Przerwa miedzy zacieraniem a warzeniem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piechulka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 2

    #1

    Przerwa miedzy zacieraniem a warzeniem

    Witam serdecznie.
    Zamierzam zrobić pierwsze piwo z zacieraniem. Jednak w związku z brakiem czasu nie zmieszczę się w jednym dniu z całym procesem. Czy można zostawić na dzień lub kilka dni słód już po zatarciu i odfiltrowaniu? I dopiero na drugi dzień przystąpić do warzenia? Czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na piwo?

    Pozdrawiam
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    PIsano juz o tym gdzies na forum, ztego co zapamietałem to zostawienie odfiltrowanej brzęczki na parenaście godzin nie zaszkodzi, ale pare dni ... nie ryzykowałbym.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Ja bym kilku dni nie ryzykował. Może skwaśnieć i potem warzenie nie pomoże by ocet usunąć.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Do następnego dnia w chłodnej piwnicy pod przykryciem - nie ma problemu.
        Dłużej nie bo brzeczka skwaśnieje.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Ja nie bardzo widzę problem. Do trzech godzin zacierania i filtracji nie wygospodarujesz jednej na gotowanie? Brzeczki po filtracji w ogóle nie powinno się zostawiać na następny dzień, bo jest bardziej podatna na zakażenie niż brzeczka nastawna.

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Ja nie bardzo widzę problem. Do trzech godzin zacierania i filtracji nie wygospodarujesz jednej na gotowanie? Brzeczki po filtracji w ogóle nie powinno się zostawiać na następny dzień, bo jest bardziej podatna na zakażenie niż brzeczka nastawna.
            Nie do końca tak. Nawet jeśli zaraz po filtracji jeszcze ciepłą brzeczkę wstawie na piec to ok godziny trwa nim się zagotuje ( wiem mam słaby piec ), potem godzina gotowania.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
              Nie do końca tak. Nawet jeśli zaraz po filtracji jeszcze ciepłą brzeczkę wstawie na piec to ok godziny trwa nim się zagotuje ( wiem mam słaby piec ), potem godzina gotowania.
              i godzina chłodzenia

              Comment

              • JAckson
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

                #8
                U mnie też zagotowanie i samo chmielenie trwa koło 2 godzin. Ale lepiej byłoby dołożyć te dwie godziny, a potem przerwę wykorzystać na spontaniczne chłodzenie nachmielonej brzeczki. Bezpieczniej i lepiej wykorzystany czas.
                MM961
                4:-)

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                  i godzina chłodzenia
                  15 minut chłodzenia chłodnicą zanurzeniową

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    To trzeba zacząć gotować jeszcze w trakcie wysładzania, a brzeczkę wysłodkową dolewać do gotującej. I już masz pół godziny do przodu.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • heckler
                      Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                      heckler
                      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                      2025-01-02, 07:46
                    • ART
                      Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                      ART
                      Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                      Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                      Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                      2023-07-09, 15:52
                    • grodek
                      Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                      grodek
                      Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                      - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                      - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                      - śrutownik stołowy 200 zł
                      - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                      - refraktometr 0-40°Brix'a...
                      2024-03-10, 19:01
                    • abelincoln
                      Dania, Kopenhaga, Lotnisko, Airside między pirsem A i B, Mikkeller
                      abelincoln
                      Bodajże w zeszłym roku Mikkeller otworzył nowy bar, pomiędzy pirsem A i B. Może mniej to zainteresuje osoby latające tanimi liniami, których terminal jest dość mocno oddalony, ale osoby korzystające z usług SASa, LOTu czy Norwegiana mogą po drodze skorzystać, szczególnie że jest z czego....
                      2020-09-23, 17:12
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...