co ?? zaskoczenie na maxa! Podobna kwaskowość. Już teraz wiem, że to nie kwaskowość tylko moja smakowa niewiedza. To pewnie drożdże Po prostu muszę się przestawić i przyzwyczaić
                        pozdrawiam, krzysztof

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          No, a teraz zapomnij o tym piwie na 2 miesiące i wtedy zobaczysz co się stanie
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • wkrys
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.01
                            • 21

                            #28
                            czy ten kawskowaty smak drożdży zaniknie, można to zminimalizować?
                            pozdrawiam, krzysztof

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Zmieni się, poczekaj.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
                                czy ten kawskowaty smak drożdży zaniknie, można to zminimalizować?
                                Nie wiadomo. Piłem piwa z Detmoldt (nota bene, na tamtejszym cmentarzu spoczywa Dr Oeteker ) i miały również kwaskowy posmak (mój znajomy Franz Muelbauer pracuje w tamtejszym skansenie i nieraz dosyła miejscowe piwka). Ale z doświadczenia wiem, że pdwyższenie temperatury fermentacji pomaga przykryć te kwaskpwe posmaki estrami owocowymi. Szczegolnie przy świeżym piwie. Po dłuższymn leżakowaniu i tak wychodzi wszystko na jaw

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...