Moje pytania-Wasze odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #16
    4. Można zmierzyć Blg przed chmieleniem lub w trakcie? Rozumiem, że trzeba zmierzyć w temperaturze 20st. Chodzi mi czy wartość będzie przybliżona do wartości przed dodaniem drożdzy (pomijam odparowanie wody podczas warzenia).
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      4. Można zmierzyć Blg przed chmieleniem lub w trakcie? Rozumiem, że trzeba zmierzyć w temperaturze 20st. Chodzi mi czy wartość będzie przybliżona do wartości przed dodaniem drożdzy (pomijam odparowanie wody podczas warzenia).
      Gęstośc brzeczki mierz tuż przed zadaniem drożdzy. Nie pomijaj odparowania wody podczas gotowania, bo wody ubywa ok 10%.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #18
        5. Obecnie mam na cichej piwo w tanku z kurkiem. Podczas rozlewu do butelek chciałbym skorzystać z tego kurka - czy muszę go zdezynfekować (mam psa w chcacie)?
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          Gęstośc brzeczki mierz tuż przed zadaniem drożdzy. Nie pomijaj odparowania wody podczas gotowania, bo wody ubywa ok 10%.
          Rozumiem, tylko czy pomiar będzie podobny do tego co będzie po gotowaniu? np. przed warzeniem mam 11Blg w 20stC, to czy przed zadaniem drożdzy będzie coś ok. 11,5?
          Last edited by mwa; 2007-02-04, 10:55.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            5. Obecnie mam na cichej piwo w tanku z kurkiem. Podczas rozlewu do butelek chciałbym skorzystać z tego kurka - czy muszę go zdezynfekować (mam psa w chcacie)?
            Wlej to fermentora roztwór dezynfekujący i spuść go przez kurek - w ten sposób się zdezynfekuje.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Rozumiem, tylko czy pomiar będzie podobny do tego co będzie po gotowaniu? np. przed warzeniem mam 11Blg w 20stC, to czy przed zadaniem drożdzy będzie coś ok. 11,5?
            Albo nawet 12 Blg. Przed warzeniem gęstość możesz mierzyć tylko orientacyjnie.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Co do pomiaru brzeczki, to możesz mierzyć w wyższej temperaturze i przeliczyć na ProMashu. Tutaj masz opisane jak to zrobić.

              Co do rozlewu, to ja robie tak: fermentacja zarówno burzliwa jak i cicha w fermentorze bez kranika (kranik ma zakamarki, gdzie moga się mieścić bakterie - używam go więc tylko do rozlewu i filtracji), z cichej obciagam do tego z kranikiem (na dnie juz czeka rzotwór glukozy) i rozlew z kranika bezpośrednio do butelek.

              Jeśli nie masz 2 fermentorów bez kranika, to proponuję burzliwą w tym z kranikiem, potem obciągnąć do tego bez kranika na cichą, następnie do tego z kranikiem na dno roztwór glukozy i obciągnąć z cichej.

              Jeśli teraz masz na cichej w fermentorze z kranikiem, to masz dwa wyjścia:
              1. rozlewać z tego za pomocą kranika bezpośrednio do butelek. Nasjpierw sypiesz glukozę, potem lejesz piwo z kranika. Minusy tego rozwiązania są 3. Po pierwsze mozesz poruszyc osad i właściwie cała cicha fermentacja idzie na marne, po drugie mozesz nierówno nasypać glukozy i wtedy masz niejednakowo nagazowane butelki, po trzecie jeśli masz zapaskudzony kranik możesz zakazić piwo. Ryzyko moze nie jest bardzo duże, ale jest. Jeżeli boisz się o czystość kranika, to proponuję wyjście drugie.
              2. ściągnąć piwo za pomocą wężyka do tego bez kranika. Następnie umyć ten z kranikiem i zdezynfekować i po tem tak jak pisałem na początku. Minusem jest dodatkowe jedno przelewanie (niepotrzebne) w czasie którego może dojść do napowietrzenia piwa, co na tym etapie jest groźne.
              Last edited by kopyr; 2007-02-04, 11:40.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #22
                Kolejne pytanko-mając za dużo wody podczas chmielenia można gotować dłużej w celu wyparowania? Wtedy rozumiem, że również trzeba odpowiednio później chmielić, by aromat nie wyparował. A czy z goryczkowym jest podobnie?
                Last edited by mwa; 2007-02-04, 14:33.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Tak. Możesz np. gotować 2 godziny a chmielić np. godzinę. Tylko musisz liczyć się z tym, że im dłużej gotujesz tym więcej wody osiądzie Ci na oknach i lustrach

