Problem z recepturami

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arsen99
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.10
    • 101

Problem z recepturami

Witam
    Muszę się przyznać, że mam problem z recepturami.
    Ciężko jest mi odróżnić od siebie różne piwa, poczytałem trochę dział moje ważenie, ale tam przewijają się różne mieszanki słodów i drożdży a ludzie nazywają piwa tak samo, znalazłem chyba z 3 różne zsypy a piwo nadal nazywało się koźlakiem, ehh.
    Jeżeli ktoś byłby w stanie opisać choć pokrótce skład i najważniejsze etapy technologiczne piw na V konkurs w Żywcu, to już byłby dobry początek.
  • monne
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
    poczytałem trochę dział moje ważenie
    Hmm... z tego co wiem, na tym forum nie ma takiego działu.
    .

Comment

• fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
      Hmm... z tego co wiem, na tym forum nie ma takiego działu.
      Ale jest "Twoje warzenie".

Comment

• huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

zsypy
        Czy chodziło o zasypy?

OK, dość złośliwości.
        Zerknij na ten link: http://www.yeastbank.com/styles/index.htm Dość ciekawe informacje.
        A tak przy okazji. Czy ty czaisz się na V Konkurs w Żywcu
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

Na forum jest dział przeznaczony na receptury piwowarskie http://www.browar.biz/browarnictwo.php Jest on aktualnie pusty ale może uda się namówić ART'a aby go ożywić

Ja chętnie podejmę się zadania zebrania receptur do kupy w jednym miejscu i tłumaczenia receptur znanych w sieci w języku angielskim z dostosowaniem ich do surowców dostępnych w Polsce.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

W tym momencie w Polsce jest już całkiem nieźle, w sumie należałoby tylko jankeskie nazwy słodów przetłumaczyć, bo tych akurat u nas nie ma, oraz niektóre gatunki chmielu.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• arsen99
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.10
              • 101

No chyba trochę się czaję sam nie wiem, w sumie myśle sobie czemu nie
              A czy ktoś mógłby opisać może piwo klasztorne, ostatnio moje zainteresowanie biegnie w tym kierunku, z tego co wiem to drożdże górnej fermentacji, ze słodów to pizneński i monachijski i jeszcze może jakiś przyciemniający jak karmelowy jasny, no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
              Pozdrawiam

Comment

• darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

No chyba trochę się czaję sam nie wiem, w sumie myśle sobie czemu nie
                A czy ktoś mógłby opisać może piwo klasztorne, ostatnio moje zainteresowanie biegnie w tym kierunku, z tego co wiem to drożdże górnej fermentacji, ze słodów to pizneński i monachijski i jeszcze może jakiś przyciemniający jak karmelowy jasny, no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
                Pozdrawiam
                Poszukaj na forum.

Comment

• arsen99
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.10
                  • 101

Właśnie chyba problem u mnie tkwi w tym że za dużo wyczytałem i nie wiem co się dzieje. Ale spoko ochłonę troche i poszukam, nie chce nikogo denerwować.
                  Pozdrawiam

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Nikogo nie denerwujesz (mnie na pewno nie )
                    Zależy o jakie piwo klasztorne Ci chodzi. Inny będzie dubbel, a inny tripel.
                    Przejrzyj dokładnie forum, także dział "Twoje warzenie" a napewno Twoje wątpliwości zostaną rozwiane .

Comment

• Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

Jak napisał Darko, zechciej skorzystać z forumowej wyszukiwarki. Zacząbym od wpisania haseł "dubbel" i "tripel" w dziale "Twoje warzenie". Ja np. gdzieś tam opisałem coś pod nazwą Petrus Tripel.
                      (...) no i zacieranie chyba na wytrawne piwo, żeby uzyskać te 18 blg.
                      Sposób zacierania nie ma znaczenia jesli chodzi o uzyskanie np. tych 18 Blg. Zacierając "na słodko" tak samo gęstość tą uzyskasz, jakbys zacierał wytrawnie.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Na forum jest dział przeznaczony na receptury piwowarskie http://www.browar.biz/browarnictwo.php Jest on aktualnie pusty ale może uda się namówić ART'a aby go ożywić

Ja chętnie podejmę się zadania zebrania receptur do kupy w jednym miejscu i tłumaczenia receptur znanych w sieci w języku angielskim z dostosowaniem ich do surowców dostępnych w Polsce.
                        no ja nie widzę problemu abyś na początek zamieszczał swoją pracę w dziale opracowania - nie jestem do tego potrzebny - przynajmniej będę widział czy się to rozwija a potem bedzie prosciej to zrealizować informatycznie Proponowałbym na początek stworzyć "bank" receptur podstawowych gatunków - jeden temat = jedna receptura - najlepiej aby każdą tąką bazową recepturę przedyskutować (będzie czasem ciężko) by ustalić jakiś (w miarę) wspólny punkt widzenia
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Okej.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• arsen99
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.10
                            • 101

Ok wydaje mi się, że dam sobie rade z tym klasztornym, choć nie zdradzę jeszcze jak zamierzam je zrobić.
                            A teraz prośba :
                            Czy znajdzie sie jakaś dobra dusza i użyczy mi gęstwy drożdżowej Wyeast 3787 Trappist High Gravity, w zamian proponuje buteleczkę mojego pierwszego zacieranego piwa - Jasne Pełne, które prześle na wskazany adres.
                            Pozdrawiam

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Proponuję jednak, żebyś użył Wyeast Belgian Abbaye II zamiast THG, możesz trafić na kulawy szczep, tak jak niektórzy z nas. Drożdże te są delegowane do piw typu belgijskiego i zapewniam Cię, że dają odpowiednie - a nawet lepsze od THG - smaczki.

Po za tym do piwa belgijskiego wrzuć parę gram kolendry przy drugim chmieleniu, standardowo też w recepturach występuje cukier kandyzowany, którego ja jednak nie stosuję, różnicy w smaku nie czuć.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X