konserwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    To zwykły objaw. Pamiętam ze szkoły taki schemat opisany w koło:

    -->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->skraplanie-->parowanie-->



    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
      no wiem, wiem, ale ona mnie po prostu przeraża. mam za to inne pytanie do panów ekspertów. minęło już chyba z 1.5 tygodnia po zabutelkowaniu i jak dzisiaj sprawdziłem sytuację na froncie to zauważyłem, że w środku na szyjce butelki pojawiły się kropelki, chyba piwa ale czy to normalne reakcja na zachodzące w środku procesy drożdżowo-glukozowo-powietrzne??
      A otwórz to piwo i spróbuj! - Jestes pierwszą osobą, sposród początkujących, którą do tego trzeba namawiać.
      A z Krzysiem się trochę mądrujemy i tyle!
      Sam nie bardzo kapuję, co robi glina w ekstrakcie Wg mnie są to w ok. 80 proc. grube frakcje białek, reszta to jakieś śmieci z chmielu.

      Co by jednak nie powiedzieć, to Krzysiu poruszył ciekawy dla mnie temat dotyczący produkcji ekstraktów słodowych, które czasami dodaję do mocniejszych piw. Z poruszonego przez niego problemu może wynikać moment, w którym taki ekstrakt należałoby dodać do wrzącej brzeczki, aby zdązyła wytrącić sie "glina".

      Comment

      • wkrys
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.01
        • 21

        #18
        uffff a już się bałem, że to skraplanie to od parowania ale skoro to normalne to spoko
        cieszę sie że wszystko dobrze się rozwija
        pozdrawiam, krzysztof

        Comment

        • wkrys
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 21

          #19
          oj przyjacielu nie złamiesz mnie!! poczekam jeszcze trochę
          jak wcześniej pisałem to chory jestem i tylko to mnie powstrzymuję
          apropos powyższeg, to z pewnością jest to ciekawe pytani. jak się produkuje ekstrakt??
          pozdrawiam, krzysztof

          Comment

          • wkrys
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.01
            • 21

            #21
            dziękuję za ciekawą stronę. ale już od teściowej dowiedziałemsię jak się robi karmel za młodego pamiętam jak mama robiła cukierki
            pozdrawiam, krzysztof

            Comment

            • wkrys
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.01
              • 21

              #22
              a który gotowiec jest najlepszy, jakiego polecaja??
              pozdrawiam, krzysztof

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #23
                Różnych się używa. Zasadniczo patrz na to, jakiego typu chcesz piwo a potem na cenę. Warto również zakupić przy okazji suchy ekstrakt do refermentacji i dodatkowy płynny ekstrakt zamiast cukru - wtedy piwo z gotowców wychodzi dobre i z lepszą pianą.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • wkrys
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.01
                  • 21

                  #24
                  no tak, ale cały czas proszę kogoś o opinie kto jakie uważa za najlepsze. chodzi mi o jasne piwo.
                  pozdrawiam, krzysztof

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #25
                    No to ja stawiam na Muntons Pilsner. Patrz na oceny piwa z Muntonsa Pilsnera

                    Ten brewkit powinien pojawić się w sklepie www.piwowar.biz do 10 dni.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • wkrys
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.01
                      • 21

                      #26
                      Otworzyłem!!! - po 6 dniach w butelkach.
                      Zaskoczony jestem ilością gazu, nawet po przelaniu do kufelka pięknie gazolinki śmigają w górę Piana ładniutka. Tylko ten smak taki dziwny, taki kwaskowaty Ale...... Od ludzi dobrego serca dostałem skrzynkę niemieckiego Detmolder Weizen (w ładnych patentowych butelkach), na porównanie jak smakują takie piwa. I co ?? zaskoczenie na maxa! Podobna kwaskowość. Już teraz wiem, że to nie kwaskowość tylko moja smakowa niewiedza. To pewnie drożdże Po prostu muszę się przestawić i przyzwyczaić
                      pozdrawiam, krzysztof

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #27
                        No, a teraz zapomnij o tym piwie na 2 miesiące i wtedy zobaczysz co się stanie
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • wkrys
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.01
                          • 21

                          #28
                          czy ten kawskowaty smak drożdży zaniknie, można to zminimalizować?
                          pozdrawiam, krzysztof

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #29
                            Zmieni się, poczekaj.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #30
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
                              czy ten kawskowaty smak drożdży zaniknie, można to zminimalizować?
                              Nie wiadomo. Piłem piwa z Detmoldt (nota bene, na tamtejszym cmentarzu spoczywa Dr Oeteker ) i miały również kwaskowy posmak (mój znajomy Franz Muelbauer pracuje w tamtejszym skansenie i nieraz dosyła miejscowe piwka). Ale z doświadczenia wiem, że pdwyższenie temperatury fermentacji pomaga przykryć te kwaskpwe posmaki estrami owocowymi. Szczegolnie przy świeżym piwie. Po dłuższymn leżakowaniu i tak wychodzi wszystko na jaw

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X