Problem z recepturami

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arsen99
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.10
    • 101

    #1

    Problem z recepturami

    Witam
    Muszę się przyznać, że mam problem z recepturami.
    Ciężko jest mi odróżnić od siebie różne piwa, poczytałem trochę dział moje ważenie, ale tam przewijają się różne mieszanki słodów i drożdży a ludzie nazywają piwa tak samo, znalazłem chyba z 3 różne zsypy a piwo nadal nazywało się koźlakiem, ehh.
    Jeżeli ktoś byłby w stanie opisać choć pokrótce skład i najważniejsze etapy technologiczne piw na V konkurs w Żywcu, to już byłby dobry początek.
  • monne
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 914

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
    poczytałem trochę dział moje ważenie
    Hmm... z tego co wiem, na tym forum nie ma takiego działu.
    .



    Comment

    • fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
      Hmm... z tego co wiem, na tym forum nie ma takiego działu.
      Ale jest "Twoje warzenie".

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
        zsypy
        Czy chodziło o zasypy?

        OK, dość złośliwości.
        Zerknij na ten link: http://www.yeastbank.com/styles/index.htm Dość ciekawe informacje.
        A tak przy okazji. Czy ty czaisz się na V Konkurs w Żywcu
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Na forum jest dział przeznaczony na receptury piwowarskie http://www.browar.biz/browarnictwo.php Jest on aktualnie pusty ale może uda się namówić ART'a aby go ożywić

          Ja chętnie podejmę się zadania zebrania receptur do kupy w jednym miejscu i tłumaczenia receptur znanych w sieci w języku angielskim z dostosowaniem ich do surowców dostępnych w Polsce.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            W tym momencie w Polsce jest już całkiem nieźle, w sumie należałoby tylko jankeskie nazwy słodów przetłumaczyć, bo tych akurat u nas nie ma, oraz niektóre gatunki chmielu.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • arsen99
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.10
              • 101

              #7
              No chyba trochę się czaję sam nie wiem, w sumie myśle sobie czemu nie
              A czy ktoś mógłby opisać może piwo klasztorne, ostatnio moje zainteresowanie biegnie w tym kierunku, z tego co wiem to drożdże górnej fermentacji, ze słodów to pizneński i monachijski i jeszcze może jakiś przyciemniający jak karmelowy jasny, no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
              Pozdrawiam

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
                No chyba trochę się czaję sam nie wiem, w sumie myśle sobie czemu nie
                A czy ktoś mógłby opisać może piwo klasztorne, ostatnio moje zainteresowanie biegnie w tym kierunku, z tego co wiem to drożdże górnej fermentacji, ze słodów to pizneński i monachijski i jeszcze może jakiś przyciemniający jak karmelowy jasny, no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
                Pozdrawiam
                Poszukaj na forum.

                Comment

                • arsen99
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.10
                  • 101

                  #9
                  Właśnie chyba problem u mnie tkwi w tym że za dużo wyczytałem i nie wiem co się dzieje. Ale spoko ochłonę troche i poszukam, nie chce nikogo denerwować.
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Nikogo nie denerwujesz (mnie na pewno nie )
                    Zależy o jakie piwo klasztorne Ci chodzi. Inny będzie dubbel, a inny tripel.
                    Przejrzyj dokładnie forum, także dział "Twoje warzenie" a napewno Twoje wątpliwości zostaną rozwiane .

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Jak napisał Darko, zechciej skorzystać z forumowej wyszukiwarki. Zacząbym od wpisania haseł "dubbel" i "tripel" w dziale "Twoje warzenie". Ja np. gdzieś tam opisałem coś pod nazwą Petrus Tripel.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
                      (...) no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
                      Sposób zacierania nie ma znaczenia jesli chodzi o uzyskanie np. tych 18 Blg. Zacierając "na słodko" tak samo gęstość tą uzyskasz, jakbys zacierał wytrawnie.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24057

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Na forum jest dział przeznaczony na receptury piwowarskie http://www.browar.biz/browarnictwo.php Jest on aktualnie pusty ale może uda się namówić ART'a aby go ożywić

                        Ja chętnie podejmę się zadania zebrania receptur do kupy w jednym miejscu i tłumaczenia receptur znanych w sieci w języku angielskim z dostosowaniem ich do surowców dostępnych w Polsce.
                        no ja nie widzę problemu abyś na początek zamieszczał swoją pracę w dziale opracowania - nie jestem do tego potrzebny - przynajmniej będę widział czy się to rozwija a potem bedzie prosciej to zrealizować informatycznie Proponowałbym na początek stworzyć "bank" receptur podstawowych gatunków - jeden temat = jedna receptura - najlepiej aby każdą tąką bazową recepturę przedyskutować (będzie czasem ciężko) by ustalić jakiś (w miarę) wspólny punkt widzenia
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          Okej.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • arsen99
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.10
                            • 101

                            #14
                            Ok wydaje mi się, że dam sobie rade z tym klasztornym, choć nie zdradzę jeszcze jak zamierzam je zrobić.
                            A teraz prośba :
                            Czy znajdzie sie jakaś dobra dusza i użyczy mi gęstwy drożdżowej Wyeast 3787 Trappist High Gravity, w zamian proponuje buteleczkę mojego pierwszego zacieranego piwa - Jasne Pełne, które prześle na wskazany adres.
                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Proponuję jednak, żebyś użył Wyeast Belgian Abbaye II zamiast THG, możesz trafić na kulawy szczep, tak jak niektórzy z nas. Drożdże te są delegowane do piw typu belgijskiego i zapewniam Cię, że dają odpowiednie - a nawet lepsze od THG - smaczki.

                              Po za tym do piwa belgijskiego wrzuć parę gram kolendry przy drugim chmieleniu, standardowo też w recepturach występuje cukier kandyzowany, którego ja jednak nie stosuję, różnicy w smaku nie czuć.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 22:50
                              • sam84
                                Kolekcja 546 szklanek i kufli po napojach i piwach
                                sam84
                                Dzień dobry.

                                Mam do sprzedania kolekcję 546 szklanek i kufli po piwie, drinkach i napojach, różne pojemności min. 033L oraz 0,5L, 6000 sztuk, polska i zagranica.

                                Wszystko chce sprzedać jako całość. Oferta wystawiona również na dwóch popularnych serwisach aukcjyjnych....
                                2023-01-13, 19:14
                              • sam84
                                Kolekcja 6000 puszek po napojach i piwach
                                sam84
                                Dzień dobry.
                                Mam do sprzedania kolekcję puszek po piwie i napojach, 033L oraz 0,5L, 6000 sztuk, polska i zagranica, przeważnie lata 80,90 i 00.

                                Wszystko chce sprzedać jako całość. Oferta wystawiona również na dwóch popularnych serwisach aukcjyjnych. Kto chętny do negocacji...
                                2023-01-13, 19:12
                              • dadek
                                Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
                                dadek
                                Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
                                2022-09-11, 21:58
                              • HaJni
                                Problem z wymianą
                                HaJni
                                Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
                                2020-10-14, 18:40
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...