wysładzanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tadlaszcz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.05
    • 8

    wysładzanie

    Jak technicznie powinien przebiegać proces wysładzania.
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz
    Jak technicznie powinien przebiegać proces wysładzania.
    Ale może skonkretyzuj pytanie bo pewnie każdy bobi to trochę inaczej.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz
      Jak technicznie powinien przebiegać proces wysładzania.
      Powinien przebiegać poprawnie, zgodnie z założoną technologią. Szczególną uwagę należy poświęcić czystości mikrobiologicznej.

      Comment

      • tadlaszcz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.05
        • 8

        #4
        W którym momencie podczas filtrowania należy przepłukiwać wodą ( po filtracji czy w trakcie)
        Czy należy po zalaniu wodą mieszać młóto i ponownie czekać na osadzenie się złoża.

        Comment

        • tadlaszcz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.05
          • 8

          #5
          Bardzo dziękuję Krzysiowi za szczegółową i mądrą odpowiedź.

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Powinien przebiegać poprawnie, zgodnie z założoną technologią. Szczególną uwagę należy poświęcić czystości mikrobiologicznej.
            Krzysiu nie strasz! Niech przyjedzie na warsztaty we Wrocku. Obaczy spróbuje, Twoje piwo zresztą głównie. Od razu mu chętka najdzie na domowe warzenie.

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #7
              Mloto musisz polewac(zalac) woda w momencie, gdy brzeczka przednia bedzie jeszczce widoczna nad powierzchnia mlota.
              Chodzi o to, by nie dopuscic do tego, ze spusciles filtrat i dopiero zaczynasz polewac woda. Powinienes zachowac ciagly przeplyw przez mloto. Na poczatek nei radze CI mieszac ani nakluwac warstwy filtracyjnej.
              Kiedy zobaczysz, ze brzeczka przednia znika powoli pod powierzchnia warstwy filtracyjnej, wtedy delikatnie dolewasz wody i czekasz az wsiaknie w warstwe.

              Jasne?
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz
                W którym momencie podczas filtrowania należy przepłukiwać wodą ( po filtracji czy w trakcie)
                Czy należy po zalaniu wodą mieszać młóto i ponownie czekać na osadzenie się złoża.
                Ja dolewam wody o temp 80st w momencie gdy zobaczę, że góra złoża jest ponad wodą wcześniej wlaną.
                Ale:
                1. nigdy nie wysładzałem piw o blg powyżej 15
                2. stosuje typowe wiadro browamatora i stosunek wody do słodu 3,5:1

                inne warianty dopiero będę testował

                Comment

                • tadlaszcz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.05
                  • 8

                  #9
                  Dzięki "naczelnik" i "kham" mam jasność w temacie.

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #10
                    No i tym sposobem dowiedziałem się, że też źle zrobiłem. Otóż w pierwszej przelałem filtrat, później poczekałem z 30min, co spóściłem, a gdy nic nie leciało to polewałem ciepłą wodą.
                    W drugiej warce to gdzieś mi się spieszyło i po 10 minutach już filtrowałem.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      No i tym sposobem dowiedziałem się, że też źle zrobiłem. Otóż w pierwszej przelałem filtrat, później poczekałem z 30min, co spuściłem, a gdy nic nie leciało to polewałem ciepłą wodą
                      Niekoniecznie źle, bo jak mi się zdaje, jedyny powód dla którego należy zachować ciągłość przelewu to możliwość zatkania się i wydłużenia filtracji, jak wszystko zeszło ładnie, to nie ma problemu. A moim skromnym zdaniem nawet będzie lepiej wysłodzone.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #12
                        Jak przepływało wyglądało super. Ale później troche sine jakby, bo to niby ang. porter. No i jak na pierwsze to nieźle się wkopałem, bo nic prawie nie widziałem (oprócz piwa).
                        Ale co nie zabije to Cię wzmocni. Więc zrobiłem pilsa, lecz to dopiero jaja były.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Powinien przebiegać poprawnie, zgodnie z założoną technologią.
                          ok.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Szczególną uwagę należy poświęcić czystości mikrobiologicznej.
                          Ale to już chyba z jakiegoś średniowiecznego przepisu/receptury.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X