Moje pytania-Wasze odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Moje pytania-Wasze odpowiedzi

    Chciałbym parę odpowiedzi na moje pytania.

    1. Otóż zakupiłem miarki do butelek. Czy miarka do 0,5l butelek to obojętnie co się sypie-chodzi mi o glukoze, cukier czy cukier kandyzowany.
    2. Co się uzyskuje dodając cukier jako jeden ze składników piwa domowego oraz kiedy się go stosuje?
    Pozdrawiam Cię !!!!
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Chciałbym parę odpowiedzi na moje pytania.

    1. Otóż zakupiłem miarki do butelek. Czy miarka do 0,5l butelek to obojętnie co się sypie-chodzi mi o glukoze, cukier czy cukier kandyzowany.
    Stosowałem raz. Do cukru i sprawdziło się. W przypadku kandyzowanego pewnie od wielkości bryłek by zależało. Musiał by być drobnoziarnisty.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    2. Co się uzyskuje dodając cukier jako jeden ze składników piwa domowego oraz kiedy się go stosuje?
    Posmak surowego alkoholu. Fajne w piwach klasztornych. Co do innych piw to raczej wada.

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Prawdę powiedziawszy kupiłeś to niepotrzebnie. Dosypując surowiec do refermentacji osobno do każdej butelki się najzwyczajniej na świecie zarżniesz.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        Prawdę powiedziawszy kupiłeś to niepotrzebnie. Dosypując surowiec do refermentacji osobno do każdej butelki się najzwyczajniej na świecie zarżniesz.
        Stosowałem raz i starczy. Teraz odlewam brzeczkę do refermentacji.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Ja preferuję rozpuścić surowiec do refermentacji w szklance wody i wlać na dno fermentora przed obciągiem z cichej - wszystkie butelki tak samo nagazowane nie ważne, czy 0,5l czy 0,33l czy nawe 0,4l.
          Jako surowiec do refrementacji używam glukozę. Raz użyłem sproszkowanego ekstraktu słodowego (efekty niezłe) - jedno ważne nie zalewać wrzątkiem (tak robię z glukozą), bo się sklei w bryłę.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #6
            No też miałem tak na myśli, ale myślałem że się wymiesza z góra z ostadem i daremna będzie cicha.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              To trzeba przelać do innego fermentora
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Czyli przeloć z cichej do kolejnego tanka i do flaszek?

                3. Kolejne pytanie. Jakiego środka użyć najlepiej (cukier, cukier kandyzowany, glukoza)? No i wiela?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Czyli przeloć z cichej do kolejnego tanka i do flaszek?
                  To ma nawet fajną nazwę: dekantowanie


                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  3. Kolejne pytanie. Jakiego środka użyć najlepiej (cukier, cukier kandyzowany, glukoza)? No i wiela?
                  To zależy od piwa. Pilsy lubią być nagazowana a stauty nie za bardzo. Sprawdź w 2-3 przepisach na konkretny gatunel piwa i sam sobie wyrobisz zdanie.

                  Comment

                  • wojtomasz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.01
                    • 135

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Jakiego środka użyć najlepiej (cukier, cukier kandyzowany, glukoza)? No i wiela?
                    Do piwa cukier nijak nie pasuje. Z cukru można zrobić bimber.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                      Do piwa cukier nijak nie pasuje. Z cukru można zrobić bimber.
                      Osobiście używam glukozy, ale raczej nie posądzałbym tych góra 200g na 20l o wytworzenie posmaków bimbrowych. Bez przesady, a cukier czy inne zamienniki bardzo często stosują browary przemysłowe, także czeskie.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #12
                        Pytam o ten cukier, bo przeczytałem w paru przepisach dodawano nawet pół kila cukru np. do portera.
                        A jakie drożdze do portera się nadają (może S-23 *2 paczki na 20l)?
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Nie no pół kilo to juz bym nie polecał. Cukier jeśli już to do refermenatacji. No chyba że kandyzowany do klasztorniaków.

                          Porter bałtycki jest generalnie piwem dolnej fermentacji, więc chyba Saflagery byłyby odpowiednie. Kluczowy jest silny starter i dobre napowietrzenie brzeczki.
                          Last edited by kopyr; 2007-02-04, 09:48.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #14
                            Chodzi mi że pod koniec chmielenia z aromatycznym dodano też z pół kila cukru. Z czystej ciekawości pytam co to może dać za efekt. I czy do innych piw też ew. stosować?
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Chodzi mi że pod koniec chmielenia z aromatycznym dodano też z pół kila cukru. Z czystej ciekawości pytam co to może dać za efekt. I czy do innych piw też ew. stosować?
                              Ma to podnieść ekstrakt brzeczki nastawnej. Efekt - trudno powiedzieć, generalnie 0,5kg na takiego portera to nie jest tak jak zalecają 3 kg na pilsa, czyli nie powinien zdominować smaku. Z drugiej strony w porterze ta wyczuwalnosć alkoholu etylowego jest bardziej dopuszczalna niz w pilsie. Żeby była jasność - nigdy nie warzyłem portera ale myślę, ze powyższe rady są zgodne z prawdą.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X