Moje pytania-Wasze odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Moim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Moim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.
      Nawet gdybym miał warzyć warki do 20L, to nie wróciłbym do wiaderka. To kwestia wygody i zmniejszenia czasu warzenia.
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Może nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Może nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.
          Moje fanaberie wykraczają po za garnek i dwa wiadra i znacznie ułatwiają warzenie piwa. Podejrzewam, że wiekszość uzytkowników udziwnień ma podobne zdanie.

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Nikt, bo w warunkach domowych jest to tylko zawracanie głowy. Jak zresztą każde udziwnienie, wykraczające poza garnek i dwa wiadra, w tym jedno z dziurkami w dnie.
            Jeżeli to miała być odpowiedź na moje pytanie, to pragnę zauważyć że, chodziło o oddzielenie resztek chmielu i tzw osadów gorących, a tego w dwóch wiadrach, nawet jeśli jedno ma dziurki, zrobić się nie da.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Nie, zapytałeś, czy ktoś stosuje whirpoola w domu. Odpowiedziałem, że nikt. Brzeczki nastawnej nie filtruje się, a jedynie oczyszcza poprzez dekantację. Jak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Jak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.
                Wcale mi to życia nie utrudnia, a piwko jest dojść klarowne (ale to nie jestem pewnien czy to dzięki stosowaniu pieluchy).
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Przepis na marcowe

                  Chciałbym uzyskać przepis na piwo marcowe.
                  Do dyspozycji mam : pilzeński, monachijski, karmelowy jasny i ciemny, carapils,...
                  Na stronie BA jest taki przepis.
                  Nie mam monachijskiego ciemnego więc jakie proporcje by było good?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    etykiety

                    Jeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
                    Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Jeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
                      Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.
                      Nie wiem jak inni, ale ja uważam, że zdecydowanie powinno odnosić się do piw warzonych NA święta. Jeśli piwo leżakuje kilka miesięcy, to co na Wielkanoc będziesz pił piwo z Mikołajem, bo warzyłeś je w przeddzień Wigilii?
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        Piwo marcowe - warzone w marcu.
                        Koźlak wiosenny - warzony jesienią.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Dziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%. W związku z tym mam pytanko co to mogo spowodować. Otóż zawsze zacieram z małą ilością wody. Leję 10l wody i zasyp 4-6kg po czym stopniowo zwiększam. I tak było tym razem. Przerwy robiłem wg instrukcji oraz na spanie czyli podgrzewam zacier i trzymam w kocu jakieś 2-4h i dajl pogrzewam i to samo.
                          Dziś nie tylko temperatury się trzymałem, czasów wg instrukni (nic więcej) ale wodę dawałem 50% mineralnej oraz 50% destylowanej.
                          Czy to możliwe że z powodu wody taka wielka różnica?
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Dziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%.
                            Z mojego (skromnego jeszcze) doświadczenia poważne zmiany w wydajności mogą spowodować tylko:

                            - sposób śrutowania
                            - wysładzanie
                            - rodzaj słodu: jasne czy ciemne

                            inne jak:
                            - wydłużanie przerw
                            - rodzaj/pH wody
                            - dekokcja

                            nie powodowały zmian większych niż 1-2%
                            Last edited by coder; 2007-04-03, 08:22.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Dziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
                              Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Dziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
                                Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.
                                Żeby miec pewność, trzeba by zrobić 2 identyczne warki raz na twardej raz na miekkiej... Takich doświadczeń nie mam, ale raz robiłem na mineralnej i wydajność się nie poprawiła. Podobnie czasem gotuję wodę (to ją zmiękcza o jakieś 5-8 stopni) a czasem nie i różnicy nie ma. Także w literaturze akcentują, że enzymom trzeba odpowiedniego pH wody (np. ja ją zakwaszam) a nie twardości.

                                Widę jeszcze jedą prawidłowość - im większy numer warki, tym wydajność lepsza

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X