Pilne - znowu ruszyła!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidzi41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 28

    Pilne - znowu ruszyła!!

    Piwko po burzliwej ( 4 dni ), zlałem na cichą, dzis mija 2 tygodnie od zlania na cichą, mam 2 pytania:

    -czy piwku nic nie stanie sie gdy postoi jezcze pare dni?

    -Zauwazylem ze na powierzchni znowu zbiera sie pianka jak przy burzliwej lecz jest jej znacznie mniej i widać że przez rurke fermentacyjną znowu wydobywa sie gaz - dalczego fermentacja znowu ruszyła??
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
    Piwko po burzliwej ( 4 dni ), zlałem na cichą, dzis mija 2 tygodnie od zlania na cichą, mam 2 pytania:

    -czy piwku nic nie stanie sie gdy postoi jezcze pare dni?
    Raczej nic mu się nie powinno stać.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
    -Zauwazylem ze na powierzchni znowu zbiera sie pianka jak przy burzliwej lecz jest jej znacznie mniej i widać że przez rurke fermentacyjną znowu wydobywa sie gaz - dalczego fermentacja znowu ruszyła??
    Nie wzrosła Ci przypadkiem temperatura w pomieszczeniu, w którym stoi piwo? To może być przyczyna powtórnego ruszenia fermantacji.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      Czy mierzyłeś Blg przed i po fermentacji burzliwej?
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • dzidzi41
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.01
        • 28

        #4
        temp. wzrosna o pare stopni... :/ czy to nie zaszkodzi piwku? co teraz mam robic? czekac az przestanie fermentowac? czy jak przestanie to w butelkach ruszy?

        mierzylem blg i wszystko bylo w normie - książkowo

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
          temp. wzrosna o pare stopni... :/ czy to nie zaszkodzi piwku? co teraz mam robic? czekac az przestanie fermentowac? czy jak przestanie to w butelkach ruszy?

          mierzylem blg i wszystko bylo w normie - książkowo
          Jak dla mnie to bomba , lepiej Ci odfermentuje , a jak skończy buzować wlewaj do butelek
          Poszukuję

          Comment

          • dzidzi41
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.01
            • 28

            #6
            hehe - tylko pomalu pianka zaczyna wychodzic przez rurke :P

            Ale czekam jeszcze na opinie innych urzytkownikow

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Nie wiem co znaczy "w normie" i "książkowo". Próbuję zgadywać co jeszcze mogło się zachować w brzeczce zjadliwego dla drożdży.

              Istnieje niebezpieczeństwo, że drożdże zmutowały i ruszyła "fermentacja acetylonowa" - nie wiem jak to fachowo określić i wytłumaczyć, ale coś takiego się zdarza, o czym mieli okazję się przekonać organoleptycznie uczestnicy ostatnich Wrocławskich Watsztatów Piwowarskich.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • dzidzi41
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 28

                #8
                odfermentowalo z 12,5 do 4,5 blg. A czy ta fermentacja zmutowanych drożdży jest niebezpieczna? jak ją rozpoznać? co poradzić?

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Widzę, że pytanie zadałes na różnych forach. Odpowiedziałem Ci kilkanaście minut temu na stronie Browamatora.
                  Dodam tylko, iż wydaje mi się, podobnie jak Jerzemu, że z Twoim piwem dzieje sie coś niedobrego. Tyle tylko, że za przetwarzanie alkoholu w ocet nie sa odpowiedzialne jakieś zmutowane drożdże, lecz bakterie octowe (ale to nie ma tu akurat żadnego znaczenia).
                  Powinieneś sprawdzić zapach i smak. Jak ocet to, niestety, całość do kanalizacji...
                  A jeśli nie ocet, to ja nie wiem co.

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Tyle tylko, że za przetwarzanie alkoholu w ocet nie sa odpowiedzialne jakieś zmutowane drożdże, lecz bakterie octowe (ale to nie ma tu akurat żadnego znaczenia).
                    Powinieneś sprawdzić zapach i smak. Jak ocet to, niestety, całość do kanalizacji...
                    A jeśli nie ocet, to ja nie wiem co.
                    Jest coś, co sugeruje, że to jednak nie fermentacja octowa: piana. Podczas fermentacji octowej (etanol w kwas octowy) nie wydzielają się produkty gazowe. Ponadto bakteriom kwasu octowego potrzeba tlenu a fermentor jest wyposażony w rurkę.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                      Jest coś, co sugeruje, że to jednak nie fermentacja octowa: piana. Podczas fermentacji octowej (etanol w kwas octowy) nie wydzielają się produkty gazowe. Ponadto bakteriom kwasu octowego potrzeba tlenu a fermentor jest wyposażony w rurkę.
                      Właśnie się nad tym zastanawiałem. Nigdy nie zdarzyło mi się zrobić octu, więc praktycznie nie znam przebiegu takiego procesu.
                      Faktycznie piana może wykluczać f. octową. Tak czy inaczej, pozostaje czekać.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        Właśnie się nad tym zastanawiałem. Nigdy nie zdarzyło mi się zrobić octu, więc praktycznie nie znam przebiegu takiego procesu.
                        Faktycznie piana może wykluczać f. octową. Tak czy inaczej, pozostaje czekać.
                        Dokładnie. Ja też czekam (jak może wiesz z "drugiego forum" ) z tym , że u mnie blg po burzliwej zeszło ledwo do 6°. Chyba jeszcze fermentacji mlekowej towarzyszy wydzielanie CO2 i tak jak alkoholowa przebiega ona bez udziału tlenu. Może to takie zakażenie (odpukać).
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Może po prostu otwórz, powąchaj i spróbuj, zamiast się tak męczyć
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #14
                            Ostatnio miałem taki przypadek, że drożdże na cichej postanowiły ponownie zadziałać. Było to spowodowane celowym zamieszaniem zawartością fermentora. Jednak piana była mało obfita. GAz przez rurkę ulatywał co kilkanaście minut. Piwo wyszło dobre.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2007-01-22, 12:26.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • dzidzi41
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.01
                              • 28

                              #15
                              Wiec tak; zmierzylem blg - wyszło 3

                              Smak wydaje sie być normalny - wiec chyba wszystko ok - tylko dlaczego tak sie dzieje, nie mam pojecia...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X