Moje pytania-Wasze odpowiedzi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Coder, nie wiem czy wiesz, ale ponoć woda pozbawiona jonów wapnia przyczynia się do szybszej degeneracji drożdży.
    Jak Ty teraz piwo uwarzysz

Ale ci dałem zagwozdkę....co? Hłe... hłe... hłe...
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Coder, nie wiem czy wiesz, ale ponoć woda pozbawiona jonów wapnia przyczynia się do szybszej degeneracji drożdży.
      Jak Ty teraz piwo uwarzysz

Ale ci dałem zagwozdkę....co? Hłe... hłe... hłe...

Przecież sam tego gotowania nie wymysliłem, popatrz no tu poniżej ( (c) FAQ Browamatora)

Pytanie

Chciałbym się dowiedzieć czy twardość wody wpływa znacząco na jakość warzonych lagerów i jak ją kontrolować? C zy jest jedna skala twardości i kiedy mówimy o miękkiej wodzie (odpowiedniej np. dla Pilsner Urquell), a kiedy o twardej? Co dodajemy do wody aby ew. zmiękczyć wodę (zgaduję, że Calgon odpada)? Słyszałem, że dodanie wody destylowanej zmiękcza wodę. Jeżeli tak, to jakie proporcje przy użyciu zwykłej warszawskiej kranówki trzeba by zachować?

Odpowiedź

Twardość ogólna wody [stężenie w niej jonów wapnia Ca (2+) i magnezu Mg (2+)] ma wpływ na wynik warzenia piwa. Skal twardości jest na nasze nieszczęście wiele: niemiecka (1 stopień skali odpowiada zawartości 10 mg CaO w litrze wody), angielska (1 st. = 14,3 mg CaCO3 / l litr ), francuska (1 st. = 10 mg CaCO3 / 1 litr), amerykańska ( w ppm, gdzie 1 ppm = 1 mg CaCO3 / 1 litr). W Polsce twardość najczęściej wyrażana jest w skali niemieckiej, choć ostatnio skłaniamy się ku amerykańskiej : ) W grupie lagerów znajdziemy z jednej strony Pilsnera Urquella, który klasycznie jest warzony na wyjątkowo miękkiej wodzie (poniżej 1 st. w skali niemieckiej), z drugiej strony zaś Dortmundera warzonego na wodzie b. twardej (ok. 15 st.) - tak więc nie można ogólnie powiedzieć, że warzenie lagerów wymaga miękkiej wody! Wodę można nieco zmiękczyć przegotowywując ją i ostudzoną zlewając znad osadu węglanów wapnia i magnezu (o ile jej twardość to tzw. twardość przemijająca - węglanowa, co stanowi najczęstszy przypadek). W warunkach domowych, coraz częściej mamy możliwość radykalnego zmiękczenia wody drogą odwróconej osmozy. Produktem takiej osmozy jest czysta zdemineralizowana woda (jak destylowana). Warszawska woda kranowa jest średnio twarda, a jej twardość w ciągu roku może się poważnie wahać (5 - 8 st. niemieckich). . Gdyby chcieć warzyć Pilznera, to dobrze by było w połowie zastąpić ją wodą destylowaną.

Dodam od siebie, że o ile warszawska woda ma 5-8 stopni to moja ma 25!! Muszę ją zmiękczać, żeby nie połamać zębów!

Comment

• mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

Dziś chcę zrobić ostatnie piwo przed świętami. Z wysłodzin miałem zrobić karmi, ale mi kurcze tanków brakło i min. 7 dni by znaleść wolne miejsce do zadania drożdzy.
        Stąd pytanie co z robić z wysłodzinami?
        Może zadać drożdze do baniek 5l po wodzie i w nich prowadzić fermentcje, czy zaś brzeczkę nachmielić i by przeleżała z tydzień w chłodnym miejscu?
        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Zostaw wysłodniny na startery drożdżowe.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• mwa
            • 2003.01
            • 5071

Pojawiła się nowa reklama Heinekena z kegem.
            Na stronie Heinekena w opisie jest napisane, że nie nadaje się do ponownego napełnienia. Czy ktoś z kolegów próbował może?
            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• mwa
              • 2003.01
              • 5071

Moje wytrawne piwka

Co se nawarzysz to se wypijesz.

I tak jakoś zobie nawarzyłem dojść wytrawnych piw. Na początku wypiłem 12 i 14 warkę i wydała się lekko kwaśna. Jednak po tygodniu było jeszcze gorzej. Oddałem więc po piwku kol. Jkocurek i stwierdził, że nie są kwaśne lecz mocno wytrawne. Stwierdził to po analizie zacierania (ponad godzinne zacieranie w 60paru°). Mocno kwaskowate piwo to nie tylko 12 i 14 ale i wiele innych. Moje pytanie to czy tylko od zacierania to zależy czy może i od wody (mam też ze studni). I czy użyte drożdze ponownie nie dadzą ponownie kwaskowatego smaku?
              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• mwa
                • 2003.01
                • 5071

Słyszałem, że browary używają sody kaustycznej.
                Rozumiem, że używa się tego środka w 5%ilości do wody. Później trzeba dobrze wypłukać wodą bierzącą. Czy polecacie ten środej do dezynfekcji?
                Dla zainteresowanych link do aukcji.
                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

Przetwarzanie...
                X