Z tym "Panem" to już naprawdę przegiąłeś
Moje pytania-Wasze odpowiedzi
Collapse
X
-
Kolejne pytanie może i 6:
Chodzi o zacieranie. Otóż są w przepisach podane różne temp. Wiadomo-człowniek nie automat i robić mu sie nie chce. Więc ostatnio zamiast utrzymywać 66-65st podgrzałem do 70st i trzymałem pod kocen 1,5-do 2h gdzie temp. spadła do 63-myślę więc że dobrze. Co sami o tym myślicie? Jakie właściwości do piwa i zacieru ma długie zacieranie?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaKolejne pytanie może i 6:
Chodzi o zacieranie. Otóż są w przepisach podane różne temp. Wiadomo-człowniek nie automat i robić mu sie nie chce. Więc ostatnio zamiast utrzymywać 66-65st podgrzałem do 70st i trzymałem pod kocen 1,5-do 2h gdzie temp. spadła do 63-myślę więc że dobrze. Co sami o tym myślicie? Jakie właściwości do piwa i zacieru ma długie zacieranie?
Zrobiłeś zacieranie w stylu angielskim, niektórzy piwowarzy z forum często stosują tę metodę (np. Krzysiu).
Co do długości zacierania poprawia się wydajność ale nie jakoś bardzo znacząco.Last edited by mark33; 2007-02-16, 19:30.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zrobiłeś zacieranie w stylu angielskim, niektórzy piwowarzy z forum często stosują tę metodę (np. Krzysiu).
Co do długości zacierania poprawia się wydajność ale nie jakoś bardzo znacząco.
A czy warząc np. pszeniczne, gdzie przerwy zaczynają się od 53 przez 63,72 i do 78 można zrobić te 74st i do koca i potrzekać jakieś 4h po czym już powinno zejść do 50st? Czy te 78st można zrobić na początku czy tylko na końcu?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaCzyli nic nie szkodzi a może pomóc-przyznam, że ze względu na czas tak chciałbym stosować częściej.
A czy warząc np. pszeniczne, gdzie przerwy zaczynają się od 53 przez 63,72 i do 78 można zrobić te 74st i do koca i potrzekać jakieś 4h po czym już powinno zejść do 50st? Czy te 78st można zrobić na początku czy tylko na końcu?
Tak dobrze już nie ma , musisz wpierw wykonać przerwę ferulikową w 44*C bez niej nie będzie aromatów goździkowych, przerwa jest zwana także białkową.
Comment
-
-
Jeszcze jedno. Jak to jest z pomiarami alkoholu?
Niby poczatkowe - końcowe dzielimy przez 1,938. To jak to jest z warzonym w Brok Faxe Extra Strong. Tu poczatkowe jest 18,2. Końcowego nie mierzyłem, ale nawet jeśli zostało 1 to wychodzi 17/prawie 2 co daje 8,5alk. Więc niby czemu ma 10alk.?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaJeszcze jedno. Jak to jest z pomiarami alkoholu?
Niby poczatkowe - końcowe dzielimy przez 1,938. To jak to jest z warzonym w Brok Faxe Extra Strong. Tu poczatkowe jest 18,2. Końcowego nie mierzyłem, ale nawet jeśli zostało 1 to wychodzi 17/prawie 2 co daje 8,5alk. Więc niby czemu ma 10alk.?
Zresztą może stosują jakieś inne metody. Jakaś tam metodą na podniesienie zawartosci alkoholu jest wymrażanie wody, to się chyba nazywa Ice Beer, ale nie sądzę, żeby miało miejsce w przypadku Faxe 10%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaJeszcze jedno. Jak to jest z pomiarami alkoholu?
Niby poczatkowe - końcowe dzielimy przez 1,938. To jak to jest z warzonym w Brok Faxe Extra Strong. Tu poczatkowe jest 18,2. Końcowego nie mierzyłem, ale nawet jeśli zostało 1 to wychodzi 17/prawie 2 co daje 8,5alk. Więc niby czemu ma 10alk.?Last edited by mark33; 2007-02-16, 21:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Tak dobrze już nie ma , musisz wpierw wykonać przerwę ferulikową w 44*C bez niej nie będzie aromatów goździkowych, przerwa jest zwana także białkową.
przerwa w 44C - frulikowa
przerwa w 50-52C - białkowa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaCzy te 78st można zrobić na początku czy tylko na końcu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika doriNie chcę się wymądrząć ale przerwa ferulikowa i białkowa to jednak nie to samo.
przerwa w 44C - frulikowa
przerwa w 50-52C - białkowa
Comment
-
Comment