Moim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.
Moje pytania-Wasze odpowiedzi
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuMoim zdaniem tak. Owszem, jeżeli ktoś warzy jednorazowo po 100 litrów, to trudno oczekiwać, zeby sobie przelewał zacier wiaderkami, ale przy warkach do 20 litrów kombinowanie jest zbędne.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Może nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuMoże nieprecyzyjnie się wyrażam. Chodzi o to, że pewne przedsięwzięcia nie są ani ekonomicznie, ani funkcjonalnie uzasadnione. Ale jeżeli ktoś podchodzi poważnie, ma warunki lokalowe i inwestuje w sprzęt (np. RIMS), to przecież nie jest logiczne, żeby wyciągał jeden kocioł i zastępował go plastikowym wiadrem. Natomiast w warunkach - nazwijmy to - podstawowych, czyli brak odrębnego lokalu, wykorzystywana kuchnia, ruch innych domowników - dokładanie fikuśnego sprzętu to fanaberia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNikt, bo w warunkach domowych jest to tylko zawracanie głowy. Jak zresztą każde udziwnienie, wykraczające poza garnek i dwa wiadra, w tym jedno z dziurkami w dnie.
Comment
-
-
Nie, zapytałeś, czy ktoś stosuje whirpoola w domu. Odpowiedziałem, że nikt. Brzeczki nastawnej nie filtruje się, a jedynie oczyszcza poprzez dekantację. Jak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJak widać z dyskusji, są tacy, którzy lubią sobie komplikować życie za pomocą pieluchy, ale nie ma takiej potrzeby.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Przepis na marcowe
Chciałbym uzyskać przepis na piwo marcowe.
Do dyspozycji mam : pilzeński, monachijski, karmelowy jasny i ciemny, carapils,...
Na stronie BA jest taki przepis.
Nie mam monachijskiego ciemnego więc jakie proporcje by było good?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
etykiety
Jeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaJeszcze chciałem się zapytać o etykiety, a raczej o nazwy na etykietach.
Np. piwa świąteczne to nazwę świąteczne daje się na piwo warzone w święta czy zaś na piwo warzone z myślą o świętach. Wydaje mi się że sprawa jest umowna, ale chciałem poznać Wasze odpowiedzi.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Piwo marcowe - warzone w marcu.
Koźlak wiosenny - warzony jesienią.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%. W związku z tym mam pytanko co to mogo spowodować. Otóż zawsze zacieram z małą ilością wody. Leję 10l wody i zasyp 4-6kg po czym stopniowo zwiększam. I tak było tym razem. Przerwy robiłem wg instrukcji oraz na spanie czyli podgrzewam zacier i trzymam w kocu jakieś 2-4h i dajl pogrzewam i to samo.
Dziś nie tylko temperatury się trzymałem, czasów wg instrukni (nic więcej) ale wodę dawałem 50% mineralnej oraz 50% destylowanej.
Czy to możliwe że z powodu wody taka wielka różnica?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś uwarzyłem pszeniczniaka. Niby normalne piwo, ale pierwszy raz udało mi się przekroczyć wydajność 70%.
- sposób śrutowania
- wysładzanie
- rodzaj słodu: jasne czy ciemne
inne jak:
- wydłużanie przerw
- rodzaj/pH wody
- dekokcja
nie powodowały zmian większych niż 1-2%Last edited by coder; 2007-04-03, 08:22.
Comment
-
-
Dziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś zrobiłem Stouta i wydajność z płatkami wyszła 69%. Miało być 12Blg i 20l. a wyszło 12,2Blg i 22l.
Wydaje mi się, że jednak twardość wody ma znaczenie. Podobnie jak wczoraj zrobiłem z mineralnej oraz destylowanej 50%/50%.
Widę jeszcze jedą prawidłowość - im większy numer warki, tym wydajność lepsza
Comment
-
Comment