konserwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
    Od ludzi dobrego serca dostałem skrzynkę niemieckiego Detmolder Weizen (w ładnych patentowych butelkach), na porównanie jak smakują takie piwa. I co ?? zaskoczenie na maxa! Podobna kwaskowość. Już teraz wiem, że to nie kwaskowość tylko moja smakowa niewiedza.
    A Ty robiłeś pszeniczne? Pszeniczne ma prawo być kwaskowate. Nie napisałeś w temacie, jakiego gotowca użyłeś. Bo jesli nie był to na piwo pszeniczne, to smak powinien być nieco inny
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • wkrys
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.01
      • 21

      #32
      Marusia, już miałem nie odpisaywać, bo walczyłem już z takimi odpowiedziami z Krzysiem i Wielkim_B, ale zerknąłem w twój profil i zobaczyłem że miałaś kilka kwachów więc masz doświadczenie Użyłem gotowca: John Bull - BEST BITTER. Chodzi mi o ten kwaskowaty smak - taki dziwny jak dla mnie. Ale to piwo które miałem żeby sprawdzić smak też to ma i jest z browaru, a oni raczej nie wypuścili by tego na rynek gdyby było nietakie. Rozumiem że musi być różnica, ale czy domowe piwa smakują podobnie jak te kupne? Moja warka po burzliwej od razu poszła w butelki i jest tam tydzień. Piana i gaz ok.
      pozdrawiam, krzysztof

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wkrys
        (...) czy domowe piwa smakują podobnie jak te kupne? (...)
        Smakują dość podobnie - w ramach tego samego gatunku, oczywiście. Robiąc bittera powinieneś porównać jego smak z przemysłowym bitterem z Wysp, a nie z niemieckim Weizenem.
        Jeśli Twoje piwo smakuje podobnie, jak Weizen (i jest bardziej kwaskowe, niż goryczkowe), to nie jest, niestety, najlepiej...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #34
          Piwo domowe ma smakować - i tyle. Nie warto go porównywać do jakiegokolwiek przemysłowego. Takie jest moje zdanie.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • wkrys
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.01
            • 21

            #35
            no, wiem, dlatego zamawiam następne
            pozdrawiam, krzysztof

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              Piwo domowe ma smakować - i tyle. Nie warto go porównywać do jakiegokolwiek przemysłowego. Takie jest moje zdanie.
              Ogólnie masz rację, ale jeśli początkujący piwowar twierdzi, że smak jego bittera jest podobny do smaku weizena, to powstaje podejrzenie, czy aby piwowar nie zrobił kwacha i się teraz samooszukuje, że to normalna kwaskowatość
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • wkrys
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 21

                #37
                Może być i tak. Niech sobie sokojenie pracuję w buteleczkach, może coś z tego wyjdzie. Teraz jak robię 2 to jak najmniej ingeruje
                pozdrawiam, krzysztof

                Comment

                • wkrys
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.01
                  • 21

                  #38
                  Witam.
                  Czy jeśeli piwo fermentowało w temperaturze 21-22 st. to cicha może być przeprowadzona w temp 16 st.?
                  pozdrawiam, krzysztof

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #39
                    Zasadniczo nie ma przeciwskazań. Chyba, że używałbyś jakichś specyficznych drożdży wymagających ścisłych ograniczeń temeraturowych.
                    Last edited by Shlangbaum; 2007-01-16, 16:11.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X