Witam!
Ostatnio warzyłem 2 piwa z dodatkiem słodów wymienionych w tytule i w obu przypadkach zauważyłem ciekawą rzecz (o ile nie następuje u mnie mylna percepcja).
Otóż po dodaniu tych słodów do zacierania po paru minutach kolor zacieru robi się bardzo łądny czerwony...po czym ustępuje. W jednym wypadku zmienił się na dużo ciemniejszy (ale to pewnie zasługa innych słodów w zasypie) w drugim rozjaśnił się ponownie do koloru...no, prawie zwykłego pilsnera, trochę ciemniejszego.
To drugie piwo dopiero fermentuje, więc na ostateczną ocenę barwy trzeba będzie jeszcze pewnie zaczekać, aż się dobrze wyklaruje.
No i zacząłem się nad paroma rzeczami zastanawiać:
1. czy ja dobrze widzę? (może coś mi się zdawało?? ale nic nie piłem/nie brałem podczas zaciernania...)
2. czy słody karmelowe należy dodawać na cały proces zacierania czy możę tylko dosypywać pod sam koniec?
3. JAK W KOŃCU ZROBIĆ TO CZERWONE PIWO????
Na pewno jest tu ktoś mądry, kto mnie oświeci... z góry dziękuję za włączenie się do dyskusji!
BTW: Opis moich 2 ostatnich warek o których tu piszę (nr 11 i 12) jest w moim wątku.
Ostatnio warzyłem 2 piwa z dodatkiem słodów wymienionych w tytule i w obu przypadkach zauważyłem ciekawą rzecz (o ile nie następuje u mnie mylna percepcja).
Otóż po dodaniu tych słodów do zacierania po paru minutach kolor zacieru robi się bardzo łądny czerwony...po czym ustępuje. W jednym wypadku zmienił się na dużo ciemniejszy (ale to pewnie zasługa innych słodów w zasypie) w drugim rozjaśnił się ponownie do koloru...no, prawie zwykłego pilsnera, trochę ciemniejszego.
To drugie piwo dopiero fermentuje, więc na ostateczną ocenę barwy trzeba będzie jeszcze pewnie zaczekać, aż się dobrze wyklaruje.
No i zacząłem się nad paroma rzeczami zastanawiać:
1. czy ja dobrze widzę? (może coś mi się zdawało?? ale nic nie piłem/nie brałem podczas zaciernania...)
2. czy słody karmelowe należy dodawać na cały proces zacierania czy możę tylko dosypywać pod sam koniec?
3. JAK W KOŃCU ZROBIĆ TO CZERWONE PIWO????
Na pewno jest tu ktoś mądry, kto mnie oświeci... z góry dziękuję za włączenie się do dyskusji!
BTW: Opis moich 2 ostatnich warek o których tu piszę (nr 11 i 12) jest w moim wątku.
Comment