Wydajność ekstraktów słodowych??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #1

    Wydajność ekstraktów słodowych??

    Witam
    jestem po pierwszej warce z gotowca i powoli spijam ostatnie butelki (2 miesiące temu rozlane)
    narazie zacieranie odkladam na czas pozniejszy.
    Chcialem jednak pokombinowac z nienachmielonymi ekstraktami słodowymi.

    Mam pytanko dotyczace wydajnosci ekstraktów.

    na stronie BA przy ekstraktach z pewnej firmy pisze ze:

    Przy załozeniu, ze ostateczna objetosc gotowego piwa ma wyniesc 20 litrów,
    uzyskanie 1oBlg wymaga uzycia ok. 0,3 kg ekstraktu słodowego w syropie lub 0,24 kg
    ekstraktu słodowego w proszku.

    Jak jest z wydajnoscia ekstraktow z innych firm np WES??

    Czy powyższa proporcja tyczy sie do wszystkich ekstraktów??

    Pozdrawiam

    Puszka
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10813

    #2
    tak mają chyba wszystkie , WES robi też ekstrakty dla BA
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19308

      #3
      Polecam ten wątek. Będziesz miał większą jasność co można zrobić z ekstraktu.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
        Przy załozeniu, ze ostateczna objetosc gotowego piwa ma wyniesc 20 litrów, uzyskanie 1oBlg wymaga uzycia ok. 0,3 kg ekstraktu słodowego w syropie lub 0,24 kg ekstraktu słodowego w proszku.
        Pomyłka jest o miejsce przecinka. Powinien znajdować się za trójką i dwójką, a nie przed.

        Comment

        • JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Pomyłka jest o miejsce przecinka. Powinien znajdować się za trójką i dwójką, a nie przed.
          Jeżeli tam jest 10stblg to masz rację, ale Puszce chodziło chyba o 1stblg. tylko niefortunnie to zapisał.
          MM961
          4:-)

          Comment

          • WES
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 111

            #6
            Aby uwarzyć piwo o brzeczce nastawnej 11,7 Blg, należy użyć ekstraktu słodowego i wody w stosunku objętościowym 1/8

            Czyli na każdą użytą (wlaną) puszkę ekstraktu słodowego
            należy wlać osiem takich samych puszek wody
            (za każdym razem napełnianych do poziomu ekstraktu słodowego).
            -
            Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 21:57
            • darekd
              Opillia, Firmowe
              darekd
              Browar z Tarnopola

              16% alk.
              6,5% alk.
              21 IBU

              Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu

              Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
              Piana - dość niewysoka,...
              2025-02-25, 00:36
            • Prusak
              John Martin, Waterloo Double Brune
              Prusak
              Belgijski doubel z pogranicza Brabancji niderlandzkiej i walońskiej.
              Moc 8%
              Z gatunku tych nieco zdrdaliwych
              Barwa ciemonrobinowa przechodząca w beże.
              Moc zapachów słodowych, karmelowych, rodzynkowych, lekko suszone owoce.
              Piana po nalaniu obfita, utrzymująca się...
              2024-10-27, 22:39
            • Danny_daniello
              IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
              Danny_daniello
              Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
              Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
              2020-04-20, 23:19
            • Axl2
              Słodkie piwo z ekstraktu
              Axl2
              Witam wszystkich,

              Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
              2023-11-12, 22:50
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...