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #24
                    .. i na ścianach Na ścianach mam lateksową farbę. Po jednym takim gotowaniu zauważyłem, że ściana zrobiła się dziwnie klejąca . W tym momencie zaczełem się zastanawiać ile prawdy jest w tym, że podczas gotowania odparowywuje prawie sama woda
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      to kurz i brud się lepił

                      Ostatnio mi po oknie ciekło więc teraz uchylam okno i jest spoko.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #26
                        Gęstwa drożdzowa.
                        Otóż posiadam jeszcze na burzliwej. Chciałbym jedną użyć-po prze
                        n
                        icznym od razu, drugą inną za tydzień, a kolejną z innego za miesiąc. Przeglądając fora wyczytalem, że ilość jaką będę potrzebował do kolejnego użycia to 1/3. Powinno się ją pobrać wyparzoną łyszką (może być kelnia metalowa, wyparzona?) do sterylnego słoika i gęstwa powinna być zalana (przegotowaną wodą?). Proszę dodać co i jak powinno się czynić by przechować dłżej i jak zastosować.
                        Czy można gęstwe z suchych drożdzy użyć max-2 razy. Kiedy nie powinno się stosować?
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #27
                          Drogi mwa!
                          Lubię odpowiadać na Twoje pytania, ale zaczynasz przeginać... Pytań o przechowywanie drożdży było mnóstwo, wystarczy poszukać

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #28
                            I tak dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jak coś zacznie mnie jeszcze dręczyć to zaras tu piszę.
                            Co do drożdzy, to temat dla mnie dużo skomplikowany, stąd te pytania. Na dodatek na sam koniec, bo wiedziałem, że ktoś wyskoczy z taką odpowiedzą.
                            Last edited by mwa; 2007-02-04, 17:22.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Gęstwa drożdzowa.
                              Otóż posiadam jeszcze na burzliwej. Chciałbym jedną użyć-po prze
                              n
                              icznym od razu, drugą inną za tydzień, a kolejną z innego za miesiąc. Przeglądając fora wyczytalem, że ilość jaką będę potrzebował do kolejnego użycia to 1/3. Powinno się ją pobrać wyparzoną łyszką (może być kelnia metalowa, wyparzona?) do sterylnego słoika i gęstwa powinna być zalana (przegotowaną wodą?). Proszę dodać co i jak powinno się czynić by przechować dłżej i jak zastosować.
                              Czy można gęstwe z suchych drożdzy użyć max-2 razy. Kiedy nie powinno się stosować?
                              Po fermentacji możesz zebrać wyparzoną łyżką do wyparzonego słoika ok 100-150 ml drożdży. Wody nie dolewaj, drożdże opadną a nad nimi będzie piwo - lepsze dla drożdży niźli woda. I do lodówki.
                              Wszystko powinieneś czynić jak najbardziej sterylnie. Taką gęstwę możesz stosować nawet kilkanaście razy.
                              Kilka godzin przed dodaniem do brzeczki wyjmij gęstwę z lodówki aby się ogrzała po czym dodaj trochę świeżej, czystej brzeczki (ja odlewam trochę podczas filtracji). Jak starter zacznie gazować dodaj go do fermentora z brzeczką.
                              Ile czasu możesz przechowywać drożdże - nie wiem, ja zużywam w ciągu 1-2 tygodni, później robię inne piwo .
                              Last edited by darko; 2007-02-04, 17:40.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #30
                                Dzięki Panie za wyczerpującą odpowiedz.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X