4. Można zmierzyć Blg przed chmieleniem lub w trakcie? Rozumiem, że trzeba zmierzyć w temperaturze 20st. Chodzi mi czy wartość będzie przybliżona do wartości przed dodaniem drożdzy (pomijam odparowanie wody podczas warzenia).
Moje pytania-Wasze odpowiedzi
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa4. Można zmierzyć Blg przed chmieleniem lub w trakcie? Rozumiem, że trzeba zmierzyć w temperaturze 20st. Chodzi mi czy wartość będzie przybliżona do wartości przed dodaniem drożdzy (pomijam odparowanie wody podczas warzenia).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoGęstośc brzeczki mierz tuż przed zadaniem drożdzy. Nie pomijaj odparowania wody podczas gotowania, bo wody ubywa ok 10%.Last edited by mwa; 2007-02-04, 10:55.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa5. Obecnie mam na cichej piwo w tanku z kurkiem. Podczas rozlewu do butelek chciałbym skorzystać z tego kurka - czy muszę go zdezynfekować (mam psa w chcacie)?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaRozumiem, tylko czy pomiar będzie podobny do tego co będzie po gotowaniu? np. przed warzeniem mam 11Blg w 20stC, to czy przed zadaniem drożdzy będzie coś ok. 11,5?
Comment
-
-
Co do pomiaru brzeczki, to możesz mierzyć w wyższej temperaturze i przeliczyć na ProMashu. Tutaj masz opisane jak to zrobić.
Co do rozlewu, to ja robie tak: fermentacja zarówno burzliwa jak i cicha w fermentorze bez kranika (kranik ma zakamarki, gdzie moga się mieścić bakterie - używam go więc tylko do rozlewu i filtracji), z cichej obciagam do tego z kranikiem (na dnie juz czeka rzotwór glukozy) i rozlew z kranika bezpośrednio do butelek.
Jeśli nie masz 2 fermentorów bez kranika, to proponuję burzliwą w tym z kranikiem, potem obciągnąć do tego bez kranika na cichą, następnie do tego z kranikiem na dno roztwór glukozy i obciągnąć z cichej.
Jeśli teraz masz na cichej w fermentorze z kranikiem, to masz dwa wyjścia:
1. rozlewać z tego za pomocą kranika bezpośrednio do butelek. Nasjpierw sypiesz glukozę, potem lejesz piwo z kranika. Minusy tego rozwiązania są 3. Po pierwsze mozesz poruszyc osad i właściwie cała cicha fermentacja idzie na marne, po drugie mozesz nierówno nasypać glukozy i wtedy masz niejednakowo nagazowane butelki, po trzecie jeśli masz zapaskudzony kranik możesz zakazić piwo. Ryzyko moze nie jest bardzo duże, ale jest. Jeżeli boisz się o czystość kranika, to proponuję wyjście drugie.
2. ściągnąć piwo za pomocą wężyka do tego bez kranika. Następnie umyć ten z kranikiem i zdezynfekować i po tem tak jak pisałem na początku. Minusem jest dodatkowe jedno przelewanie (niepotrzebne) w czasie którego może dojść do napowietrzenia piwa, co na tym etapie jest groźne.Last edited by kopyr; 2007-02-04, 11:40.
Comment
-
-
-
to kurz i brud się lepił
Ostatnio mi po oknie ciekło więc teraz uchylam okno i jest spoko.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Gęstwa drożdzowa.
Otóż posiadam jeszcze na burzliwej. Chciałbym jedną użyć-po przeicznym od razu, drugą inną za tydzień, a kolejną z innego za miesiąc. Przeglądając fora wyczytalem, że ilość jaką będę potrzebował do kolejnego użycia to 1/3. Powinno się ją pobrać wyparzoną łyszką (może być kelnia metalowa, wyparzona?) do sterylnego słoika i gęstwa powinna być zalana (przegotowaną wodą?). Proszę dodać co i jak powinno się czynić by przechować dłżej i jak zastosować.n
Czy można gęstwe z suchych drożdzy użyć max-2 razy. Kiedy nie powinno się stosować?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
I tak dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jak coś zacznie mnie jeszcze dręczyć to zaras tu piszę.
Co do drożdzy, to temat dla mnie dużo skomplikowany, stąd te pytania. Na dodatek na sam koniec, bo wiedziałem, że ktoś wyskoczy z taką odpowiedzą.Last edited by mwa; 2007-02-04, 17:22.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaGęstwa drożdzowa.
Otóż posiadam jeszcze na burzliwej. Chciałbym jedną użyć-po przeicznym od razu, drugą inną za tydzień, a kolejną z innego za miesiąc. Przeglądając fora wyczytalem, że ilość jaką będę potrzebował do kolejnego użycia to 1/3. Powinno się ją pobrać wyparzoną łyszką (może być kelnia metalowa, wyparzona?) do sterylnego słoika i gęstwa powinna być zalana (przegotowaną wodą?). Proszę dodać co i jak powinno się czynić by przechować dłżej i jak zastosować.n
Czy można gęstwe z suchych drożdzy użyć max-2 razy. Kiedy nie powinno się stosować?
Wszystko powinieneś czynić jak najbardziej sterylnie. Taką gęstwę możesz stosować nawet kilkanaście razy.
Kilka godzin przed dodaniem do brzeczki wyjmij gęstwę z lodówki aby się ogrzała po czym dodaj trochę świeżej, czystej brzeczki (ja odlewam trochę podczas filtracji). Jak starter zacznie gazować dodaj go do fermentora z brzeczką.
Ile czasu możesz przechowywać drożdże - nie wiem, ja zużywam w ciągu 1-2 tygodni, później robię inne piwo .Last edited by darko; 2007-02-04, 17:40.
Comment
-
Comment