Jak technicznie powinien przebiegać proces wysładzania.
wysładzanie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszczJak technicznie powinien przebiegać proces wysładzania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPowinien przebiegać poprawnie, zgodnie z założoną technologią. Szczególną uwagę należy poświęcić czystości mikrobiologicznej.
Comment
-
-
Mloto musisz polewac(zalac) woda w momencie, gdy brzeczka przednia bedzie jeszczce widoczna nad powierzchnia mlota.
Chodzi o to, by nie dopuscic do tego, ze spusciles filtrat i dopiero zaczynasz polewac woda. Powinienes zachowac ciagly przeplyw przez mloto. Na poczatek nei radze CI mieszac ani nakluwac warstwy filtracyjnej.
Kiedy zobaczysz, ze brzeczka przednia znika powoli pod powierzchnia warstwy filtracyjnej, wtedy delikatnie dolewasz wody i czekasz az wsiaknie w warstwe.
Jasne?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszczW którym momencie podczas filtrowania należy przepłukiwać wodą ( po filtracji czy w trakcie)
Czy należy po zalaniu wodą mieszać młóto i ponownie czekać na osadzenie się złoża.
Ale:
1. nigdy nie wysładzałem piw o blg powyżej 15
2. stosuje typowe wiadro browamatora i stosunek wody do słodu 3,5:1
inne warianty dopiero będę testował
Comment
-
-
No i tym sposobem dowiedziałem się, że też źle zrobiłem. Otóż w pierwszej przelałem filtrat, później poczekałem z 30min, co spóściłem, a gdy nic nie leciało to polewałem ciepłą wodą.
W drugiej warce to gdzieś mi się spieszyło i po 10 minutach już filtrowałem.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaNo i tym sposobem dowiedziałem się, że też źle zrobiłem. Otóż w pierwszej przelałem filtrat, później poczekałem z 30min, co spuściłem, a gdy nic nie leciało to polewałem ciepłą wodą
Comment
-
-
Jak przepływało wyglądało super. Ale później troche sine jakby, bo to niby ang. porter. No i jak na pierwsze to nieźle się wkopałem, bo nic prawie nie widziałem (oprócz piwa).
Ale co nie zabije to Cię wzmocni. Więc zrobiłem pilsa, lecz to dopiero jaja były.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPowinien przebiegać poprawnie, zgodnie z założoną technologią.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuSzczególną uwagę należy poświęcić czystości mikrobiologicznej."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment