Moje pytania-Wasze odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
    ale oczywiście to tylko umowne nazwy w 44C enzymy rozkładające białka również bardzo dobrze działają. Twoje zdrowie

    Dzięki za poprawkę zagalopowałem się

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #47
      No, przyszedł czas na szyszki czyli różnica między szyszkami a granulatem. Gdzieś czytałem, że różnica to 10% więcej trzeba sypać szyszek. Różnice są również w rocznikach danego rodzaju szyszki (2006 jest słabsza niż 2005). Ile w tym prawdy?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #48
        Tez gdzies kiedys widzialem te 10 % wiecej szyszki...
        Prawda jest taka, ze po kilku warkach wypraktykujesz sobie sam ile chmielu sypac.
        Na pewno nie polecam ci kurczowego trzymania sie ilosci podawanego w recepturach chmielu.
        Kilka gram w jedna czy druga strone jest dla ciebie bez roznicy.

        p.s.na poczatek syp tyle szyszki ile podaje receptura. nie patrz czy ilosc odnosi sie do granulatu czy szyszki
        Last edited by naczelnik; 2007-02-18, 11:30.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #49
          I znów wczoraj się okazało, że dalej mam małą wydajność.
          Mark33 jak obliczasz tą wydajność procentowo?
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            I znów wczoraj się okazało, że dalej mam małą wydajność.
            Mark33 jak obliczasz tą wydajność procentowo?

            Dostałeś już odpowiedź na to pytanie tutaj

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #51
              A masz jeszcze tu ladnie opisane, a w ogóle zrób sobie takie

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #52
                Wciąż myślę o poprawie tej wydajności.
                Interesuje mnie wkład filtracyjny oraz filtracja nadciśnieniowa.

                Co myślicie o takich beczkach (są 20 i 60l) oraz o tych I i II kompresowach?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #53
                  Pierwszym krokiem jaki powinieneś zrobić to zakup śrutownika ( o ile już nie kupiłeś ).
                  Ustalisz sobie optymalne śrutowanie i żadne pompki nie będą potrzebne ( no chyba żeby mąki więcej i pompką ).

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #54
                    Śrutownik zakupiłem i odbiorę go na Krakowskiej Giełdzie. Chcę jeszcze coś dokupić ze słodu, by wypróbować ten śrutownik, ale kol. Shlangbaum ostatnio nie bywa na forum.
                    Do tej pory używałem ześrutowanych zestawów BA.
                    Co do filtracji to obecnie używam wkładu (kibla z dziurkami) a może ten wklad filtracyjny będzie lepszy?
                    A co do filtracji ciśnieniowej to wszyscy sobie chwalą dlatego zastanawiam się nad tym.

                    A po wczorajszym warzeniu (49,3% sprawności wg podanego przez Ciebie wzoru) i wcześniejszych też myślę coraz częściej o tym.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #55
                      Myślę, że śrutownik jak najbardziej Ci teraz wystarczy. Zresztą, sam się przekonasz.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • fellix-f1
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 157

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Śrutownik zakupiłem i odbiorę go na Krakowskiej Giełdzie. Chcę jeszcze coś dokupić ze słodu, by wypróbować ten śrutownik, ale kol. Shlangbaum ostatnio nie bywa na forum.
                        Do tej pory używałem ześrutowanych zestawów BA.
                        Co do filtracji to obecnie używam wkładu (kibla z dziurkami) a może ten wklad filtracyjny będzie lepszy?
                        A co do filtracji ciśnieniowej to wszyscy sobie chwalą dlatego zastanawiam się nad tym.

                        A po wczorajszym warzeniu (49,3% sprawności wg podanego przez Ciebie wzoru) i wcześniejszych też myślę coraz częściej o tym.
                        Filtrator ciśnieniowy nie zwiększy Ci wydajności zacierania,a jedynie znacznie polepszy klarowność filtratu. Używając kadzi filtracyjnej z BA można filtrować bez podbicia, lub na podbicie wlać brzeczkę z gara.
                        Wierzyć mi się nie chce że masz tak słabą wydajność!
                        Wczoraj obliczyłem wydajność swej ostatniej warki, według tego samego wzoru i wyszło mi 96%. Ale to przecież niemożliwe!

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                          Filtrator ciśnieniowy nie zwiększy Ci wydajności zacierania,a jedynie znacznie polepszy klarowność filtratu. Używając kadzi filtracyjnej z BA można filtrować bez podbicia, lub na podbicie wlać brzeczkę z gara.
                          Wierzyć mi się nie chce że masz tak słabą wydajność!
                          Wczoraj obliczyłem wydajność swej ostatniej warki, według tego samego wzoru i wyszło mi 96%. Ale to przecież niemożliwe!


                          96% to z samego cukru wyciągniesz

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                            można filtrować bez podbicia, lub na podbicie wlać brzeczkę z gara.
                            A jaki ma wpływ podbicie na wydajność.
                            Moja jest podobna do tej, którą osiąga mwa czyli około 50%, choć zdarzyło mi się 64%
                            Poszukuję

                            Comment

                            • fellix-f1
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 157

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                              A jaki ma wpływ podbicie na wydajność.
                              Moja jest podobna do tej, którą osiąga mwa czyli około 50%, choć zdarzyło mi się 64%
                              zasadniczy. Poczytaj trochę to będziesz wiedział.

                              Comment

                              • Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                                zasadniczy. Poczytaj trochę to będziesz wiedział.
                                aleś k... mądry
                                Znalazłem np coś takiego
                                ... podbicie do poziomu dziurek kadzi obniża mi wydajność ...
                                Jak wiadomo użytkownikom kadzi filtracyjnych typu "kubeł w kubeł", warto przed filtracją użyć kilku litrów wody na tzw. podbicie. Kto to robi ten wie.
                                Myślisz że bym pytał, gdybym nie mógł znaleźć. Może słabo szukam, ale próbowałem
                                Last edited by Bombadil13; 2007-02-20, 22:53.
                                Poszukuję

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X